Pollenallergiások, figyelem! Idén ezért ilyen súlyos az allergiátok

GettyImages-1137902709

Idén hamarabb és nagyobb erővel vágtatott be életünkbe az allergiaszezon. A pollenallergiások súlyosabb tünetekkel jelentkeznek a klinikákon, mint korábban. Dr. Kraxner Helga elárulja, ez miért következett be, és hogy mit lehet tenni ellene otthonunkban.

Te is allergiás vagy a pollenre? Te is meglepődve tapasztaltad, hogy idén mintha hamarabb ütött volna be a szokásos allergiakrach, és nem győzöd fújni az orrod, amint kilépsz az utcára? Bevörösödő, viszkető szemedet dörzsölgeted naphosszat? Vagy széttüsszögöd az irodát és a tömegközlekedési eszközöket attól tartva, hogy meglincselnek a környezetedben tartózkodók? Nem vagy ezzel egyedül. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, dr. Kraxner Helga szerint idén többen és súlyosabb allergiás tünetekkel jelentkeznek be hozzájuk.

Az időjárás az oka mindennek

Aki volt már allergiás valaha, az pontosan tudja, hogy mennyire idegesítően macerás és kellemetlen a pollenszezon. Hiába süt ki szépen a nap végre hónapok óta először, hiába van gyönyörű idő, az ember mégis inkább otthon maradna legszívesebben, hogy ne tömítse el a fejét a rengeteg orrváladék, hogy ne vörösödjön és sebesedjen ki az orrcimpája a sok orrfújástól.

Dr. Kraxner szerint a túlságosan enyhe tél és a száraz tavasz összhatása révén idén egyszerűen magasabb lett a levegő pollentartalma a megszokotthoz képest, ráadásul hamarabb is érkezett meg az allergiaszezon. A márciustól őszig tartó időszakban általában olyan tünetekkel szokták felkeresni a klinika ambulanciáját, mint az orrdugulás, vízszerű orrfolyás, rohamszerű tüsszögés, orr-, torok-, szem- vagy fülviszketés. Ezekkel számolnak is a klinikán dolgozók, felkészülnek rá.

Idén többen jelentkeznek súlyos tünetekkel a klinikákon a pollenallergiások
Idén többen jelentkeznek súlyos tünetekkel a klinikákon a pollenallergiásokSolStock / Getty Images Hungary

Azonban idén megnövekedett azok száma, akik komolyabb allergia okozta tünetekkel keresték fel a klinikát. Sokan jelentkeztek súlyos alvászavarral, múlni nem akaró fáradékonysággal és elhúzódó vagy visszatérő kötőhártya-gyulladással. Ezek nem pusztán mindennapi kellemetlenségeket okoznak a pácienseknek, hanem az életminőségüket is komolyan rontja a korán érkezett erős allergiaszezon.

Mit lehet tenni ellene?

A szakember szerint a hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett egyéb intézkedésekkel is javíthatunk beallergizált szenvedéssel teli mindennapjainkon. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere sokat számíthat, hiszen a külső felületeinkre tapadt észrevehetetlen pollent így tudjuk kiűzni belső tereinkből. Továbbá segíthet, ha pollenszűrős szúnyoghálón keresztül szellőztetünk otthon, így a friss levegő be tud jönni, de az ellenséges pollen kint reked. A sós orrmosó folyadékok használata pedig eltávolítja az orrnyálkahártyán és a szem kötőhártyáján ragadt irritáns anyagokat és a pollent is.

Idén a te pollenallergiád is nagyobb erővel csapott le rád?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra