Személyiségtípusod elárulja, fenyeget-e a demencia

demencia személyiség
Olvasási idő kb. 4 perc

A legújabb kutatások szerint a személyiségjegyek jelentős szerepet játszhatnak a demencia kialakulásában. A betegség világszerte több mint 55 millió embert érint, és jelenleg ez a hetedik vezető halálok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a demenciát az elme olyan betegségeként határozza meg, amely rontja a memóriát, a gondolkodást és a napi tevékenységek végzésének képességét. Jellemzően az élet vége felé jelentkezik, és idővel súlyosbodik. Egy friss kutatás azonban azt derítette ki, hogy a személyiség és a világlátás is befolyásolhatja a demencia kialakulását, ami eddig nem szerepelt a képletben. A meglepő felfedezésről a Science Focus számolt be.

A negatív személyiség és a demencia kéz a kézben jár

A demencia összetett betegség, és az okai sokrétűek, de annyi bizonyos, hogy fő kiváltó oka az öregedés, amivel együtt jár az idegsejtek károsodása, ezáltal csökken az agy teljesítménye, ami a kognitív funkciók (azaz a gondolatfeldolgozási képesség) romlásához vezet. Mégsem hat mindenkire egyformán, amit eddig nem igazán értettek a kutatók. Most viszont lehet, hogy megtalálták a puzzle hiányzó darabját.

Megtalálhatták a személyiség és a demencia közti összefüggést
Megtalálhatták a személyiség és a demencia közti összefüggéstAndrew Bret Wallis / Getty Images Hungary

Amerikai tudósok 44 ezer beteg adatait elemezve készítettek egy tanulmányt, amely szerint a személyiségjegyek és a demencia kockázata között szoros összefüggés mutatható ki. Ezeket pontozták, méghozzá úgy, hogy a negatív tulajdonságok kapták a magasabb pontszámokat, ami összecsengett a demencia magasabb kockázatával. Vagyis úgy tűnik, hogy a pozitív személyiségjegyek ellenállóbbá tehetik az embereket a demencia tüneteivel szemben, még akkor is, ha a betegség kórképe jelen van a szervezetben.

Ez alapján pontozták a személyiségjegyeket

A pontozásos rendszert a Big Five-nak nevezett ötfaktoros személyiségmodellre alapozva használták, azaz a következőket vizsgálták:

  1. Lelkiismeretesség, ami a megbízhatóság, az önuralom és a rendszeresség dimenziója. Azt mutatja meg, mennyire szervezett és kitartó valaki az élet különböző területein a legnegatívabb teljesen impulzívtól a legpozitívabb gondoskodóig.
  2. Készségesség, ez az ember együttműködési hajlandóságát, barátságosságát, empátiáját és konfliktuskerülését méri. Itt a gyanakvó van az egyik végletben és a segítőkész a másikban.
  3. Érzelmi stabilitás, ami a stresszel való megküzdés képességét méri a szorongótól a magabiztosig.
  4. Nyitottság alatt az ember hajlandóságát és fogékonyságát értik a kreativitásra és az új ötletekre. Ez a rutinokhoz ragaszkodástól a befogadó érdeklődésig terjed.
  5. Extraverzió, ez a társas kapcsolatokhoz, a gesztusokhoz, az energiaszinthez és a kalandvágyhoz kapcsolódó jellemzőket írja le, a visszahúzódótól az életvidámig.

Téged fenyeget a demencia?

Egyrészt azt állapították meg, hogy minél negatívabb valaki, annál inkább ki van téve a demenciának, másrészt azt, hogy az öt személyiségtípus sorrendje sem mindegy, az élen álló lelkiismeretesség a kulcsfontosságú ebből a szempontból.

A lelkiismeretességi pontszám 10 százalékos növekedése 15-ödére csökkentette a demencia kialakulásának kockázatát, ami elég jelentős különbség

– hangsúlyozta dr. Emorie Beck, a Kaliforniai Egyetem pszichológiai adjunktusa, a tanulmány szerzője, aki szerint ezek az eredmények némileg várhatóak voltak, hiszen a pozitív személyiségű emberek általában iskolázottabbak, ezért egészségesebb életmódot folytatnak.

A pozitív személyiségű emberek kevésbé vannak kitéve a demenciának
A pozitív személyiségű emberek kevésbé vannak kitéve a demenciánakOliver Rossi / Getty Images Hungary

Ha most neurotikusnak érzed magad amiatt, hogy neurotikus vagy, és ez rontja az esélyeid, van egy jó hírünk: a személyiség megváltoztatható, elég, ha pozitív emberekkel veszed körül magad, például  egy lelkiismeretes romantikus partner még akkor is meghosszabbíthatja a várható egészséges élettartamod, ha te magad nem is vagy túl lelkiismeretes.

Ha érdekel, mely 8 kérdésre kell igennel válaszolnod, hogy kiderüljön, erős-e a személyiséged, olvasd el az erről szóló cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek