Akik már most a telet várják, mert rettegnek a nyártól: mi a baj velük?

GettyImages-149627809
Vermes Nikolett

Nyártól, kopaszodástól, szemkontaktustól és más teljesen természetes jelenségektől is tartanak az emberek. Minden fóbia hátterében egy szorongás áll, de jó hír, hogy a legtöbb kezelhető.

Milyen lenne aggodalmak nélkül indulni a strandra? Minden alkalommal boldogan nézni a tükörbe? Biztonsággal menni idegen helyre? Egy fóbiáktól mentes világban senki sem szorong hétköznapi cselekedetek miatt. De a mi világunk nem ilyen, tele van furcsa fóbiákkal, amikben több közös van. Például, hogy nagyon jól ismerjük azokat, és hogy létezik megküzdési stratégia. 

Félelem a nyártól – aestophobia

Az aestaphobia fogalma (nők esetében) 42-es méret és (férfiak esetében) 150 cm-es derékbőség alatt teljesen ismeretlen. Ők izgatottan várják, sőt, vágyakoznak a nyár után. De az aestafób számára a nyár nem más, mint a pokolnak a tizedik bugyra, amelyet Dante kifejezetten róluk írt. Az ebben az állapotban szenvedő emberek kissé túlsúlyosnak érzik magukat, és rettegnek a nyári szokásoktól: testet kiemelő ruha, strandolás, izzadás.

Feszélyezi őket a gondolat, hogy könnyen megég a bőrük a napon.

A fóbia ellen egyvalamit lehet tenni: várni az őszi időt, hiszen minden évben elérkezik a hűvös szellő és vele a réteges öltözködés csodája.

Ki hitte volna, hogy van olyan fóbia, mely a nyárral kapcsolatos szorongásokat foglalja össze?
Ki hitte volna, hogy van olyan fóbia, mely a nyárral kapcsolatos szorongásokat foglalja össze?GettyImages

Félelem a kopaszodástól – calvophobia

Ez a fóbia főként a férfiakat érinti. Sok calvophobiában szenvedő nem tud nyugodtan tükörbe nézni, hiszen folyton azt nézi, hogy hol ritkult meg a haja.

Hogy csökkentsék a szorongást – tudattalanul –, akkor is fodrászhoz mennek, amikor arra semmi szükség.

Ugyanakkor rettegnek a hajmosástól, mivel minden alkalommal szembesülnek a vélt vagy valós hajhullással. Sok hírességet gyötör ez a fóbia, de szerencsére akadnak köztük olyanok, akik büszkén vállalják és viselik ritkuló frizurájukat. 

Félelem a szemkontaktustól – donoculophobia

Mindenki szenved néha ettől a furcsa kórságtól, amelynek bár nincsenek fizikai tünetei, könnyen felismerhető. Az embereknek akkor okoz frusztrációt a szemkontaktus, ha félnek. Nem kifejezett rettegésre kell gondolni, hanem azokra a hétköznapi helyzetekre, amikor szorul a hurok. Ilyen egy rossz hír közlése, egy kellemetlen munkahelyi szituáció vagy egyszerűen egy tanóra –

gondoljunk bele, hogy mennyiszer sütöttük le a szemünket, amikor az iskolában nem tudtuk a választ.

A donoculophobia sokakat érint, hiszen a legtöbb ember a szemkontaktus kerülését a szavak és lépések nélküli meneküléssel azonosítja. Egy ilyen evolúciós ösztön ellen nincs gyógymód.

Kortól és nemtől függetlenül jelentkezik az expellophobia
Kortól és nemtől függetlenül jelentkezik az expellophobiaGettyImages

Félelem attól, hogy idegen helyen kimenjünk a mellékhelyiségbe – expellophobia

Megszámlálhatatlanul sokan vannak, akiknek kellemes vendégségeket rontott el az expellophobia. De miért félnek annyian ettől a termesztés cselekvéstől? Az okozza a frusztrációt, hogy esetleg kellemetlen hangok vagy szagok hallatszanak ki a mosdóból. Mivel olyan sok embert érint, számos megküzdési módszer létezik.

Az egyik, hogy a szorongó személy megfigyeli a társaság többi tagját, amikor a mellékhelyiség felé veszik az irányt, majd megállapítja, hogy nincs mitől félni, hiszen ez természetes dolog.

Egy másik lehetőség, hogy a szorongó első teendője az idegen helyen, hogy megkeresi a mosdót, így megismeri a környezet és meggyőződik arról, hogy nincs ok a pánikra.

Félelem attól, hogy ha nem lottózunk, kihúzzák a szerencseszámaikat – fortunophobia

Az elnevezés annyit tesz, mint „félni a szerencsétől”. Ennek konkrét, XXI. századi formája szoros kapcsolatban áll a lottóhúzással. Akik csak egyszer is megtették saját és szeretteik születési dátumát, nem tudnak szabadulni a gondolattól, hogy mi történne, ha kihúznák a nyerőszámait. Éppen ezért a fortunophobia könnyen függőséget okoz, ugyanakkor jelen esetben maga a függőség tárgya egyben gyógyír. A szorongó emberben csökkennek a negatív érzések, ha újra és újra fogad a nyerőszámokkal – még akkor is, ha egyszer sem nyer vele semmit. 

További különös fóbiákról Tim Lihoreau Modern fóbiák – Korunk félelmeinek litániája című könyvében olvashatsz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra