Nem kegyelmeznek a rendőrök: sok magyar bukhatja a jogosítványát

GettyImages-107796978
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy hétig tartó ROADPOL akciót hirdetett ismét a Magyar Rendőrség: hétfőtől kezdve fokozottan ellenőrzik a sofőröket.

Honlapján tette közzé a hírt a rendőrség, miszerint 2024. június 17. és 23. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján országos akciót tart.

Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt álló, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki – tájékoztat a police.hu.

A jogosítványát is elveszítheti az, akit tetten érnek a rendőrségi razzia során
A jogosítványát is elveszítheti az, akit tetten érnek a rendőrségi razzia soránIndex

Akik bukik a rendőri ellenőrzésen, búcsút inthet a jogosítványának

Mivel az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartja a Magyar Rendőrség, az egész Európát érinti. Tavaly egy hasonló akcióban 109456 autóst állítottak meg, közülük 439-cel szemben, vagyis az ellenőrzések 0,004 százalékában indítottak eljárást, amiért a sofőrök alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezettek.

A teherautósofőröket is ellenőrizték

A téli időszakban egy másik akció is indult a biztonságos közlekedés érdekében. Akkor a buszok és teherautók vezetőit vizsgálták. Az ellenőrzés keretében a rendőrök annak jártak a végére, betartják-e a vezetési- és pihenőidőt, valamint  a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályokat. Emellett a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálták. 

A Totalcar összegyűjtötte az ittas vezetés következményeit is, eszerint viszonylag könnyen búcsút inthetünk a jogosítványunktól, ha egy ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy alkoholt fogyasztottunk. 

A ROADPOL akció során a szabálytalanul közlekedőknél ugyanúgy alkalmazzák a büntetőpontokat, azaz hivatalos nevén előéleti pontrendszert, mint az egyéb közlekedési szabálytalanságok során.

Kiemelten figyel majd a rendőrség

A büntetpont rendszere még 2000-ben született, és egy 2001-től életbe lépett jogszabály alapján vezették be. Lényege, hogy a különböző szabálytalanságok a pénzbüntetés mellett egyéb szankcióval is járnak, hogy ne lehessen a végtelenségig szabálytalanul közlekedni. 

Míg egy sima gyorshajtásért 4-8 büntetőpont jár, ittas vezetés közbeni cserbenhagyásért azonnal elvehetik a jogosítványt – ezekért összesen 22 büntetőpont jár – írja a magazin.

Az előéleti büntetőpontokat utóképzéssel is le lehet dolgozni, 3 évente elévülnek. Ügyfélkapu regisztrációval pedig bárki ellenőrizheti, hogy rendelkezik-e már velük, s pontosan mennyivel. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek