Így tervezz Covid-biztos vakációt!

GettyImages-1249375555
Olvasási idő kb. 4 perc

Az elmúlt nyarak nagy tanulsága, hogy útiterveink alakításában a járványügyi szempontoknak is nagy súlya van. Szerencsére, ahogyan pandémiában töltött időnk egyre hosszabb lesz, úgy nő tudásunk is arról, hogyan tudjuk a lehető legjobban kiküszöbölni azt, hogy a járvány teljesen átírja terveinket.

A teljes határzár, amellyel beléptünk a világjárvány érájába, már nem valószínű, hogy visszatér a világon: egyre bátrabban kezdünk gondolkodni úti célokon, mert itthon maradni már nehéz. Vannak olyan szempontok, amelyek betartásával nem is kell: tervezzük meg együtt nyaralásodat!

Oltani, oltani és oltani

Valószínűleg ki sem jutsz az országból, ha nincsen oltásod, de most az emlékeztető adag vakcinák szerepe is egyre nagyobb lesz. Arra biztatunk, hogy

a tervezés minden fázisában figyelj oda arra, milyen típusú és hány darab oltást követel meg az ország, ahova indulnál

– ez bármikor változhat, ezért érdemes saját oltásaiddal is a szerint haladni, ami éppen számodra elérhető. Kérd az emlékeztető adagot, ha még nem tetted meg, és ha gyerekekkel utaznál, esetükben is amint elérhetővé válik a vakcina, kérd azt. Ez nem csak azért fontos, hogy beléphess az adott országba – azért is, hogy a lehető legkisebb legyen a megbetegedés rizikója!

Rugalmas foglalási feltételeket keress

Bizonytalan időkben még annak is meg kell tanulnia kompromisszumokat kötni, akitől ez egyébként idegen. Ha álmaid szállása nem kínál rugalmas feltételeket a nyaralás lemondása esetén, azt bizony a pénztárcád bánhatja. Érdemes olyan helyek közül válogatni, amelyek akár az utazás előtt néhány nappal vagy egy-két héttel is visszatérítik a teljes összeget, amennyiben mégsem tudnál elutazni valamilyen okból!

A szálloda most nem a legjobb döntés

Egy kellemes wellnesshotel valóban vonzó, viszont rengeteg emberrel találkozhatsz, ami növeli a megfertőződés esélyeit is. Még ha szereted is a hotelek adta kényelmet, érdemes a vendégházak, apartmanok közt szétnézni, hogy lehetőleg csak családod körében tudd elkölteni az étkezéseket, ezzel tovább minimalizálva a kockázatot.

Van, amit nem szabad otthon felejteni: a maszk és a fertőtlenítő biztos útitárs
Van, amit nem szabad otthon felejteni: a maszk és a fertőtlenítő biztos útitársmartin-dm / Getty Images Hungary

Inkább közelebbre utazz

Ha messzire, főként, ha tengerentúlra mennél, szinte elkerülhetetlen, hogy repülőgépre ülj, egy sok órás út során pedig valószínű, hogy odafönn enni és inni is fogsz, maszk nélkül.

Most az egyéni utazás a legbiztonságosabb:

ha csak ti ültök az autóban, az egészen más, mint ha több száz társaddal szállsz repülőre. Még akkor is érdemes megfontolni az autós változatot, ha azzal nagyon hosszú az út: útközben meg is szállhattok valahol.

Legyenek alternatívák

Macerás, de érdemes lehet két, párhuzamos nyaralást is megszervezni, természetesen lemondható szállásokkal. Ha van egy külföldi célod, illetve annak egy belföldi alternatívája, nagyobb a valószínűsége annak, hogy bármilyen váratlan pandémiás fordulat is következzen be, ki fogod tudni pihenni magad valahol.

A programokat is másképp szervezd

A kulturális turizmus kedvelőit a múzeumok vonzzák, lehetséges, hogy egy híres étterembe is beülnél, vagy megnéznél egy színdarabot – nem azt ajánljuk, hogy ne tedd meg, de azért gondolkodj el szabadtéri programokon is. Egy fürdőnél biztonságosabb a tengerpart, az étterem belterénél a szabadtér, a színháznál egy szabadtéri előadás. 

Pakolásnál se feledd a járványt

Ilyenkor van, amit nem szabad otthon felejteni: a maszk és a fertőtlenítő biztos útitárs. Minden korábbinál jobban figyelj oda, hogy az érvényes okmányok veletek legyenek, ezek alatt az oltási igazolásokat is értve, és

kössetek olyan biztosítást, ami a koronavírussal kapcsolatos költségeket már a helyszínen állja,

hogy ne legyen gond, miből fizettek tesztet vagy kórházi ellátást. Most a biztonság a legfontosabb: add meg magatoknak ennek érzetét.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek