Gondolnád, hogy köze van a munkássztrájkhoz? Ezért adnak nőnapra virágcsokrot világszerte

GettyImages-1131533451
Kálmán Szonja

Munkásmozgalmi jelleggel, a női szavazati jog kivívásának érdekében hirdették ki az első nőnapot: hitted volna, hogy az ilyenkor átnyújtott csokor virág ennek emléke?

Magyarországon 1913 óta ünneplik a nőket virággal, de nem innen és nem ekkor indul az ünnep története. 1910-ben a II. Internacionálé, azaz Nemzetközi Munkásszövetség döntött arról, hogy egy napon ünnepeljék meg a nőket – ekkor nem tűztek ki erre ugyanakkor konkrét dátumot. A következő évben ugyanakkor Dánia, Svájc és Ausztria március 19-én ünnepelte a nemzetközi nőnapot, ma azonban ettől eltérő időpontban, március nyolcadikán köszöntik a nőket virággal.

Munkásmozgalmi sztrájk jelölhette ki a nőnap dátumát

A mostani dátum keletkezésével kapcsolatosan többféle magyarázat is létezik. Az egyik szerint arra emlékezünk ilyenkor, hogy 1857-ben mintegy 40 ezer New York-i munkásnő vonult az utcára, hogy a korábbiaknál emberibb munkafeltételek mellett jobb bérezést is kiharcoljanak maguknak.

A textil- és konfekcióipari dolgozók mellett van egy másik eredettörténet is, mely szerint viszont az orosz lányok előtti főhajtás a nap, akik 1917-ben március nyolcadikán kenyérért és békéért tüntetve vonultak az utcára.

II. Miklós cár ezután néhány nappal lemondott, polgári kormány alakult, és a nők megkapták a választójogot is az országban.

A munkásmozgalomból kinőtt nőnap túllépett a virág szimbólumán: az erős nők elismerése a cél
A munkásmozgalomból kinőtt nőnap túllépett a virág szimbólumán: az erős nők elismerése a célPyrosky / Getty Images Hungary

Hazánkban 1913 óta van nőnapi: kezdetben nem volt fix dátuma, mindig máskorra esett, de 1948-ban aztán a szovjet minta után itthon is március nyolcadika lett nőnap.

Olasz feministák ötlete volt a virág

Mindez azonban még nem magyarázza, miért kapnak virágot a nők ezen a napon. Az olasz feministáknak köszönhető a szokás, akik 1946-ban a mimózát mint az erő és érzékenység szimbólumát választották ki a nőnap jelképének. A következő évek során férfiak és nők egyaránt előszeretettel ajándékoztak mimózát az életükben fontos szereppel bíró nők számára, hogy köszönetet mondjanak nekik.

A mimóza jelentősége tehát speciális ezen a napon, de ma már nem csak ezt a virágot ajándékozzák – és egyre távolabb tolódik a fókusz az ajándékozásról is. Az egyre üresedő nemzetközi nőnapot ismét tartalommal tölti meg egy világméretű kampány, amely már 2001 óta minden egyes nőnapot valamilyen cél érdekében állít szolgálatba: ügyekre, problémákra hívják fel a figyelmet, hogy egy szál virág helyett a nők minél teljesebb esélyegyenlősége lehessen az a cél, amelyet ezen a napon el tudunk érni.

Idén nőnapon számolj le az előítéletekkel!

A 2022-es év témája az előítéletek letörése: az előítéletek nagyon sok nő számára teszik lehetetlenné ugyanis azt, hogy előrelépjenek életükben. Akár tudatos, akár tudat alatti megkülönböztetésről van szó, a mozgalom szeretne véget venni a kettős mércének, hogy minden nő ugyanazokkal az esélyekkel indulhasson életében, amelyek egy férfinak megadatnak.

Ebben ugyanakkor nemcsak a nők támogatására számítanak, hanem a férfiakat is kérik, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek részeként arra is hívnak mindannyiunkat, hogy a #breakthebias hashtag használatával töltsünk fel a közösségi médiába fotókat, magunk előtt X-et formáló karokkal, ezzel is terjesztve az idei nemzetközi nőnap üzenetét.

Ez persze csak egy gesztus, amely csak akkor ér valamit, ha mindennapjainkban ténylegesen teszünk is a célért, és mindenkit, nőket, férfiakat egyaránt aszerint ítélünk meg, hogy milyen teljesítményt nyújtanak, és ugyanolyan esélyeket hagyunk előttük nyitva életük minden területén.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra