Milliókat kereshetsz, ha ilyen pénzérméket hoztál haza a nyaralásból

GettyImages-1823144240
Olvasási idő kb. 3 perc

Bizonyos forgalomban levő 2 eurós érmék rengeteg pénzt érhetnek. Érdemes mindig megbizonyosodni arról, hogy nem kaptál-e nyaralás közben ilyet egy külföldi üzletben visszajáróként.

Sokan valószínűleg nem tudják, hogy olyan 2 eurós érmék is forgalomban vannak, amelyek akár névértékük több ezereszeresét érhetik. Bármelyik olyan nyaraláson, amit az eurozóna valamelyik tagállamában töltöttél, megtörténhet, hogy egy üzletben ilyen érmét kapsz visszajáróként.

Az Európai Központi Bank (ECB) az eurozóna minden országának engedélyezi, hogy egy évben két emlékérmet adjon ki. Ezek mindig 2 eurós érmék, és a számoldaluk teljesen azonos a sima, forgalomban levő fizetőeszközökével. A másik, úgynevezett nemzeti oldalon azonban a kiadó tagállam megemlékezhet valamilyen fontos eseményről. Különlegességük ellenére ezek az érmék is bekerülnek a rendes pénzforgalomba, és fizetőeszközként hétköznapi társaikhoz hasonlóan 2 eurót érnek. A gyűjtők azonban ennél sokkal több pénz is fizetnek egy-egy ritkább darabért.

Ha ilyet kapsz nyaralás közben, rengeteg pénz üti a markod
Ha ilyet kapsz nyaralás közben, rengeteg pénz üti a markodECB / Dívány

Jól tedd el, ha ilyen pénzérmét kapsz nyaralás közben  

Évek óta a legkeresettebb 2 eurós az az emlékérme, amelyet Monaco adott ki 2007-ben, Grace Kelly, vagy más néven Grácia hercegné halálának 25. évfordulója alkalmából. Az érmén a hercegné képmása, a „MONACO” felirat, a 2007-es évszám, és a tervező neve, R. B. Baron olvasható. Mindössze 20 ezer darabban került forgalomba, és jelenleg 4975 eurót, vagyis közel 2 millió forintot adnak érte.

Ugyancsak nagyon népszerű egy másik monacói érme, amelyet az első, a Monacói Sziklán épült vár felépítésének 800. évfordulója alkalmából adtak ki 2015-ben, és ennek megfelelően egy sziklán álló tornyot ábrázol a rajzolata. Ez sem ér sokkal kevesebbet, mint a Grace Kellyről megemlékező érme: 4250 euróért, vagyis 1,6 millió forintért is megvásárolják a gyűjtők. Ezt még kisebb számban, mindössze 10 ezer példányban bocsátották ki.

Ugyancsak sok pénzt érnek az alábbi emlékérmek:

  • Litvánia – 2021 – 2500 euró
  • Monaco – 2016 – 1500 euró
  • Monaco – 2017 – 1000 euró

Az összes többi emlékérmét megnézheted az Európai Központi Bank weboldalán.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek