A fapadosok szemtelen árazási trükkjének hamarosan véget vethetnek

GettyImages-1262883097
Olvasási idő kb. 2 perc

Októberben európai uniós szavazás dönthet arról, hogy a fapadosok többé ne számíthassanak fel extra tarifát a kézipoggyászok kapcsán.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága már elfogadta azt az állásfoglalást, amely felszólít minden légitársaságot arra, hogy ingyenes kézipoggyász-szállítást biztosítsanak minden egyes utasnak. Az egyhangú határozat egy, az Európai Unió Bírósága által már 2014-ben meghozott ítélet érvényesítését szorgalmazza.

Az Európai Parlament októberben szavaz a kérdésről, ezzel két legyet üthet egy csapásra. Egyrészt jelenleg annyira eltérők a kézipoggyászt érintő szabályozások az egyes légitársaságoknál, hogy az az embereket érthető módon összezavarja, másrészt pedig repjegy vásárlása közben a leendő utasok folyamatosan rejtett költségekkel találják szembe magukat.

Egyértelművé válhat, mekkora poggyász szállítható tarifamentesen
Egyértelművé válhat, mekkora poggyász szállítható tarifamentesenizusek / Getty Images Hungary

A 2014-es ítélet szerint a légi utazás elengedhetetlen részét kell, hogy képezze egy racionális súly- és mérethatárba illeszkedő kézipoggyász. 

Jelenleg minden társaság eltérő súlyú és nagyságú poggyászt engedélyez, ami főként az átszállással utazók életét nehezíti meg: légitársaság váltása esetén akár az is előfordulhat, hogy ami az első kapunál még rendben volt, azért a másodiknál már extra díjat kell fizetni.

Az EU azt is el szeretné érni, hogy a légitársaságok a járulékos költségekkel – például a helyválasztás díjával – és a járatok indulásának idejével kapcsolatosan is egyenesebben kommunikáljanak.

A törekvés annak a kezdeményezésnek a része, amely áttekinthetőbbé és egyszerűbbé tenné a repjegyek árazását: jelenleg azáltal, hogy a légitársaságok nem a valós, pluszköltségekkel kiegészített árat kommunikálják, megtévesztik az utazókat. Sokan ma szuperolcsó jegyet remélnek – ráadásul okkal –, amelynek ára a vásárlási folyamatban előrehaladva folyamatosan felfelé kúszik, ami megtévesztő.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek