Vannak, akik szerint a nyers tejben több a tápanyag, vagyis egészségesebbnek kell lennie, arra azonban nem gondolnak, hogy a hőkezelésnek fontos szerepe van, ami minden más szempontot felülírhat. Lássuk, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha ellenérzéseidet félretéve nyers tejet iszol.
Mi a különbség a nyers és a pasztörizált tej között?
A nyers tej attól nyers, hogy nem esik át semmilyen élelmiszeripari eljáráson, így lényegében közvetlenül a tehén tőgyéből kerül a fogyasztóhoz. Ezzel szemben a boltokban kapható pasztörizált tejet hőkezelésnek vetik alá, ami biztonságosabbá teszi fogyasztását, hiszen elpusztítja az emberi egészségre káros baktériumokat, illetve a termék eltarthatósági idejét is javítja.
A tej pasztőrözősének gyakorlatát az 1920-as években az Egyesült Államokban vezették be, ami a szennyeződések és az emberi megbetegedések csökkentése érdekében 1950-re széles körben elterjedt.
Melyik az egészségesebb?
Egyesek váltig állítják, hogy a nyers tej sokkal egészségesebb és táplálóbb, a szakértők viszont úgy vélik, hogy potenciális előnyeit messze meghaladják a felmerülő egészségügyi kockázatok. Bár való igaz, hogy a pasztőrözési folyamat a tejben található vitaminok százalékos arányát is csökkenti, ez valójában nem olyan drasztikus, mint ahogy hangzik.
A hő hatására kevesebb B12-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, folsav és B2-vitamin (riboflavin) marad benne, de a pasztőrözés csak minimálisan befolyásolja a tej tápértékét.
Már csak azért sem, mert több vitamin enélkül is viszonylag csekély mennyiségben van jelen a tejben.
Milyen veszélyei lehetnek a nyers tejnek?
A nyers tej olyan káros baktériumokat hordozhat, mint például a Campylobacter, a Cryptosporidium, az E. coli, a Listeria, a Brucella vagy a Salmonella, amelyek az emberi szervezetbe kerülve élelmiszer-eredetű betegségeket okozhatnak.
A gyakran ételmérgezésnek is nevezett állapot hasmenéssel, hányingerrel, hányással, fáradtsággal és lázzal járhat, szélsőséges esetben pedig vesekárosodást, agykárosodást, krónikus kiszáradást vagy akár halált is okozhat.
Az 1930-as években, amikor a pasztőrözést még nem írták elő, a tömeges megbetegedések 25 százalékát a nyers tejre vezették vissza, ami a 21. század elejére, az eljárás elterjedésével kevesebb mint 1 százalékra szorult vissza.
Statisztikák szerint a nyers tejtermékek 840-szer nagyobb valószínűséggel okoznak betegséget, mint pasztőrözött változataik.
Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a nyers tejben található kórokozók némelyike súlyos, életveszélyes betegségek forrása is lehet. Ilyen például a Guillain–Barré-szindróma és a hemolitikus urémiás szindróma.
Szakemberek szerint a nyers tej népszerűségének egyik fő oka a közösségi média, ahol rengeteg téves információ terjed, de szembe kell nézni a ténnyel, hogy fogyasztása akkor sem biztonságos, ha megbízható gazdaságból szerzik be.
Függetlenül attól, hogy az állatok mennyire egészségesek, vagy mennyire karbantartott a farm, még mindig megbetegíthet.
Ennek az a magyarázata, hogy a tehenek ürülékéből származó baktériumok a legnagyobb gondosság ellenére is beszennyezhetik a tejet, de hatással lehet rá az állatok tőgygyulladása és egyéb jellemző betegségei is.
A nyers tej fogyasztása fokozott kockázatot jelent a gyermekekre, a terhes nőkre, a 65 évnél idősebbekre és azokra a súlyos betegekre nézve, akiknek legyengült az immunrendszerük – figyelmeztetnek a szakértők.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés