Itt a legfrissebb nyári előrejelzés: nem a hőség lesz a legnagyobb bajunk

nyar-elorejelzes-144227439
Olvasási idő kb. 2 perc

A perzselő forróságon kívül szélsőséges időjárási eseményekre, erdőtüzekre, hatalmas viharokra kell számítani a következő hónapokban a legfrissebb nyári előrejelzés szerint.

Nemcsak a hőséggel fog meggyűlni a bajunk az elkövetkező hónapokban – derül ki a Portfolio összeállításából. Nagy melegre, perzselő forróságra természetesen fel kell készülnünk, ám más szélsőséges időjárási jelenségek is nagy problémákat okozhatnak az elkövetkező hónapokban. 

Rekordmeleg lesz a nyár és az egész év is

A meteorológusok előrejelzése szerint az idei év lesz várhatóan az eddigi legmelegebb. Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban lehet a legforróbb hőmérsékletre számítani júliusban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban ugyanakkor a megszokottnál hűvösebb lesz az idő. A nyár második hónapjának végére azonban ezekben az országokban is felmelegszik az időjárás.

A Délkelet-Európa egyes területein tapasztalható hőséghez a kutatók szerint az is hozzájárul, hogy az elmúlt napokban rekordokat döntött az Atlanti-óceán hőmérséklete – az óceánok és a légkör ugyanis szoros kapcsolatban állnak egymással.

A tartósan magas hőmérséklet hatására júniusban erdőtüzek pusztítottak Görögországban, és az elkövetkező hetekben is nagy a valószínűsége hasonló eseményeknek sok helyen, Santorinitől egészen a görög fővárosig, Athénig.

Villámárvizek is kialakulhatnak a nyári előrejelzés szerint
Villámárvizek is kialakulhatnak a nyári előrejelzés szerintaire images / Getty Images Hungary

Hatalmas viharokra kell számítani az előrejelzés szerint

Észak-Olaszországban, a Baltikumban és a Balkán északi részén rendkívül heves esőzésekre, hatalmas viharokra lehet számítani júliusban, mert ezeken a területeken találkozik össze az Észak-Európából érkező hűvösebb légtömeg a délkeletről érkező melegebb levegővel.

Ez jégesővel, villámárvizekkel, szélvésszel járó heves viharokat okozhat.

Más területeken viszont pont a megszokottnál kevesebb csapadék okozhat majd problémákat. Erre leginkább az Egyesült Királyságban és Franciaországban kell felkészülni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek