Akik majdnem otthagyták a fogukat a jelenet kedvéért – valódi sérülések, amik benne maradtak a filmben

oie 10133448SrOxszdZ

A színészet nem veszélytelen mesterség – Thália papjai olykor szinte feláldozzák magukat egy jól sikerült jelenet oltárán, a végeredmény pedig gyakran benne marad a kész filmben is. Összeszedtünk néhány híresebb esetet, amikor a hollywoodi sztárok nem csak megjátszották a sérülést a vásznon.

Brad Pitt sérülése miatt átírták a forgatókönyvet

David Fincher legendás thrillerje, az 1995-ös Hetedik híres esőbeli üldözéses jelenetének felvétele közben Brad Pitt véletlenül lezuhant egy ereszcsatornáról, és nekivágódott egy autó szélvédőjének – a színészt azonnal a műtőbe vitték, ahol az üvegen átvágódott karját több öltéssel kellett összevarrni. Mivel addigra a film felét már rögzítették, a maradék forgatást pedig nem akarták elhalasztani, a sérülést beleírták a forgatókönyvbe: Pitt karaktere a cselekmény további részében bekötött karral látható.

Jake Gyllenhaal betalálta a tükröt

A 2014-ben bemutatott Éjjeli féreg című thriller főszerepét alakító Jake Gyllenhaal szintén a kezét áldozta a produkcióért. Az egyik jelenetben karaktere, a pszichopata Louis Bloom a forgatókönyv szerint dühében egy tükröt rángat eszét vesztve, a színész azonban annyira beleélte magát a pillanatba, hogy beleütött a tükörbe, ami összetört, és több helyen megvágta a kezét. A véletlen baleset olyan jól sikerült, hogy benne maradt a kész filmben, Gyllenhaal pedig apróbb sérülésekkel megúszta az esetet: miután ellátták a kezét, azonnal visszatért a forgatásra, és folytatta a munkát.

Tom Cruise bokáját törte a produkcióért

Az örökifjú Cruise hírhedten bevállalós, ha veszélyes jelenetekről van szó: szinte minden mutatványt kaszkadőr nélkül, saját maga hajt végre – így történt ez a 2018-as Mission: Impossible – Utóhatás londoni forgatásán is, amikor a sztár egy épület tetejéről ugrott át egy másikra, azonban elszámolta a lépést, és alaposan felkenődött a ház oldalára. A brutális balesetben Cruise a bokáját törte, őt azonban ez sem tántorította el, folytatta a jelenetet, és felmászott a tetőre – az incidens miatt két hónapra leállt a forgatás, és ugyan magába a filmbe nem, a trailerbe bekerült a bokatörés pillanata.

DiCaprio poharat tört Tarantino kedvéért

Quentin Tarantino 2012-es westernje, a Django elszabadul egyik jelenetében a kegyetlen rabszolgatartót alakító Leonardo DiCaprio dühében hirtelen rácsap egy asztalon lévő pohárra, ami az ütés erejétől összetörik, és felsérti a bal kezét – a sérülés valódi, és nem volt eltervezve, a színész azonban teljes profizmussal, vérben tocsogó kézzel végigjátszotta a jelenetet, mielőtt orvosi segítséget kért volna. A véletlen pohártörés annyira jól sikerült, hogy a rendező megtartotta és beletette a kész filmbe.

Súlyos égési sérüléseket szenvedett az Óz boszorkánya

Az 1939-es meseklasszikus, az Óz, a csodák csodája forgatásán számos kellemetlenség érte a színészeket és a stábot, a legsúlyosabban viszont kétségkívül a gonosz Nyugati Boszorkányt alakító Margaret Hamilton szenvedett meg a sikerért. Az egyik jelenetben a boszorkány fellobbanó lángok közepette tűnik el a színről, melyet pirotechnika és egy rejtett csapóajtó segítségével oldottak meg – a csapóajtó azonban nem nyílt ki időben, a lángok pedig bekerítették a színésznőt, aki harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a kezén, és csak hat héttel később térhetett vissza a forgatásra. Hamiltonnak egész életére elege lett a hasonló mutatványokból, későbbi filmszerződéseiben mindig kikötötte, hogy nem hajlandó pirotechnikával dolgozni.

Robert Downey Jr. eltörte Halle Berry karját

A 2003-as Gothika című horrort a kritika és a közönség is elmarasztalta annak idején, ezért hamar el is tűnt a köztudatból, azonban ebben is a filmben is látható egy forgatáson történt komoly sérülés, amit a rendező benne hagyott a kész produkcióban. A női börtön elmeosztályán játszódó film egyik jelenetében Robert Downey Jr. dulakodás közben megpróbálja lefogni a főszerepet alakító Halle Berryt, mely mozdulat  túl jól sikerült: a színész annyira erősen szorította meg kollégája karját, hogy az eltört, Berry pedig nyolc hétre kiesett a produkcióból. Downey bocsánatot kért tettéért, és nyíltan felvállalta felelősségét az ügyben.

Ablakon átesés közben vágta meg a kezét Shia LaBeouf

A Transformers-filmek sztárja, Shia LaBeouf a 2016-os American Honey című filmdráma egyik jelenetében egy ablakon veti magát keresztül – a jelenethez szándékosan nem kért kaszkadőrt, a mutatvány azonban rosszul sült el, a színész a fején és a kezén is megsérült. Szerencsére nem szenvedett komolyabb bajt, nem sokkal később – kötéssel a kezén és a fején – folytathatta a munkát.

Isla Fisher majdnem megfulladt

A Szemfényvesztők című 2013-as thriller egy csapat bűvészről szól, akik előadás közben próbálnak kirabolni egy bankot. Az egyik jelenetben Isla Fisher karaktere vakmerő mutatványt hajt végre, egy vízzel teli üvegkalitkából próbál kiszabadulni leláncoltan – a produkció nem csak a vásznon, a forgatáson is veszélyesnek bizonyult, és majdnem a színésznő életébe került: a láncok ugyanis annyira összegabalyodtak, hogy akadályozták Fishert a kijutásban, a stáb pedig, akik végignézték, amint az életéért harcol, azt hitték, csupán a szerepét játssza. A színésznő három percet töltött a víz alatti csapdában, levegőért kapkodva, mígnem a kaszkadőrcsapat vezetője észrevette a hibát, és kinyitotta a fedelet, megmentve a sztár életét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra