Sóban, zsírban nagy – mekiteszt-eredmények

Búcsút kell-e mondanunk a lapos hasnak, kemény fenéknek, ha néha mekiben kajálunk? Ehet-e a gyorsétteremben bármi egészségeset a gyerek? Nagy mekiteszt-eredmények.

Eredetileg a tesztek végére került volna egy rövidke bekezdésbe az eredmény, de annál kicsit bővebb lett az értékelés, még akkor is, ha igazából nem hozott eltérő tapasztalatokat az, hogy gyerek, felnőtt csaj vagy pasi válogat a mekiben.

A kísérlet nem jósol vagy magyaráz súlynövekedést, nem riogat egészségkárosodással, és nem is kívánja megbélyegezni a gyorsétteremlánco(ka)t. Nem is lenne rá joga, hiszen egy étteremlánc nem tehet a fogyasztók magatartásáról.

Cikkünk egyedül arra világít rá, hogy azon a napon, amikor mekiben kajálunk, csak nagy odafigyeléssel kerülhető el a sómérgezés és a zsírtúladagolás. Szinte nem túlzás azt állítani, hogy egy McDonald’s-étkezés következményeinek helyrehozatala aznap már csak könnyű párolt zöldségekkel lehetséges – szigorúan sótlanul!

A cikk megírásának másik tapasztalata az, hogy az egészségesnek látszó ételek, mint amilyenek a saláták, messze nem olyan ártatlanok – legalábbis mekiéknél. Csirkés verziójuk öntet nélkül is jócskán tartalmaz zsírokat (a panír megszívja magát sütéskor), dresszinggel meglocsolva pedig a várakozásokat felülmúló értékeket mutat.

Meglepetést okoztak a reggeli menük, amelyekből a napi só- vagy zsírbevitel gond nélkül megoldható, akár úgy is, hogy aznap már nem fogyasztunk semmi többet.

A legelgondolkodtatóbb mégis talán az volt, hogy gyerek esetében alig van olyan lehetőség a menün, amely ne lőné egyből felül a napi só- és zsírbevitel felét (néha az egészet). Van olyan gyerek, aki beéri kertész salátával 1000 sziget vagy mediterrán öntettel?

Konklúzióként talán annyit emelhetünk ki, hogy semmi baj a mekikajával, ha ritkán élünk vele, és azon kívül igyekszünk odafigyelni az egyes anyagok bevitelére, túlfogyasztására. A mekiben nem lehet ezzel foglalkozni, egészség szempontjából szinte biztos, hogy deficites lesz a junk kajálás. Vagyis – mint oly sokszor – a mértéktartás a lényeg.

Tehát a lapos has, a kemény fenék és a meki nem zárja ki egymást. De az biztos, hogy előbbieken nem segít az utóbbi túlsúlya.

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

Mit tartalmaznak a szendvicsek, saláták, lehet-e egészségesen enni gyorsétteremben? | Pasi a mekiben – TESZT

A komolyabban fogyasztó fiúk mellett ránéztünk, hogy jár a csaj, ha az arany boltíves láncnál kajál | Csaj a mekiben – TESZT

Ehet-e egy gyerek bármi egészségeset a McDonald’sban? | Gyerek a mekiben – TESZT

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra