Sorozatok, amelyekből sokat tanultunk a divatról

Olvasási idő kb. 5 perc

A tévésorozatok mindig is hatással voltak nézőik ízlésére, stílusára, öltözködési szokásaira. Különösen, ha olyan ikonikus sorozatokról beszélünk, mint például a Szex és New York vagy a Jóbarátok.

Melyikünk ne irigyelte volna már el Carrie Bradshaw számtalan cipőjét? És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a kilencvenes években nők tömegei kértek Rachel-frizurát a fodrászaiktól. De a kifinomultabbak bizony a Vezércsel ruháit is irigykedéssel vegyes nosztalgiával nézték végig.

– A filmek, sorozatok nagymértékben befolyásolják az öltözködésünket, ugyanis 

szeretnénk azonosulni a karakterekkel, vagy ha nem is a sorozatbeli énjükkel és életükkel, legalább az esztétikájukkal

– avat be minket Molnár-Zolnay Fruzsina, az Ez kell a nőnek stílustanácsadója. – Persze nem cél és nem realitás például a Szex és New York divattervezőinek és márkáinak elérhetetlen árú dizájnertermékeire vágynunk. Ami fontos, hogy stílust tanulhatunk belőle.

A szakember szerint tehát nem érdemes a sorozatokból konkrét ruhadarabokra áhítoznunk, de stílusjegyeket, összhatást, harmonikus megjelenést igenis tanuljunk belőle.

Javasolja, hogy lessünk el egy-egy ötletet arra vontakozóan is, hogy mit mivel érdemes párosítani, mi mivel állt jól a szeretett karakterünknek. 

– Nem a márka, az ár a fontos, az ízléses, stílusos és változatos öltözködés nem elsősorban pénz kérdése.

A döntő az egyéni stílus megtalálása és saját magunk kifejezése – véli Fruzsina.

A múltban játszódó sorozatok is tanulságosak

Molnár-Zolnay Fruzsina szerint meg kell különböztetni jelmezt és öltözéket egy sorozatban. A történelmi korokat ábrázoló, valamint a jelentől eltérő korokat idéző filmek és sorozatok esetében különösen fontos a hangulatfestő szerep, az igényesen követett korhűség. – Kínos például, ha a főhősnő a forgatás pillanatának szépségideálját tükrözi, és nem a kor igazi ikonikus példaképét a szépség terén. 

Az öltözékekkel szemben a jelmezek esetében a legfontosabb kritérium a korhűség.

Abból történelmet, viselettörténetet tanulhatunk – mondja.

Lássunk tehát néhány ikonikus sorozatot, amelyet érdemes ilyen szemmel is nézni

only-new-yorkers-would-understand-main

Szex és New York

A tévés divat felemelkedését elsősorban és megkérdőjelezhetetlenül Patricia Fieldnek köszönhetjük. A híres jelmeztervező rengeteg sorozatot készített szakértő szemmel, amelyek közül a leghíresebb a Szex és New York. 

Olyan friss és újszerű ruhakombinációkat állított össze Carrie-nek és a csajoknak, amelyek aztán saját trendeket alakítottak ki.

Emily Párizsban

Patricia Field napjainkban a Netflix új sorozatán, az Emily Párizsbanon dolgozik, nem kevesebb figyelmet szentelve a divatnak, mint a Szex és New York esetében.

Emily Párizsban. Forrás: Netflix
Emily Párizsban. Forrás: Netflix

Mivel a sorozat Franciaországban játszódik, Patricia olyan tipikus francia elemeket hangsúlyozott ki munkájában, mint  a svájcisapka, a csíkos póló, a Chanel márka és számos más ikonikus francia divatcikk.

Vezércsel

Igazi ínyenc időutazás a Vezércsel, amely az ötvenes évek végén és a hatvanas években játszódik, így a jelmezek mindegyike szuperretró. Anya Taylor-Joy nem csupán egy különleges tehetségű, erős nőt alakít a sorozatban, hanem valóságos divatikon is a hatvanas évek trendjét követő megjelenésével.

Anya Taylor-Joy a Vezércselben Forrás: Netflix
Anya Taylor-Joy a Vezércselben Forrás: Netflix

Ezeket a ruhákat sokan most is szívesen elhordanánk, rengeteg nagyszerű vintage darab közül választhatnánk. A dolog csak karnyújtásnyira van, szaladj el egy turkálóba, és dobd fel a ruhatárad valami extrémmel.

Merész csajok

A Cosmopolitan egykori szerkesztője, Joanna Coles a magazinnál töltött ideje ihlette a Merész csajok három fiatal alkalmazottját, akik barátságra, pasikra és karrierre vágynak. Mivel a divat a karakterüknek fontos része, a sorozat készítőinek bizony jól fel kellett öltöztetniük őket, és ez sikerült is. Megannyi ikonikus Y és Z generációs trendet leshetünk el belőle!

Gossip Girl – A pletykafészek

A 2000-es évek kultikus sorozata, amely október 26-án a magyar HBO GO-ra is megérkezett, szintén jól ismert a divatjáról. Mivel a Gossip Girl nagy része a gazdag New York-i elitre összpontosít, szinte minden jelenetben meg kellett jelenniük a dizájnermárkáknak. A végeredmény egy igazi stíluskavalkád.

Szívek szállodája. Forrás: Netflix
Szívek szállodája. Forrás: Netflix

Szívek szállodája

A hazánkban is évtizedek óta népszerű Szívek szállodája a Connecticut állambeli Stars Hallow hangulatos és kissé furcsa városában játszódik. 

Leginkább az ősz jelenik meg benne különösen gyönyörűen – beleértve a jó ízlésű ruhaválasztásokat, a sálaktól a sapkákon át a csodás kabátokig.

Lorelai stílusa különös keveréke az eklektikus és trendi öltözködésnek.

Trónok harca

A Trónok harcának nyilvánvalóan nem a divat a lényege. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy milyen nagyszerűen jelenik meg benne a stílus. Szeretünk benne mindent, a télikabátoktól az elegáns ruhákig.

A korona

A korona készítői mindig is odafigyeltek arra, hogy a szereplők megjelenése kísértetiesen hasonlítson a valódi személyekre, akiket a karakterek ábrázolnak, de mindez Diana hercegnő történetének bevezetésekor vált igazán érdekessé.

A néhai hercegnő nyolcvanas és kilencvenes évekbeli ikonikus ruhái közül sokat újraalkottak a sorozathoz,

és nagyon jó látni őket teljes pompájukban – különösen a mindenki által jól ismert esküvői ruhát.

GettyImages-143479388
Nbc / Getty Images Hungary

Jóbarátok

És végül: ha a kilencvenes évek divatikonjára gondolunk, lelki szemeink előtt valószínűleg Rachel jelenik meg a Jóbarátokból. De Phoebe hippistílusától Monica feszes és letisztult stílusán át Rachel szupertrendi stílusáig 

a Jóbarátok magasra tette a mércét a kilencvenes évek televíziós divatját illetően.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek