Egyszerűbb lesz utazni: ez változik a reptéri biztonsági ellenőrzésnél

GettyImages-1236017321
Olvasási idő kb. 6 perc

Több ország is tervezi, hogy könnyítsen a reptéri biztonsági ellenőrzések menetén: ettől nem lesz veszélyesebb utazni.

A brit és spanyol reptereket érintheti elsőként a változtatás 2024-től: nem mondanak le arról, hogy alaposan átvizsgálják a kézipoggyászokat, hanem fejlettebb technológiát vesznek igénybe annak átvilágításához. Ezzel nemcsak kevesebbet kell majd pakolászni a kistáskából, hanem azon sem kell majd aggódni, ha véletlenül benne marad egy teljes kiszerelésű testápolós flakon.

A reptéri mizéria az utazók életének része lett

Az elmúlt években megszoktuk, hogy ha csak kézipoggyásszal utazunk – márpedig a fapadosok árképzési rendszerének köszönhetően egyre többen teszik ezt –, a pipereholmi bekészítésének megvan a maga logisztikája. 

Vagy be kellett szerezni egy legfeljebb 100 milliliteres űrtartalmú palackokból álló szettet, amibe előző este átöntögetjük tusfürdőnket, samponunkat, vagy kis kiszerelésű termékeket kellett vennünk az utazásra készülve.

Nem vihettünk otthonról még egy fél liter vizet sem, de méregdrágán megvehettük a reptéri kioszkoknál.

Kellett aztán egy átlátszó neszesszer vagy zacskó, amibe az összes kis üvegcsét bepakoltuk, és a biztonsági ellenőrzésnél ezt éppúgy a szalagra kellett tenni, mint a laptopot vagy a tabletet. Közben levarázsoltuk magunkról a cipőt, a fémcsatos övet, a bizsut… valódi hercehurcává vált így a repülés, ami nemcsak kellemetlenség az utasnak, de megoldandó feladat a reptérnek is.

Így vihetjük magunkkal, vagy a reptéri ellenőrzésnél elveszik
Így vihetjük magunkkal, vagy a reptéri ellenőrzésnél elveszikpicture alliance / Getty Images Hungary

Már van, ahol nincs szükség minderre

Mindig vannak utasok, akik valamit elfelejtenek kipakolni, mindig akad valaki, akinél lesz egy kisolló, egy üveg kóla vagy egy nagy sampon, és persze vannak olyanok is, akik mindent elvégeznek, mégis becsipog a kapu, amikor átlépnek rajta. A koronavírus utáni Csipkerózsika-álmából ébredező turizmus fellendülőben van, a reptereken pedig torlódást, késedelmet okoz a rengeteg dolog, amelyre oda kell figyelni. A sorok nőnek, az utasok elégedetlensége sem csökken: ideje volt tehát valamit kezdeni a régi rendszerrel.

Ma a legtöbb reptéren még pakolászni kell, de többek között Ausztráliában, Brazíliában, Indonéziában, Japánban, Malajziában és Új-Zélandon a helyi járatokat már nem érintik ezek a korlátozások, sőt:

egy hatalmas európai légiközlekedési centrum sem kötelezi az utasokat arra, hogy 100 milliliteres palackokkal készüljenek.

Amszterdam Schiphol repterén már 2020-ban telepítették azokat a korszerű szkennereket, amelyeknek köszönhetően itt már nem kötelező a folyadékokra vonatkozó szabályt betartani – ugyanakkor mégis javasolják az utazóknak, hogy tegyenek így, mivel ha átszállással utaznak tovább, a következő járaton egyelőre jó eséllyel még nem fogják jó szemmel nézni a nagy hajlakkos flakont.

Így marad biztonságos a reptéri ellenőrzés

Mint a holland példa mutatja, az igazi kényelmet az tudja majd elhozni, ha a világ minden – vagy legalábbis minden nagy – reptere is alkalmazni tudja azt a technológiát, melynek köszönhetően nem kell űrtartalmakra figyelnünk. Kevin Riordan, a modern szkennereket már szintén beépítő írországi Shannon repterének biztonságáért felelő Smiths Detection egyik vezetője azt mondta a CNN-nek: egy kétdimenziós kép, melyet egy átlagos csomagvizsgálatnál látnak a kezelők, sok információt ad, de nem eleget.

Mostantól nem feltétlenül akarják majd kezükbe venni azt, amit eddig meg kellett mutatnunk
Mostantól nem feltétlenül akarják majd kezükbe venni azt, amit eddig meg kellett mutatnunkNurPhoto / Getty Images Hungary

„Ha ott van az ember kezében a tárgy a maga három dimenziójában, az sokkal több tudást ad. Biztonsági szempontból így lehet igazán pontos döntéseket hozni, eldönteni, hogy amit fogunk, az ártalmatlan vagy kártékony is lehet. A jobb döntések pedig nagyobb biztonságot jelentenek” – mondja.

Az új csúcstechnológia ugyanakkor a kórházban használt CT-készülékek képalkotásának tökéletességét viszi el a repterekre.

Kézbe nem fogják már venni a kézipoggyászunkba csomagolt palackokat, de egyidejűleg akár 3-4 operátor is figyelheti majd az azokról készült képeket, hogy biztosan kiszúrjanak mindent, ami gyanús lehet – és ha valami az, bizony ki kell majd nyitni a táskát.

Lassan terjed a technológia

Amint az amszterdami példa mutatja, az elvi lehetőség megvan arra, hogy ne a jövő zenéje, hanem a jelen mindennapjainak valósága legyen ez a fajta kézipoggyász-kezelés, mégsem tolonganak az országok bevezetni azt.

A magyarázat egyszerű: egy ilyen berendezés drága, karbantartást és tudást is igényel.

Épp ezért hiába vágyna például az amerikai légiutas-közönség is efféle könnyítésre, az USA-ban ez bőven a jövő zenéje, mivel ahhoz, hogy országos szinten sutba dobhassák a 100 millis szabályt, 340 repteret kellene felszerelni szkennerekkel. Tavaly év végi adatok szerint 300 darabot már be is szereztek ezekből, így „mindössze” 1230 további készülékre kell már csak beruházni…

Nagy-Britannia és Spanyolország – habár könnyebb helyzetből indulnak a kevesebb reptérrel – előrébb jár már ezen az úton. A bűvös szám a 2024: jövőre az összes nagy brit reptéren és egyes spanyol reptereken is el lehet felejteni a folyadékokkal való zsonglőrködést.

Így remélhetőleg csökken a sorban állással töltött időnk is
Így remélhetőleg csökken a sorban állással töltött időnk isNurPhoto / Getty Images Hungary

Mehet borospalack is a kézipoggyászba

A brit szabályok nagy változást jelentenek majd a jelenlegiekhez képest: 2024 júniusától lépnek életbe, röviden így foglalhatók össze:

  • Akár kétliteres palackokat is magukkal vihetnek az utazók.
  • Nem kell már külön átlátszó nejlontartóba tenni a folyadékokat.
  • Sőt, még a laptopokat sem kell kivenni biztonsági ellenőrzéskor a táskákból.

A spanyol változások is hasonlók lesznek: maradhat a laptop a kézipoggyászban, ahova akár egy üveg bort vagy olívaolajat is betehetünk majd. A madridi Barajas és a barcelonai El Prat repterei kezdik a változtatást, de még jövő év végén csatlakozik azokhoz Palma de Mallorca is. Málaga Costa del Sol 2025-től kínál könnyebb utazási lehetőséget, 2026 folyamán pedig Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca és Valencia is egyszerűsíti a repülni vágyók életét. Ezektől a szabályoktól biztosan mindenki örömmel búcsúzik majd el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek