Oroszországból repült a Nagykunságig egy halászsas

GettyImages-904961016

Oroszországban gyűrűzött halászsas pihent meg Karcag környékén, de csak átvonult Magyarországon.

A szakemberek le tudták olvasni a madár „személyi igazolványát”, így a ritkán látott vendégről kiderült, hogy még fiókakorában gyűrűzték meg Oroszországban, közölte a Travelo a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-bejegyzése alapján.

Az értékes vendég és gyűrűje

Az 500 ezer forint természetvédelmi értékkel bíró halászsast 2024. március 30-án, a Karcaghoz tartozó Magyarka határrészben fotózta le Kiss Ádám természetvédelmi őr. A madár csüdjein lévő két gyűrű adatai alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának munkatársai kiderítették, hogy Oroszországban jelölték meg fiókakorában, 2013 nyarán.

A halászsas nem gyakori vendég nálunk
A halászsas nem gyakori vendég nálunkLea Scaddan / Getty Images Hungary

A halászsas hazánkban is fokozottan védett

Az egyesület szakemberei szerint ez az első halászsas Magyarországon, ami Oroszországból érkezett hozzánk. Halászsast mindössze két alkalommal gyűrűztek Magyarországon, a madár hazákban ugyanis nem fészkel, bár időnként egy egész nyarat eltölt nálunk. Észak-európai példányaik csak átvonulnak a Kárpát-medencén. A halfogásra specializálódott ragadózó fokozottan védett.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek