Megőrülnek külföldön ezért a magyar zöldségért, itthon mégsem kell senkinek

shutterstock 388056526

Hazánk valóságos spárganagyhatalom, azonban hiába termelik hatalmas területen Magyarországon a kedvelt zöldséget, külföldiek eszik a nagyját. Idén azonban túl korán betakaríthatóvá vált a zöldség. Félő, hogy nem lesz piaca a korai termésnek.

Uniós szinten is az élmezőnyben vagyunk a spárgatermesztést tekintve, azonban itthon mégsem kelendő az európaiak egyik kedvenc zöldsége. 

A magyar spárga legnagyobb vásárlói több mint 900 tonnával Németország, illetve mintegy 420 tonnával Svájc voltak még 2022-ben, azóta is minden évben a külföldi piacra szánják a termés jelentős részét a hazai gazdák. Idén azonban nem kedvez az eladásnak az, hogy a zöldség hamar termőre fordult a meleg tél miatt

A magyarok sokallják a spárga árát, de félő, hogy a külföldi termés idén lenyomja a hazait
A magyarok sokallják a spárga árát, de félő, hogy a külföldi termés idén lenyomja a hazait

A magyaroknak túl magas spárga ára?

Nem feltétlenül a drágaság az oka, hogy a hazai gasztronómia nem ismeri a spárgát, a tavalyi 1600-3000 forint körüli kilónkénti ár nem kedvezett a tömeges fogyasztásnak.

A spárgaszezon általában április végétől június elejéig tart, idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon.

Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense szerint a meleg télnek köszönhetően sokkal hamarabb elkezdhetik betakarítani a hazai földben termő spárgát

"Tavaly április 20-a körül indult a teljes szedés, idén viszont már március közepén megindultak a rügyek, ami azt jelenti, hogy április 5-10 körül már jelentős mennyiség kerülhet a piacokra. Ilyenkor jelentenek veszélyt a fagyok, mert a földből már kibújt állományokra egy talajmenti fagy katasztrofális hatással van" – nyilatkozta a szakember. Mint mondja, a korai betakarítás a nemzetközi piacon hátránnyal is járhat, ugyanis ugyanebben az időben a nyugat-európai spárga is jelen van még, a spanyol termés pedig lenyomhatja a magyar spárga nemzetközi árát.

Kocsis Márton szerint azonban egyre több hazai fogyasztó keresi, főként a vékonyabb spárgákat, melyet akár nyersen, akár salátában fogyasztanak szívesen, a hotelek és éttermek pedig egészen változatos érettségi állapotú spárgákat is egyre szívesebben vásárolnak. A kosárközösségek is szívesen csomagolnak spárgát a pakkokba, az amúgy viszonylag drága zöldséghez így lehet a legolcsóbban hozzájutni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek