18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kontroll és magány: a szexuális narcizmus árulkodó jelei

Sokat beszélünk és írunk a narcizmusról, ami meg tudja keseríteni a narcisztikus ember környezezében élők mindennapjait, a szexuálisan narcisztikus személyekről azonban eddig kevés szó esett. Az ő esetükben a narcisztikus vonások csak szexuális kapcsolatokban jelentkeznek, az élet más területein jellemzően nem. De vajon hogyan leheht felismerni őket?

A szexuális narcizmus főként férfiakra jellemző, hiszen ilyen esetekben a hangsúly a szexuális teljesítményre irányul. A szexuális narcisztikus átlagon felülinek értékeli a saját teljesítményét és képességeit, ennek ellenére a partnere rendszerint szenved mellette. De honnan lehet felismerni, ha szexuálisan narcisztikus személlyel van dolgunk? Ebben segít David W. Wahl pszichológus.

A szexuális narcizmus jellemzői

A szexuális narcisztikus számára létfontosságú, hogy ő irányítson. Nemcsak a szexuális tevékenységekkel kapcsolatban, de az aktusok gyakoriságára és formájára vonatkozóan is. A saját fizikai igényeit és szükségleteit helyezi előtérbe, hiányzik nála az intimitás és az érzelmi kapcsolódás. Emellett előszeretettel kritizálja a partnerét, szidalmazza a szexuális teljesítményét, jellemzően a saját önbizalmának növelése céljából. A gyakori kritikák mellett előfordul zsarolás, hibáztatás és bántalmazás is, különösen akkor, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy azt a szexuális narcisztikus akarja.

Mindezekért cserébe viszont elvárja a dicséretet. Gyakran ő maga kérdez rá a partnere által átélt orgazmusok számára, ha pedig ez túl alacsony – esetleg nulla –, egyből a másik felet kezdi hibáztatni. Őt csak a dicséret és az élvezet érdekli. A partner öröme csak addig szempont, amíg annak hiánya nem fenyegeti a narcisztikus egóját.

Biztos, hogy ez kettőtökről szól?
Biztos, hogy ez kettőtökről szól?AleksandarNakic / Getty Images Hungary

A szexuális narcisztikus úgy gondolja, hogy neki joga van a szexhez. Ha sérül a jogosultságtudat, a manipulálni, esetenként bántalmazni kezd, megszégyeníti a partnerét, kilép a kapcsolatból vagy viszonyt kezd mással. Ezeknek az eseteknek bármelyike vezethet beleegyezés helyett kényszerhez. A kényszer, a nem kívánt testi érintkezés pedig sok esetben előrevetíti az erőszakot.

Bár a szexuális teljesítményükkel való elégedettségük meglehetősen magas, a szexuális narcisztikus emberek önbecsülése valójában alacsony. A szakemberek szerint ez az oka annak, hogy képtelenek működtetni egy kiegyenlített párkapcsolatot, hiszen félnek a visszautasítástól és az elköteleződéstől, miközben állandó önigazolást várnak a környezetüktől.

Hogyan kezeljük a szexuális narcisztikust?

Ha az eddigiek alapján felmerült benned a gyanú, hogy a partnered szexuálisan narcisztikus, tudd, hogy van lehetőséged továbblépni. Bár legtöbbször azt reméljük, hogy a nyílt és őszinte kommunikáció segít megoldani a problémát, a narcisztikus vonásokkal rendelkező emberek esetében ez általában csak ront a helyzeten. A kritika ugyanis sérti az önérzetüket, és ezt minden esetben megtorolják. Optimális esetben segíthet a terápia, ehhez azonban szükség van mindkét fél hajlandóságára.

Ha viszont a szexuális narcisztikus nem vállal felelősséget a cselekedeteiért, nem hajlandó dolgozni a kapcsolaton, be kell látni, hogy egyedül kevés vagy a probléma megoldásához. Ne feledd, a közérzeted, az érzéseid fontosak, még akkor is, ha elhitetik veled, vagy azt mondják neked, hogy nem számítanak. Meg kell határoznod a számodra megfelelő és biztonságos határokat, és bár kezdetben ez nehézséget okozhat, be is kell tartatnod azokat. Az egyéni terápia segíthet a helyzet kezelésében és a biztonságos keretek felállításában, de ha a partnered nem nyitott a dologra, készülj rá, hogy nem fog megjavulni a kapcsolat.

Ha a kapcsolat dinamikája elérte azt a pontot, ahol a szexuális kényszer vagy az érzelmi és/vagy fizikai erőszak megjelenik, ne félj segítséget kérni. A bántalmazás ugyanis soha nem az áldozat felelőssége.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek