Ezért maradnak a magyarok európai nyugdíj nélkül

GettyImages-1177417399
Olvasási idő kb. 2 perc

Lassan indul az európai nyugdíj bevezetése hazánkban, amelynek a legnagyobb gátjai maguk a magyarok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint.

Nincs igénye a magyaroknak az uniós, határokon átnyúló nyugdíjmegtakarításra, és még a szolgáltatók sem látnak benne üzleti potenciált a jelenlegi szabályozás mellett – számolt be az Az én pénzem az MNB elemzése kapcsán az európai nyugdíjakról. 

A termék legnagyobb akadálya tehát nem kínálati, hanem keresleti oldalon van.

Páneurópai nyugdíjként is ismert

Az Európai Unió által bevezetett Pan-European Personal Pension Product (PEPP), azaz egységes, határokon átnyúló, páneurópai nyugdíjként is ismert termék célja az egységes uniós piacon terjeszthető és a tagországok között hordozható hosszú távú megtakarítás megteremtése volt. A 2019-ben hozott uniós rendeletet 2022 márciusától kell alkalmazni, de

a PEPP elterjedése eddig elmaradt a várakozásoktól.

Az európai nyugdíj egy egységes, hosszú távú megtakarítási forma
Az európai nyugdíj egy egységes, hosszú távú megtakarítási formaAchim Sass Red Chopsticks Imag / Getty Images Hungary

A szabályozás a legnagyobb akadály

Az MNB elemzése szerint a szolgáltatók számára a PEPP bevezetését gátoló szabályozás jelenti a legnagyobb gondot, miután azok csak legfeljebb hat befektetési lehetőséget biztosíthatnak a megtakarítóknak. Ezek közül ráadásul az egyiknek garanciát kell nyújtania a tőkére a kifizetési szakaszban is. Mint írják, a negyven éves felhalmozási szakasz alatt célként kell meghatározni az éves inflációs ráta legalább 80 százalékos valószínűségű túlteljesítését is,

az ehhez kapcsolódó költségek és díjak viszont nem haladhatják meg a felhalmozott tőke 1 százalékát.

A jegybank álláspontja szerint a páneurópai nyugdíjtermék bevezetése érdekében fontos volna a keresleti oldali problémákat kezelni, amely magában foglalná a lakosság pénzügyi ismereteinek és tudatosságának növelését, valamint a meglévő termékek fejlesztését és szélesebb körben való megismertetését. Az elemzők szerint hasznos volna még állami ösztönzőrendszert is bevezetni, valamint erősíteni a munkavállalói és munkáltatói elkötelezettséget is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek