Így teljesít a magyar nyugdíj Európában: szomorú statisztika

GettyImages-1074329036
Olvasási idő kb. 2 perc

Óriási különbségek fedezhetők fel az európai nyugdíjak közt: van olyan állam a kontinensen, ahol egészen elképesztő összeget kapnak a már nem aktív korúak.

A 65 évnél idősebb európaiak főként nyugdíjukra támaszkodhatnak bevételként, de az uniós polgároknak kevesebb mint a fele bízik abban, hogy kényelmes életet biztosít majd neki az az összeg, amit idős korában juttatásként megkaphat. Egyes államokban a polgárok 30 százaléka, vagy még ennél is kevesebben ringatják magukat ilyen hitbe.

Az Eurostat szerint az öregségi nyugdíjjak Európa-szerte jelentősen eltérnek mind nominálisan, mind vásárlóerő-paritáson vizsgálva. Az adatok egyszerűsítése érdekében az Euronews az éves nyugdíjjövedelmeket 12 hónappal elosztva havi összegekké alakította át, így vizsgálta meg, hol igazán jó, és hol nehezebb nyugdíjasnak lenni a kontinensen.

Az átlagos nyugdíj összege nagy eltéréseket mutat a kontinens egyes országai közt
Az átlagos nyugdíj összege nagy eltéréseket mutat a kontinens egyes országai köztIrina Tiumentseva / Getty Images Hungary

Majdnem 500 ezer volt az átlagos nyugdíj összege

Adataik szerint 2021-ben az egy kedvezményezettre jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjak az EU-n belül igen eltérőek voltak, a luxemburgi 2575 eurótól (egymillió forint) a bulgáriai 226 euróig (88 ezer forint).

Az uniós átlag 1224 euró, azaz 478 ezer forint volt ebben az évben.

A vizsgált 35 ország közt Magyarország nem szerepel túl előkelő helyen. 35 országból a 25. pozíciót tudta megszerezni, 398 euróval, azaz hozzávetőlegesen 155 ezer forinttal számoltak ebben az összehasonlításban a 2021-es évre vonatkozóan. Ezzel hazánk abba a 12-as mezőnybe tartozik, melyben minden ország 500 euró, azaz 195 ezer forint alatti havi átlagnyugdíjat tudott csak biztosítani.

A lista három dobogós helyezését Izland (2762 euró, azaz 1 077 000 forint), Luxemburg (2575 euró, azaz 1 005 000 forint) és Norvégia (2438 euró, azaz 955 ezer forint) tudhatja a magáénak.

A frissebb adatok szerint idén januárban 230 940 forint volt hazánkban az öregségi nyugdíj átlagos összege, ez jelenleg 589 eurónak felel meg. Amennyiben a többi európai országban semmit sem változtak volna az összegek, ezzel is csak négy helyet kapaszkodhattunk volna fel a listán.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek