12 korai jel, hogy a kapcsolatotok nem fog sokáig tartani

Kevés olyan elbájoló, inspiráló és energiával teli időszak van, mint egy párkapcsolat eleje. A megismerkedés romantikus, az első randevúk izgalmasak, és az egész időszakot a boldog várakozás szele lengi be. A rózsaszín szemüveg, amit ilyenkor a legtöbben felteszünk, a másikat szebbnek, jobbnak, igazibbnak mutatja, és csaknem ellehetetleníti, hogy észrevegyük az apró hibákat, vagy olyan jeleket, amik későbbi nehézségekre utalnak.

Pedig ezek az apróságok az idő előrehaladtával – és azzal párhuzamosan, hogy a kezdeti, szélsőséges érzelmek stabilizálódnak – a korábbinál élesebben is megmutatkoznak, nem egy esetben a párkapcsolat végét jelentve. Nem véletlen, hogy amikor a lila köd eloszlik és nézeteltérések jelentkeznek, sokszor azon vesszük észre magunkat, hogy az azokat okozó problémák már a kezdet kezdetétől megvoltak, éppen csak nem fordítottunk kellő figyelmet rájuk.

Bár a konfliktus bizonyos mértékig nemcsak elfogadható, de normális, sőt üdvös része is egy párkapcsolatnak, vannak olyan áthidalhatatlannak tűnő nehézségek, amiket talán jobb lett volna megelőzni: magunkat kímélnénk meg egy-egy esetleges későbbi csalódástól, ha a romantika legrózsaszínűbb perceiben sem vesztenénk el józan ítélőképességünket. A Psyc2Go 12 olyan intő jelent gyűjtött csokorba, melyek egy bimbózó kapcsolatban arra utalhatnak, hogy a románc nem fog sokáig tartani.

1. A kapcsolatotok kizárólag a vonzalmon alapul

A romantikus vonzalom alapfeltétele egy jó párkapcsolat beindulásának: enélkül nem is közelednének egymáshoz a felek. De ha ez az egyetlen dolog, ami összeköti a pár két tagját, akkor ott bizony hiányzik valami. Egy egészséges és erős párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy legyen legalább néhány közös tevékenység, téma, program, ami mindkettőtöket érdekel, közös tapasztalat vagy élmény. Ha semmi ilyesmitek nincs, akkor sokkal kevesebb dologra építhettek, amikor a kapcsolatotokat szilárdabb alapra szeretnétek helyezni.

2. Nem szimpatizálsz a barátaival

Unalomig ismert mondás, de épp azért használjuk olyan sokszor, mert igaz: madarat tolláról, embert barátjáról. Míg az, ha mindkettőtöknek van külön baráti köre, teljesen rendben van, sőt kifejezetten egészséges a párkapcsolat szempontjából, ha kifejezett ellenszenvet éreztek a másik egyik vagy másik ismerőse iránt, az már komoly problémák forrása lehet. Már csak azért is, mert ha a partnered kedvel olyasvalakit, akinek az értékrendje, viselkedése számodra teljességgel elfogadhatatlan, könnyen kiderülhet, hogy a ti kettőtök világnézete sem áll olyan közel egymáshoz, mint hitted.

Nem hiszem el, hogy ma megint azzal a hülye haverjával kell találkozni
Nem hiszem el, hogy ma megint azzal a hülye haverjával kell találkoznifizkes / Getty Images Hungary

3. Túl sok időt töltötök együtt

Természetes, hogy az ember szívesen van együtt azzal, akit szeret. De ha a párod az egyetlen társas kapcsolatod, ha miatta, a kedvéért, vagy saját jószántadból, csak mert vele szeretnéd a legtöbb időt tölteni, hanyagolod a többi kapcsolatodat, nagyon sokat raksz a kockára. Romantikusan hangzik, ha azt mondod a párodnak, hogy te vagy a mindenem, de ha belegondolsz, ha ő jelent számodra mindent, az azt is jelenti, hogy tulajdonképpen tőle függ a boldogságod és jólléted is. Ez nemcsak nem egészséges, de nem is fenntartható.

4. Nem kiegyenlített a kapcsolat

Egy egészséges és jól működő párkapcsolatban a pár mindkét tagja felelősséget vállal azért, hogy a kapcsolatot ápolja, őrizze és fejlessze. Ha ez a feladat rendszeresen rád hárul, ha mindig te vagy az, aki beszélgetést, randevút kezdeményezel, ha a másik nem mutatja ki, hogy szeret és hogy fontos neki a kettősötök – és most mindegy, hogy szavakkal mennyire fejezi ki –, az olyan intő jel, amire érdemes odafigyelned.

5. Túl nagy a kontroll rajtad

Ha egy kapcsolatban folyamatosan felülíródik a véleményed, ha a párod a megkérdezésed nélkül dönt téged is érintő dolgokról és elvárja, hogy te mindennek feltétel nélkül örülj, ha nincs tere annak, hogy kifejtsd az (ellen)véleményedet, akkor a kapcsolatban nincs meg az egészséges működéshez szükséges egyensúly, és ezen bizony dolgozni kell, mert hosszú távon nagyon káros hatásai lehetnek.

6. A partnered közelében nem lehetsz önmagad

Az első benyomás nagyon fontos, és teljesen természetes, hogy a párkapcsolat elején, az első randikon az ember a legjobb formáját akarja hozni. Sőt még az is, ha kicsit megcsinálja magát. De mi van a második, a harmadik, a századik és a kétszázadik benyomással? Ha már együtt vagytok egy ideje, de te még mindig úgy érzed, hogy csak a 100 százalékosan tökéletes, filterezett önmagad elég jó, az későbbi nehézségek egészen megbízható előjele.

7. Meg akar változtatni

A párodnak mindig van egy „jobbító szándékú” észrevétele a hajadra, a ruhádra, arra, hogy hogyan kellene beszélned az édesanyáddal, milyen zenét kellene hallgatnod, hány fokon kellene mosnod a ruhádat és milyen ósdi szokásokkal kellene felhagynod? Ez egy elég erős figyelmeztetés arra nézvést, hogy nem becsül meg, anélkül pedig nem alapozható meg egy jó minőségű párkapcsolat.

Nem lehetnél egy kicsit olyan... másmilyen?
Nem lehetnél egy kicsit olyan... másmilyen?Vladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

8. Folyton vitáztok

A nézeteltérések a párkapcsolat természetes részét képezik, a megfelelően kezelt nézeteltérések pedig nemhogy ártanának neki, hanem inkább építik. Ha azonban a kapcsolatotokban már az elején rendszeres a kiabálásig fajuló vita, ha minden energiátokat a veszekedés és a kibékülés viszi el, az már inkább intő jel arra, hogy a kapcsolat hosszú távon nehezen lesz egyben tartható.

9. Nem bíztok egymásban

Ha nem bízol a partneredben, annak sok oka lehet. Akár az ő viselkedésében van valami, ami bizonytalanná tesz, akár a régi sérelmeidet nem dolgoztad még fel, a bizalmatlanság légkörében (amikor az egyik fél folyton a másik telefonját nézegeti, vagy rendszeresen rácsörög a barátaira, hogy ellenőrizze a partnerét) a kapcsolat nem tud növekedni. Ha a kapcsolatotok elején képtelenek vagytok megalapozni az egymásba vetett bizalmat, nincs sok esély arra, hogy hosszú ideig együtt maradjatok.

10. Rendszeresen goromba másokkal

Volt már olyan, hogy legnagyobb megdöbbenésedre a veled mindig végtelenül kedves, sőt mézes-mázos partnered minősíthetetlenül beszélt a pincérrel? Esetleg többször észrevetted, hogy veled egészen máshogy beszél, mint a környezete többi tagjával? Ne érezd megtisztelve magad, inkább fogd menekülőre a dolgot! Nagy valószínűséggel csak arról van szó, hogy meg akar nyerni magának, és ha ez sikerült, ki fogja mutatni a foga fehérjét.

11. Passzív agresszió

Teljesen rendben van, hogy egy párkapcsolat tagjai néha mérgesek vagy frusztráltak lesznek, ha megbántva érzik magukat. Ha ezeket a helyzeteket nyílt és őszinte kommunikációval oldjátok meg, az szuper! Ha viszont ehelyett félhangos megjegyzések, mártírkodás, szarkazmus és metsző gúny jelenik meg, vagy az egyik fél passzív agresszív, az nem vezet sehová, és rövid úton megöli a kapcsolatot is.

12. Nem megfelelő az időzítés

Előfordul, hogy bármilyen nagy is az összhang, bármilyen ígéretesen is kezdődik egy kapcsolat, előbb-utóbb kiderül, hogy nem megfelelő az időzítés. Lehet, hogy egyiktek még nincs túl egy exén, vagy épp más – karrier, tanulás, család – van a prioritási lista élén, de az biztos, hogy ha nincs kellő mennyiségű idő a kapcsolatra, akkor nehéz hosszú távon is tartós dolgot építeni.

Egy kapcsolat sem tökéletes, és ha a tiédben a fentiek közül megjelenik 1-1 tünet, az még nem kell, hogy önmagában a kapcsolat végét jelentse. Inkább csak annyit, hogy a kapcsolatnak ezzel a területével érdemes kiemelten foglalkozni, mert kezeletlenül sokkal nagyobb probléma lesz belőle, mint amekkorának eredetileg indult.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén


Hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében? A Femina Klub februári vendégeként Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszert kérdezi Szily Nóra.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra