Ha elfutnál a világ elől, itt megteheted – A kevésbé ismert, ám szuper futópályák Budapesten

GettyImages-1280632231
Berényi Bianka

A futás azért klassz sport, mert az égegyadta világon semmire nincs szükség hozzá egy kényelmes és jó futócipőn kívül. Na és persze egy hely is kell, ahol kényelmesen futhatsz. Most felejtsük el a Margit-szigeti pályát és társait, nézzük a kevésbé ismert, ámbár remek futópályákat.

A futás az egyik legegészségesebb sport, az egész testet átmozgatja, jobb közérzetet ad, eltereli a gondokról a figyelmed, önfegyelemre tanít, és csinos, izmos lábakat varázsol. Nem árt, ha rendszeresen futunk, kocogunk, és erre nem csak a városi utcákon van lehetőség. Számos futópálya létezik ma már a fővárosban, melyek ismertségük miatt szinte mindig elég zsúfoltak, így rontják a futás élményét. Most azonban olyan futópályákat ajánlunk a figyelmedbe a Funzine segítségével, amelyek nem kaptak eddig akkora közfigyelmet, pedig vannak olyan jók, mint a közismert futópályák. 

Milyen az ideális futópálya?

A legjobb, ha közel van otthonodhoz, hogy tényleg csak „le kelljen menni” oda. Fontos, hogy kényelmesen lehessen rajta futni, és ne legyen akkora tömegnyomor, hogy szinte lehetetlen legyen élvezni a futást. Az is kiemelten fontos, hogy ne csak nappal, de éjszaka is biztonságosan lehessen azt használni, tehát alap, hogy legyen kivilágítva, de térfigyelő kamerák jelenléte is erősen ajánlott. A pálya burkolata pedig legyen olyan gumi, mely rendszeres használat esetén sem roncsolja az ízületeket, és nem fáj utána a lábunk. Az sem árt, ha egy pálya könnyen átlátható, így könnyebben tervezhetünk a teljesítendő távval, és jobban beoszthatjuk erőnket.

A futáshoz erősen ajánlott egy jó futópálya, mely minden szempontból megfelel neked
A futáshoz erősen ajánlott egy jó futópálya, mely minden szempontból megfelel nekedlzf / Getty Images Hungary

Semsey Aladár park

Az újpesti lakótelepi park 2017-ben újult meg, ekkor építették ki a bokakímélő, rekortánborítású futópályát. A kör több mint 340 méteres, és a futók nagy örömére fák övezik, így a napsütés ellen szinte teljes hosszán árnyékot nyújt. A mozogni vágyókat ugyanott köztéri fitneszpark, pingpongasztal és kosár-, illetve focipálya várja. Az újpesti Semsey Aladár park az egyik legnagyobb hazai park, így valóban mindenre kiterjedően, a futás szerelmeseinek igényeire is figyeltek a pálya tervezésekor. 

Óhegy park

A X. kerületi Óhegy park kedvelt szabadidős helyszín, méretes zöldterülete mellett pingpongasztalokkal, szabadtéri fitneszparkkal, kutyafuttatóval és játszótérrel vonzza a kőbányaiakat. 2014 óta létezik a pálya. A futókör 1400 méter, és a terepet kanyarok, valamint 13 méteres szintemelkedés teszi változatossá. A parkban árnyékot adó fákból sincs hiány. 

A pályán éjszaka is biztonságban lehet futni, mert végig ki van világítva oszlopokkal. 

Brenner János park

A pestszentlőrinci Brenner János parkot pár évvel ezelőtti rehabilitásakor úgy alakították ki, hogy mindenki magáénak érezhesse. A zöldterület kedvelt piknikezési célpont, az Erőmű-tó körül számos padot és sakktáblával felszerelt asztalokat találni. A területen egy 500 méteres, öntöttgumi-burkolatos modern pálya áll a futás szerelmeseinek rendelkezésére.

Városmajori futópálya

A 2014-ben átadott, 585 méteres városmajori futókört éjszaka is gond nélkül lehet használni, hála a közelben található közvilágítási oszlopoknak. A nyugodt környezetben fekvő, fákkal szegélyezett pálya öntött gumi felhasználásával készült, 2 cm vastag ütéscsillapító réteg (SBR) és 1 cm kopóréteg (EPDM) kialakításával. Előnye, hogy homogén felület alkot, a környezeti hatásokkal szemben pedig ellenálló. 

Az elkészült burkolat teljesen vízáteresztő rétegrenddel készült, így állandó használatot biztosíthat a sportbarátoknak,

illetve a természetes környezetben sportolni vágyóknak. További előnye, hogy a gumiburkolat kedvező hatással van a futók, kocogók ízületeire.

Bikás park

A XI. kerületi népszerű Bikás parkban 800 méter hosszú, egyedi vonalvezetésű futókört építettek, amelynek fontos része a park közepén álló domb, továbbá különböző tereptárgyak. A teljes imázsváltáson átesett helyszínen a felnőttek kültéri fitneszparkban edzhetnek, és a csapatsportok iránt lelkesedők sem fognak unatkozni, mert a park területén kosár-, foci- és teniszpályát is találunk. De kutyasétáltatásra is kiváló helyszín, illetve külön kutyafuttató is van. 

Békásmegyeri futókör

A Római-part helyett akár Békásmegyeren, a Táncsics Mihály és Lukács György utca által határolt lakótelepen is róhatják a köröket a III. kerület futói. Az 1 kilométer hosszú, rekortánborítású futópálya egy aktív életmódot ösztönző beruházás részeként valósult meg, és évente több, mozgásra buzdító rendezvényt szerveznek oda. 2020-ban adták át, a békásmegyeriek nagy örömére. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra