18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A pszichopaták és a narcisztikusak szexelnek a legtöbbet: miért vonzódunk hozzájuk?

GettyImages-1415545069
Olvasási idő kb. 5 perc

A narcizmus és a pszichopátia nem tartoznak a legvonzóbb tulajdonságok közé, ám a legújabb kutatások szerint úgy tűnik, hogy pszichopaták és a narcisztikusak sokkal sikeresebbek, ha szexről van szó. Tényleg vonzódunk a „zűrös alakokhoz”?

A finn Turku Egyetem kutatói azt találták, hogy a narcizmus és a pszichopátia területén érintett emberek szexuális partnereinek száma magasabb, önérzetük jobb, és úgy tűnik, magasabb párkapcsolati értéket képviselnek a másik nem számára. 

A szex miatt a külsőt nézzük a belső helyett

Hogy mit jelent mindez? Azt már Charles Darwin evolúciós és szexuális szelekciós elmélete is feszegette. E szerint a párkapcsolati érték azon tulajdonságok összességét jelenti, amelyeket a potenciális szexuális partner kívánatosnak tart, mert a reproduktív sikert jelzi. A nők számára

a párkapcsolati érték különböző dolgokat jelenthet

attól függően, hogy hosszú távú monogám partnert keresnek-e, vagy épp rövid távú, inkább egyéjszakás kalandot.

Ha ez még mindig kicsit kusza, arra is van magyarázat. Azok a nők, akik hosszú távú partnert keresnek, azt szeretnék, ha a férfi a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkezne. Na de mik ezek, mindenkinek más? Ugyan, dehogy! A legtöbb nő erre azt feleli, hogy fontos a hűség, az empátia, a gondoskodás és az érzelemgazdag lélek. Ezeket a tulajdonságokat szeretnék a gyerekeikben is majd viszontlátni. Ugyanakkor azok a nők, akik csak egyéjszakás kalandban gondolkoznak a „jó gének” helyett előbbre veszik a férfiak vonzerejét, a férfiasságot, a dominanciát. 

Vagyis, igen, mondjuk ki, ha csak szex kell, akkor inkább a külsőt nézzük a belső helyett.

2001-ben a Kaliforniai Egyetem kutatói kísérleti manipuláció segítségével megállapították, hogy egyes nők hajlandóak lemondani egy férfi jó jelleméről a nagyobb fizikai vonzerő javára. A finnországi kutatás viszont azt sugallja, hogy néhány kellemetlen jellemvonás valóban segíthet egyes férfiaknak a kötetlenebb szexben, amit könnyedén el is érhetnek.

A pszichopata férfiak és nők több szexhez jutnak, mint a többiek
A pszichopata férfiak és nők több szexhez jutnak, mint a többiekredhumv / Getty Images Hungary

A „Sötét Triád” hatalma és a szex

A kutatók 210 egészséges férfit és nőt vettek górcső alá, akiknek olyan kérdőívekre kellett válaszolniuk, amelyek felmérték párjuk értékét, vonzerejük önelfogadását és a „Sötét Triád” tulajdonságait. A pszichológiában a Sötét Triád magában foglalja a narcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia személyiségjegyeit. 2002-ben Delroy Paulhus és Kevin M. Williams pszichológusok azonosították a személyiségtípusok trióját, amiket általában kórosnak ismernek el, de mégsem felelnek meg a személyiségzavar vagy a klinikai zavarok szigorú kritériumainak. Az ilyen jellegzetes és kellemetlen tulajdonságokkal rendelkező emberek nem felelnek meg a narcisztikus vagy az antiszociális személyiségzavar kritériumainak, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének veszélyesek.

Az eredmények szerint mind azoknak a férfiaknak, mind azoknak a nőknek, akik magas pontszámot értek el a narcizmusban és a pszichopátiában, de nem a machievellianizmusban, több szexuális partnerük volt.

Mindkét nemnél csak a narcizmus volt pozitív kölcsönhatásban az önmaguk által észlelt vonzerővel és a párkapcsolati értékkel.

A kutatás arra nem tért ki, hogy a narcisztikus vonásokkal rendelkező embereknek vannak-e más tulajdonságaik is, amelyek vonzóvá teszik őket, vagy önbizalmuk a magasabb önérzetből fakadó vonzerő miatt vonzóbbá teszi őket a potenciális jelöltek számára. Tanulmányukban a szerzők mégis úgy vélik, hogy a bizonyítékok az utóbbira utalnak, mivel az egyéni vonzerejükről alkotott túlzott nézet jelentősen hozzájárul a szexuális sikereikhez.

Akár férfi, akár nő lehet narcisztikus és pszichopata

A narcisztikusok és pszichopaták nagyon ügyesek és kreatívok abban, hogy azonnal lenyűgözzék a többi embert, ami vonzóbbá teszi őket. A fizikai vonzerőt gyakran automatikusan társítják egy sor egyéb pozitív tulajdonsággal – ezt a jelenséget „haloeffektusként” ismerik. Ez azt jelenti, hogy amikor valakit fizikailag vonzónak találunk, sokszor automatikusan azt feltételezzük, hogy kedvesebb, okosabb és magabiztosabb. Ezért még nehezebb a vonzerejüknek ellenállni.

Míg azonban a legtöbb korábbi tanulmány, amely pozitív összefüggést talált a Sötét Triád tulajdonságai és a szexuális siker között, a férfiakra összpontosított, a mostani tanulmány azt találta, hogy az ilyen tulajdonságokkal rendelkező nőknek is jóval több a szexuális partnere. Nincsenek tehát biztonságban a férfiak sem – kivéve, ha mindkét fél tényleg csak szexben gondolkozik…

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek