Újabb riasztó tény derült ki a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

GettyImages-953796548
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre törékenyebbnek látszik az eljövendő generációk nyugdíjas éveinek nyugalma. Nyugati példát követve az idősek otthoni ápolásából az állam egyre inkább kilép, ám a magánszektort sokan nem tudják megfizetni.

A magyar társadalomra is egyre jobban jellemző az elöregedő jelző, az előrejelzések szerint 2055-re a magyar népesség 49,5 százaléka tartozik majd az idős nyugdíjas korcsoportba. 

Az állam évtizedek óta tartó visszavonulása az idősek otthoni ápolásából Európa-szerte piacosította a szektort, s nincs ez másként hazánkban sem. Amint azt az mfor.hu megírta, ez a folyamat ugyan még a kezdeti fázisban van itthon, bizonyos trendek azonban már most kirajzolódni látszanak.

Sem a nyugdíjasok, sem családjuk nem tudja az otthonápolást megfizetni, hiába szorulna rá szerettük az utolsó éveiben
Sem a nyugdíjasok, sem családjuk nem tudja az otthonápolást megfizetni, hiába szorulna rá szerettük az utolsó éveibenHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Sokak számára tartogatnak nehézséget a nyugdíjas évek

Katona Noémi, a Corvinus adjunktusa és Gábriel Dóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója közös készített nemzetközi elemzést, amely az év elején jelent meg. A két kutató ebben összegezte azt, mi várhat utolsó éveikben a magyar idősekre, valamint azokra, akik ápolásukkal foglalkoznak.

A kutatók úgy vélik, az idősellátás számtalan sebből vérzik. Az állami, bentlakásos intézmények több éves várólistával működnek, az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt nincsen elegendő szakgondozó sem a szektorban.

Keveseknek van pénze a nyugdíjasok ápolását megfizetni

A fenti körülmények mind a magánellátás felé lökik a segítségre szoruló családokat, miközben nagy részük nem tudja megfizetni a fizetett segítség semmilyen formáját. Az érintettek többsége így kénytelen családon belül megoldani nyugdíjas szeretteinek mindennapi gondozását azok utolsó éveiben.

A kutatók egyik fő megállapítása, hogy mind a gondozók, mind pedig a nyugdíjasok szempontjából óriási társadalmi egyenlőtlenségek uralkodnak a szektorban, előbbiek többségét a szürke zónában foglalkoztatják.

„A bizonytalanabb helyzetben lévő gondozókra nagyobb nyomás nehezedik, hogy elfogadják a keményebb munkakörülményekkel és fokozott kiszolgáltatottsággal járó munkákat is. Sok gondozó küzd lakhatási és egyéb szociális problémákkal, és nehezen tud kilépni ebből a rendkívül bizonytalan helyzetből” – összegezte Katona Noémi, a Corvinus kutatója.

Az idősgondozók képzettsége is átalakult az elmúlt években. Mivel a legtöbbször kevés fizetésért kénytelenek bejelentetlenül dolgozni, a szakképzett, nyelveket beszélő magyar ápolók nyugatra mennek, osztrák és német nyugdíjasok mellé szegődnek, a magyarokat pedig sok esetben Erdélyből és Kárpátaljáról érkező, tapasztalattal ugyan rendelkező, de szakképzetlen idősgondozók ápolják nyugdíjas éveik során. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek