Poliamória és BDSM: milyen emberek élnek így?

A poliamória, magyarul többszerelműség, kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, amiről minden résztvevőnek tudomása van, és amihez mindannyian hozzájárulnak.

A BDSM pedig olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (sub). Switchnek nevezzük azt, akit a dom- vagy domina- és subszerep is kielégít, tehát néha alárendelt, néha irányító félt testesít meg.

A szerelem a közös pont

És hogy mi a közös ezekben? Hogy nagyban eltérnek a társadalom által hagyományosnak tekintett normáktól. Elisabeth Sheff, a poliamória tudományos szakértője kutatásában azt vizsgálja, hogy mi a közös a nem szokványos nemi életet élő emberekben.

A legtöbb poliamor és BDSM iránt érdeklődő csoportokat vizsgáló kutatás azonban nem mutat teljes képet a jelenségekről. Ezek alapján ugyanis az derül ki, hogy a poliamor és BDSM iránt érdeklődő emberek fehérek, egyetemet végzettek és középosztálybeliek.

Ezeknek az embereknek a túlreprezentációja azonban nem azt jelenti, hogy csak fehér, egyetemet végzett, középosztálybeli emberek térnek el a megszokott szexuális viselkedési normáktól. Sokkal inkább árulkodik arról, hogy ők azok, akik eléggé biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy részt vegyenek és őszintén beszéljenek egy vizsgálat során.

Kutatási eredmények szerint mind a poliamor kapcsolatok, mind pedig a BDSM résztvevői nyitottabbak az új tapasztalatokra, jellemzően extrovertáltak és könnyebben kommunikálnak párkapcsolatban. Ráadásul a poliamor és a BDSM iránt érdeklődők jellemzően kevésbé szexisták, mint a hagyományos kapcsolatban élő emberek. Emellett a vizsgálatok szerint ezek az emberek jellemzően nem tartoznak a monoteista vallások hívei közé, azonban mindkét csoport tagjainak szembe kell néznie a társadalmi megbélyegzéssel, gyakran erkölcstelenséggel vagy a gyerekeik veszélyeztetésével vádolják őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra