18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

8+1 szexuális fétis, amelyeket még lehet, hogy nem ismersz

GettyImages-156278008

Méhek a nemi szerveden? Mértéktelen vonzódás a hányáshoz? Bárhogy is, az agy azt akarja, amit akar. És az agy idővel meg is kapja, amit akar.

Biztosan hallottál már a lábfétisről, a kötözős szexről és hasonló dolgokról, amiket természetesen csak mások csinálnak, amikor szexelnek, te vagy az ismerőseid soha. A szexuális fétisek egész halmazát tulajdonképpen egy feneketlen kútként kell elképzelni, ami beindítja az embereket.

A fétis az élettelen tárgyakhoz, testrészekhez vagy bizonyos helyzetekhez való szexuális vonzalom, amelyeket általában nem tartanak szexuális jellegűnek.

Justin Lehmiller, a Kinsey Intézet kutatója szerint a fétisek és a szokatlan szexuális érdeklődés fokozatosan fejlődik. Egy személy láthat egy adott tárgyat vagy ingert, például egy csizmát, miközben szexuálisan izgatott, és végül az izgalmat a csizmával társítja.

A kutató szerint egy tárgy vagy testrész orgazmushoz való társítása arra ösztönözheti az embert, hogy ugyanazt a tárgyat vagy testrészt keresse a jövőben, mert az agy ugyanazt a jutalmat várja. És amint azt mindannyian tudjuk már, az orgazmus elárasztja az agyat dopaminnal – írja gyűjtésében a Women's Health.

Az agy előbb-utóbb megkapja, amit akar

A fétisek egyébként általánosságban véve valamiért ördögtől származó dolognak számítanak, egyrészt, mert elég ritkán találkozunk ilyesmivel, másrészt, mert a kultúránkban sok a szexuális szégyen. Illetve, lássuk be, gyakran olyan impulzusok is gazdagítják a fétisek kedves kis családját, amelyek zavaróak lehetnek azoknak, akiknek nincsenek fétiseik. Méhek a nemi szerveden? Korlátlan vonzódás a hányáshoz?

Bárhogy is, az agy azt akarja, amit akar. És az agy idővel meg is kapja, amit akar. Így, vagy úgy, de megkapja.

Ha érdekel a szexuális fétisek felfedezése,  fontos lenne, hogy ezt megbeszéld a partnereddel. Szánj időt erre a beszélgetésre, amikor mindketten nyugodtak vagytok, és amikor jól kijöttök egymással. 

Az sem árt, ha kellően tájékozott vagy. Kutass, és oszd meg tudásodat a partnereddel. Ossz meg vele cikkeket szexuális kutatóktól, akadémikusoktól, oktatóktól és terapeutáktól, ezek segíthetnek felkelteni érdeklődését. Ezzel a lépéssel enyhítheted a félelmeket és szorongást is. Beleegyezés és türelem nélkül nem is érdemes belevágni az egészbe.

1. Terhesség 

Van, akit izgat a szex terhes nőkkel, és ennek a kiindulópontja általában a pornó – mondja Holly Richmond New York-i szexterapeuta. A népszerű pornóoldalak tele vannak ilyen tartalommal, sőt, Amerikában olyan társkeresők is vannak, amelyek kimondottan erre specializálódtak.

Hogy az emberek mit tartanak kellemesnek ebben, az eléggé változó. Van, akinek az a bizonyos „ragyogás” izgató, mást viszont a nagy kerek has izgat, megint más a tejtől elnehezült mellekre bukik. Valakinek meg az jön be, hogy – bár tabunak tűnik – a terhes nők is szexelhetnek. 

2. Játék az évekkel

Jill McDevitt, a CalExotics szexológusa szerint a játék az életkorral egyfajta fétis, amely a dominancia felcseréléséről is szól.

A történet tulajdonképpen úgy fest, hogy a partnerek szerepjátékot játszanak, és úgy viselkednek, mintha más korúak lennének, mint amilyenek valójában. Gyakori kombináció lehet a felnőtt és a csecsemő esete, így értelemszerűen az egyik félről úgy kell gondoskodni, mint egy csecsemőről vagy egy kisgyermekről – mondja McDevitt.

Az életkorjátékra a dominancia és az alávetettség egyik formájaként is lehet tekinteni, ahol a fiatalabbat játszó partner alázatosan viselkedik. Ez ne tévesszük össze az autonepiofíliával, amikor valakinek az okoz szexuális örömöt, hogy felöltöztetik vagy babaként viselkedik.

3. Quirofília

Valószínűleg mindannyian láttunk már egy-egy szép kezet életünkben, és elképzeltük, hogy milyen érzés lehet, ha adott markáns, vagy éppen kecses kacsó felfedezné a testünket, és hogy ez mennyi örömöt adhatna nekünk. És akkor most tegyük a kezünket a szívünkre: eszünkbe sem jutott, hogy ez is egyfajta fétis lehet, ugye?

A kézfétistől szenvedő – khm, elnézést, szenvedő? – a szerk. – személyt különösen az ujjak és a kezek vonzzák – fogalmaz Carol Queen, aki hozzáteszi, ez a fétis valóban nem túl meglepő, hiszen a kéznek van jelentősége a szexben. Sokan álmodoznak a kezek érintéséről, így ez csak néhány lépéssel távolabbra helyezi az erotikus fókuszt – magyarázza. 

Ha ez egy valóban létező fétis, lássuk be: valószínűleg elég sok fetisiszta rohangál a világban. 

GettyImages-115878326
lisafx / Getty Images Hungary

4. Lábfétis

Valószínűleg amikor először hallottunk a fétisekről, az első dolog, amiről tudomást szereztünk, hogy valakinek a lábak a gyengéi. Szóval, ne hagyjuk ki a felsorolásból a jó öreg lábfétist sem, akkor sem, ha már rettenetesen elcsépeltnek tűnik. 

A lábfétis nyilván azt jelenti, hogy valakit szexuálisan izgatnak a lábak, ami partnerének nem is feltétlenül rossz, ha sok szép magas sarkút kap ajándékba, és cserébe csak annyit várnak érte, hogy használják őket. De azért ennél egy nagyon kicsit többről szól a dolog. A lábfetisiszták élvezik a lábbal való interakciót, így a masszírozást vagy akár a lábujjak szopogatását, míg egyesek a lábujjak díszítését, például a friss pedikűrt vagy a tetoválást részesítik előnyben. Olyan is van egyébként, aki a lábszagért van oda. 

Főleg kellemetlen egy kapcsolatban, amikor a lábaidat többre értékelik, mint téged testestől-lelkestől, de a szakértő szerint ilyen esetekben a lábakra úgy kell tekinteni, mint mondjuk egy kis előjátékra, és nem kell az egész aktus lényegét a lábak köré felépíteni, főleg nem a kapcsolatot kell vele helyettesíteni. Carol Queen arra ösztönöz, hogy ha ilyesmivel találkoznánk, akkor próbáljuk a partnerünknek megmagyarázni, hogy nagyon értékeljük, hogy imádja a lábunkat, de megpróbálhatna úgy tekinteni rá, mintha egyfajta erotikus csemege lenne, mint a cseresznye a fagylaltkehely tetején. 

5. Katonptronofília

Kimondani is nehéz, ugye? Pedig nem olyan bonyolult. A tükrök iránti elragadtatás, pontosabban inkább az, hogy valaki önmagát figyeli a tükörben szeretkezés közben különböző helyzetekben, az a tükörfétis tulajdonképpen.

Ez például azokra az emberekre igaz, akik tükröt tartanak az ágyuk mellett, vagy maszturbálhatnak saját tükörképükre – magyarázza Queen, bár arra nem tért ki, hogy az lehetséges-e, hogy ezek az emberek inkább önmagukért vannak-e oda. Ha ilyesmit próbálnál ki a hálószobában, győződj meg arról, hogy a partnered is beleegyezik, és döntsétek el együtt, hogy a szoba melyik részére teszitek a tükröket. 

Sok pornófilmben látni ilyesmit, de a szakértő szerint fontos, hogy ne a pornó legyen az egyetlen útmutató az új közös kis titkotokhoz. A legjobb az lenne, hogy ha többet szeretnél megtudni, vedd fel a kapcsolatot egy szexterapeutával, vagy olvass egy kicsit a dolog után. 

6. Elektromos stimuláció

Az elektrostimuláció azt jelenti, hogy kisebb áramütésekkel izgat fel a partnered. Ehhez olyan játékokat/eszközöket használnak, amelyek enyhe sokkot okoznak. Ez különbözik a vibrációtól, és olykor meglehetősen intenzív érzetet kelthet. A legtöbbször ezt csak a derék alatt csinálják, hogy távol tartsák az elektromosságot a szívtől – mondja Queen.

Fontos, hogy megismerjük először az ilyen játékszereket, mielőtt használni kezdenénk őket, mert a rossz eszközök használata veszélyes lehet. A kezdők jobb, ha nem használnak intenzív sokkoló eszközöket – figyelmeztet Queen. 

GettyImages-154955160
aldra / Getty Images Hungary

7. Urofília

Emlékszel még, amikor a Szex és New York egyik részében Carrie Bradshaw politikus pasija arra izgult, ha lepisilik? Na, itt pontosan erről lesz szó. Ez egy egészen népszerű fétis, vízi sportnak és aranyzuhanynak is nevezik. Ez a vonzalom magában foglalja a vizelettel való játékot is. 

Az a személy, aki bepisil, egyértelműen alárendeli magát a másiknak, és ha valakinek a vizelete a testére csöpög, az megaláztatás érzését is kiválthatja. 

8. Emetofília 

Bár rendkívül ritka – fogalmaz Justin Lehmiller –, az emetofilia, vagyis a hányás iránti vonzalom valós dolog. Ez azt jelenti, hogy valaki vonzódik a saját vagy valaki más hányásához.

1982-ben csak egyetlen jelentős tudományos vizsgálat történt az úgynevezett erotikus hányás kapcsán, szóval az emetofiliáról nem lehet valami sokat tudni, de a dominancia, a behódolás és a megaláztatás témája magától értetődő ebben a fétisben.

+1 Formikofília

Lehmiller szerint egyesek a zoofília részhalmazának tartják, a lényeg, hogy a formikofilia is magában foglalja az izgalmat, „függ attól, hogy apró rovarok vagy lények mászkálnak a testen, különösen a nemi szervek területén, néha harapnak vagy csípnek” – részletezi Lehmiller.

Hozzátette, ebben a témában sem készült túl sok kutatás, de amit tudni lehet, hogy valaki a hangyákat, csótányokat, csigákat és méheket említette az erotikus öröm lehetséges forrásaként.

Legyen ezek közül bármelyik fétis megvalósítása a szíved vágya, próbálj olyan embert találni ezekhez, akiket hozzád hasonlóan izgatnak a fentebbiek, és ha a partnered ezekre nemet mond, mindkettőtöknek jobb, ha elfogadod a döntését. Ne aggódj, valakit biztosan fogsz találni, hiszen egész nagy ez a világ, és ahogy mondani szokták, hasonló a hasonlót vonzza. Ha ez igaz, elképzelhető, hogy az agyad előbb vagy utóbb úgyis hozzájut ahhoz, amit akar. Csak bírd kivárni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek