Miért súlyosbodik a nyaki fájdalom az életkorral, és mit kell tenni ellene?

GettyImages-1205342285

A nyakfájás gyakori azoknál, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, vagyis például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Számos más hajlamosító tényező ismert a nem megfelelő alvástól a hideghatáson át természetesen a mozgásszervi betegségekig.

Ha már elért a nem múló, de annál zavaróbb fájdalom, annak kezelése épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára és olyan természetes hatású eljárásokra, mint például az orvosikollagén-injekciókúra. A módszer javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ezzel együtt, mivel erősíti a meglazult szalagokat, stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, vagyis javítja az életminőséget.

Ugyancsak jó hatású lehet a lökéshullám-terápia, amelynél a hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak, és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. Az orvosi segítségen túl az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

Miért súlyosbodik a nyaki fájdalom az életkorral, és mit kell tenni ellene?

Fiatalon a nyaki fájdalom időnként jelentkezhet, például rosszul sikerült alvás után. Ahogy öregszünk, ezek a frusztráló nyaki fájdalmak egyre gyakrabban fordulhatnak elő.

Nicholas Anastasio orvos elmondta, miért gyakoribb a nyaki kényelmetlenség időskorban, és hogyan csökkentheted a nyaki fájdalmat a jövőben.

1. A gerinced megváltozik

Gerincünkben porccal megtöltött terek vannak a csigolyák között – egy zselészerű központ, amely párnaként és lengéscsillapítóként működik a csontok között. Ám ahogy öregszünk, ez a porc vizet veszít, törékennyé és gyengévé válik. Akár meg is repedhet, mondja dr. Anastasio.

Amikor ez megtörténik, a porckorongok kevésbé hatékonyak az ütéselnyelésben, ami fájdalmat okoz a nyakban – teszi hozzá.

2. Az ízületek sem az igaziak már

A csontok ízületi végeit sima, fehér porc borítja, amely lehetővé teszi az ízületek és a csontok zökkenőmentes és súrlódásmentes mozgását. Ám „a kor előrehaladtával ez a porc elvékonyodhat és kophat” – emelte ki dr. Anastasio.

Amikor a porc lebomlik a nyak és a gerinc ízületeiben, ez nyaki fájdalmat és merevséget okozhat. Ezt a degeneratív ízületi betegséget osteoarthritisnek nevezik.

Az 55 éves és idősebb emberek 80 százaléka osteoarthritis jeleit mutatja a röntgenfelvételeken.

3. Hajlamos vagy idegproblémákra

Ahogy az ember öregszik, a gerincben lévő porckorongok is változnak, és a tér beszűkülése kevés helyet hagy a gerincvelői idegeknek, ami miatt azok becsípődnek, árulta el dr. Anastasio.

A gerincben lévő helyhiány a nyak idegeinek összenyomódását vagy „becsípődését” okozza.

Dr. Anastasio ezt a jelenséget az autó fékbetétjéhez hasonlítja. Amikor a fékbetétek tönkremennek, a forgórészhez kaparódnak, és a fékek nem működnek olyan hatékonyan, mint korábban.

Az idegek becsípődését okozó állapotok közé tartozik a gerincszűkület és a porckorongsérv (azaz amikor a porckorongok kiszorulnak a helyükről). A fájdalom mellett a beszorult idegek zsibbadást, bizsergést és izomgyengeséget is okozhatnak más testrészekben, például a karokban.

4. Rosszabb testtartásod lesz

Az életkor előrehaladtával a testtartás is megváltozhat. Előfordulhat, hogy kevésbé állsz egyenesen, és görnyedt leszel. Ez egy kyphosis nevű állapothoz vezethet.

A kyphosis, a hát felső részének előredőlése csökkentheti a mozgási tartományt, ami fájdalmat okozhat.

„Sok időt töltünk hajlított testtartásban, miközben számítógépet, táblagépet és mindenhol jelen lévő mobiltelefont használunk” – mondja dr. Anastasio. „Az SMS-nyakként ismert jelenség a nyaki porckorongok túlzott igénybevételéhez és a nyaki izmok megterheléséhez vezethet” – tette hozzá.

5. Izmaink már kevésbé robusztusak

Az izomvesztés az öregedési folyamat normális része. Valójában izomtömegünknek akár 5 százalékát is elveszítjük minden évtizedben azután, hogy betöltjük a 30. életévünket.

Ezt hívják szarkopéniának vagy az izomtömeg életkorral összefüggő hanyatlásának.

5 módszer az életkorral összefüggő nyaki fájdalom csökkentésére

Bár a nyaki fájdalom gyakoribb az idősebb éveinkben, nem elkerülhetetlen. Próbáld ki ezeket a stratégiákat, hogy megelőzd vagy enyhítsd a nyaki fájdalmat a jövőben.

1. Sportolj naponta

Az erősítő edzést is magában foglaló rendszeres fitneszrutin követése segíthet leküzdeni az életkorral összefüggő izomvesztést, és erősítheti a nyakizmokat, emeli ki dr. Anastasio. 

Neki könnyen megy…Getty Images Hungary
Neki könnyen megy…Getty Images Hungarytomark

2. Egyél több fehérjét

A megfelelő étrendi fehérjebevitel szintén segíthet ellensúlyozni a szarkopéniát (izomerő- és izomtömegvesztést), vallja dr. Anastasio. Ennek az az oka, hogy a fehérje döntő szerepet játszik a sovány izomzat helyreállításában és felépítésében. 

3. Ügyelj a testtartásodra

Ügyelj arra, hogy egyenes testtartásod legyen, javasolja dr. Anastasio. Tudjuk: könnyebb mondani, mint megtenni. Ennek egyszerű módja, ha az ember nyak- és háttámasztó párnákat használ.

Kipróbálhatod a feszes nyakizmok nyújtását és a mobilizációs gyakorlatokat is, amelyek segíthetnek fenntartani a nyak egészséges mozgástartományát.

4. Fókuszban a csontok egészsége

Az egészséges csontok elengedhetetlenek a jó testtartáshoz. A Dél-karolinai Orvostudományi Egyetem szerint az erősítő edzés mellett a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend növelheti a csontsűrűséget. Az átlagos ajánlott kalciumbevitel felnőttek számára körülbelül 1000 milligramm, a D-vitamin esetében pedig 1500–2000 NE.

Érdemes kinyomozni az okokat
Érdemes kinyomozni az okokatHbrH / Getty Images Hungary

5. Próbáld ki a fizikoterápiát

Ha a nyaki fájdalmad továbbra is fennáll, fordulj fizikoterapeutához, aki felmérheti helyzeted, és személyre szabott kezelési tervet készíthet, amely segít csökkenteni a kényelmetlenséget és javítani a nyaki működést. Ha nem is lesz minden olyan, mint húszéves korodban, de sokat segíthet azon, hogy ne kelljen folyamatos fájdalmakkal élned. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra