Száraz a bőröd, és semmi sem segít? Próbáld ki ezeket a vitaminokat és étrend-kiegészítőket

GettyImages-1312591157
Olvasási idő kb. 8 perc

Télen a bőr könnyebben kiszárad a hűvös, szeles levegőtől. Ám ha nem hat rá semmilyen krém, és hosszú távon fennáll a probléma, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a hideg idő okozza a kellemetlenséget. Mielőtt azonban orvoshoz mennél, gondold végig, hogy biztosan elég vitaminhoz jutott-e a szervezeted, mert ha nem, akkor természetes, hogy a legfontosabbak hiánya a bőrödön is meglátszik majd.

bőrbetegségeken, például az ekcémán, a pikkelysömörön vagy a gombás fertőzésen kívül egyéb problémák, illetve betegségek, szervi rendellenességek is állhatnak a tünetek mögött, melyekre nem sokan gondolnának. Pedig a fentiek mind okozhatnak érdes tapintású, száraz bőrt, ahogy a megfelelő vitaminok hiánya is. A jó hír, hogy ha utóbbi a helyzet, akkor azt akár hetek alatt is orvosolhatod. 

A 8 legjobb vitamin és étrend-kiegészítő száraz bőrre

A bőrszárazságot számos tényező okozhatja, beleértve a kiszáradást, az öregedést, a szezonális változásokat, az allergiákat és a mikrotápanyag-hiányokat. A száraz bőr okától függően különböző kezelési módszerek, köztük gyógykenőcsök és hidratálók is alkalmazhatók a bőr hidratáltságának növelésére.

Ezenkívül az életmód megváltoztatása, a megnövelt vízfogyasztás és bizonyos kiegészítők szedése szintén javíthatja a bőr kiszáradását.

Íme 8 vitamin és étrend-kiegészítő száraz bőrre, amik segíthetnek, ha te is ezzel küzdesz.

1. D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely az egészség számos vonatkozása szempontjából kritikus fontosságú, beleértve a bőr egészségét is. A keratinociták olyan bőrsejtek, amelyek a bőr külső rétegének, az epidermisznek (felhámnak) a nagy részét alkotják. És hogy miért fontos erről tudni? A keratinociták az egyetlen olyan típusú sejtek a szervezetben, amelyek D-vitamint képezhetnek előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből (7-DHC), és olyanná alakíthatják azt, amelyet a szervezet hatékonyan felhasználhat akár a bőröd állapotának javítására is. 

A D-vitamin ráadásul fontos szerepet játszik a bőr barrier funkciójában és a bőrsejtek növekedésében, valamint a bőr immunrendszerének fenntartásában, amely első védelmi vonalként működik a káros kórokozókkal szemben. Egyes kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin alacsony vérszintje bőrbetegségekkel jár, beleértve az ekcémát és a pikkelysömört – és sajnos mindkettő okozhat száraz bőrt.

Ezenkívül kimutatták, hogy a D-vitamin-kiegészítők jelentősen javítják a száraz, viszkető bőrt okozó bőrbetegségek tüneteit, beleértve az ekcémát is. Sőt, egyes kutatások összefüggést mutattak ki a D-vitamin és a bőr nedvességtartalma között.

Egy 83 nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezők átlagos bőrnedvessége kisebb volt, mint a normál D-vitamin-szinttel rendelkező résztvevőknél, és a vér D-vitamin-szintjének emelkedésével a bőr nedvességtartalma is emelkedett. 

Egy másik kis, 12 hetes, 50 nő bevonásával végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy a napi 600 NE D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítős kezelés jelentős javulást eredményezett a bőr hidratáltságában. A kiegészítő azonban tápanyagok kombinációját is tartalmazta, így nem egyértelmű, hogy önmagában a D-vitaminnal végzett kezelés ugyanilyen pozitív eredménnyel járt volna. 

A lakosság nagy százaléka D-vitamin-hiányban szenved, és mivel ez a tápanyag elengedhetetlen a bőr hidratálásához, kiegészítése segíthet a száraz bőr leküzdésében és akár az immunrendszered felturbózásában is.

2. Kollagén 

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, és a bőr száraz tömegének 75%-át teszi ki. 

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kollagénalapú étrend-kiegészítők szedése számos előnnyel járhat a bőr számára, beleértve a ráncok mélységének csökkentését és a bőr hidratáltságának növelését is. 

Egy 69 nő bevonásával végzett vizsgálat úgy találta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik 8 héten keresztül napi 2,5-5 gramm kollagént fogyasztottak, jelentősen javult a bőr rugalmassága, és a bőr hidratáltsága is nőtt a placebocsoporthoz képest. 

Egy másik 12 hetes, 72 nő bevonásával végzett vizsgálat arra jutott, hogy a 2,5 gramm kollagénpeptidet tartalmazó étrend-kiegészítő, valamint egyéb összetevők, például C-vitamin és cink együttes bevétele jelentősen javította a bőr hidratáltságát és érdességét, összehasonlítva a placebocsoporttal. 

A kiegészítő azonban más tápanyagokat is tartalmazott, így nem ismert, hogy a kollagén önmagában ugyanolyan hatással lett volna-e a résztvevőkre.

11 tanulmány 2019-es áttekintése során arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy napi 2,5–10 gramm orális kollagénkiegészítő 4–24 héten át tartó bevétele növeli a bőr hidratáltságát és kezeli a xerózist, amely a száraz bőr orvosi kifejezése. 

3. C-vitamin 

A C-vitamin erős, bőrvédő antioxidánsként működik, és nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez, így a bőr egészségének fontos tápanyaga. Nem meglepő módon a tanulmányok kimutatták, hogy a C- vitamin étrend-kiegészítőkkel történő növelése a bőr egészségének számos tényezőjét javíthatja, beleértve a bőr hidratáltságát is.

Egyes kémcsöves tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin fokozhatja a bőr barrier funkcióját, és segíthet csökkenteni a vízveszteséget, ami hozzájárulhat a bőr kiszáradásának megelőzéséhez. Ezenkívül egyéb tanulmányok már azt is bizonyították, hogy más tápanyagokkal kombinálva a C-vitamin segíthet javítani a bőr nedvességtartalmát.

4. Halolaj

A halolaj jól ismert bőrre gyakorolt egészségügyi tulajdonságairól. 

Dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA) tartalmaz, két esszenciális zsírsavat, amelyek erős gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos módon jótékony hatással vannak a bőrre. A halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők fokozhatják a bőr hidratáltságát és javíthatják a bőr zsírsavgátját, ami segít fenntartani a hidratáltságot.

Egy 90 napos tanulmány megállapította, hogy szedésük után 30%-kal nőtt a bőr hidratáltsága 60 napos kezelés után.

A halolajról kimutatták, hogy csökkenti a bőrgyulladást és védi a napsugárzás okozta károkat, így mindenképpen bőrbarát kiegészítő, amit érdemes naponta szedned.

Egyéb kiegészítők száraz bőr kezelésére

A fent felsorolt tápanyagokon kívül a vizsgálatok kimutatták, hogy több más apróság is hasznos lehet. Lássuk, mik ezek!

5. Probiotikumok

Egy tanulmány megállapította, hogy az egerek és az emberek ételeinek Lactobacillus plantarum baktériumokkal való kiegészítése javította a bőr barrier funkcióját és a bőr hidratáltságát 8 hét után.

6. Hialuronsav

A hialuronsavat gyakran használják helyileg a bőr hidratáltságának javítására, de a legújabb kutatás azt mutatja, hogy ennek a vegyületnek más tápanyagokkal kombinálva történő beszedése jelentősen növelheti a bőr hidratáltságát.

7. Aloe vera

Egy 64 nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az aloe verából származó zsírsavak 12 hétig tartó, kiegészítőként való bevitele jelentősen javította a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát, összehasonlítva a placebocsoporttal.

8. Ceramidok

A ceramidok olyan zsírmolekulák, amelyek az egészséges bőr fontos összetevői. Egyes kutatások kimutatták, hogy a ceramidok jelenléte növelheti a bőr hidratáltságát, ami segíthet a száraz bőr kezelésében.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a fent felsorolt kiegészítők segíthetnek javítani a bőr nedvességtartalmát és kezelni a száraz bőrt, azonban utóbbiak esetében további kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezeket a vegyületeket a száraz bőr természetes enyhítésének hatékony módjaként ajánlhassák.

GettyImages-1188449322
Tápanyaghiány is állhat mögötte nensuria / Getty Images Hungary

Van még valami, amiről tudnod kell

Bár bizonyos kiegészítők szedése javíthatja a száraz bőrt, számos egyéb tényező is hozzájárulhat a bőr kiszáradásához, ezért ezeket figyelembe kell venni. Például a kiszáradás a bőrszárazság gyakori oka, így a vízbevitel növelése egészséges és egyszerű módja lehet, hogy megőrizzük a bőr hidratáltságát.

Ha egyelőre nem vásárolnál be a kiegészítőkből, próbálj meg néhány hétig elegendő vizet inni, mert lehet, hogy az is megoldja majd a problémát. 

GettyImages-1333695747
Betegség is okozhatja Marina Demeshko / Getty Images Hungary

Az egészségtelen táplálkozás, a mikrotápanyag-hiány és az elégtelen táplálkozás szintén okozhatja vagy ronthatja a bőr állapotát. Ezenkívül bizonyos betegségek, köztük a vesebetegség, az étvágytalanság, a pikkelysömör és a pajzsmirigy-alulműködés, valamint a környezeti allergiák szintén bőrszárazságot okozhatnak. Ha a vitaminok nem hatnak, a legjobb, ha beszélsz háziorvosoddal a lehetséges okokról. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek