18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A nők ellen egy kis erőszak még belefér a németországi férfiak harmada szerint

GettyImages-807078410

A „globális közegészségügyi kihívásként” is emlegetett nők elleni erőszakot egy nemzetközi kutatáshoz úgy definiálták, mint a párkapcsolatban kifejtett káros testi, nemi vagy lelki viselkedés, érzelmi és gazdasági visszaélés, akár kontrolláló magatartás. A 2000 és 2018 között 2 millió nőtől felvett adatokból táplálkozó tanulmány elszomorító eredményre jutott.

A The Lancet tanulmányának kiábrándító számadatai szerint, melyekről 2022-ben a CNN Health is beszámolt, már a 15 és 19 év közötti lányok 24%-a találkozott az erőszak valamilyen formájával, és a koruk előrehaladtával egyre többen lesznek kitéve hasonló tapasztalásnak. Az eredmények értelmében, 15 és 49 év közötti nőkre vetítve ez a szám már eléri a 27%-ot, vagyis minden negyedik nő biztosan átélt már legalább egyszer életében családon belüli erőszakot egy hozzátartozó férfitól. Az adatok lefedték a 15 éves vagy annál idősebb női populáció 90%-át.

Nők elleni erőszak napjainkban, globálisan

A fenti, Covid előtti számok már eleve ijesztő panorámát festettek le, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a helyzet a bezártság alatt tovább romlott. Ráadásul, ha további aprólékos vizsgálatnak vetnék alá a kapott eredményeket, a kiszolgáltatottabb társadalmi rétegekben bizonyára még rémisztőbb arányokra bukkannának, mint például a fogyatékkal élő vagy a bevándorló női lakosság körében. Ezért a WHO és az ENSZ különböző szervezetei karöltve igyekeznek fellépni a szomorú helyzet megfékezéséért.

A nők ellen elkövetett, családon belüli erőszak gyakoribb, mint gondolnánk
A nők ellen elkövetett, családon belüli erőszak gyakoribb, mint gondolnánkMalte Mueller / Getty Images Hungary

Németországi kutatás a nők elleni erőszakról

Az említett értékek 161 egy ország adatainak vizsgálatán alapulnak, de a közeli Németországból is megdöbbentő eredmények láttak napvilágot. 1000 németországi férfi és 1000 németországi nő vett részt a Plan International Germany gyermekjótékonysági szervezet felkérésére folytatott kutatásban. A 18 és 35 év között férfi válaszadók 34%-a ismerte be, hogy alkalmazott már életében erőszakot női partnerével szemben a nagyobb „tisztelet” kivívása érdekében, 33%-uk pedig elfogadhatónak tartja azt is, hogy néha, a vita hevében, „eljár a keze” hölgyismerősével való felfokozott idegállapotú helyzetekben.

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar…”

Karinthy Frigyes örök érvényűként híressé vált megállapítása persze folytatódik az irónia jegyében (a férfi nőt – a nő férfit), ennek a kutatásnak az eredményei azonban nagymértékben rávilágítanak a kétféle gondolkodásra. Míg ugyanis a férfiak fele nyilatkozott úgy, hogy nem akar olyan nőt, akinek már sok partnere volt előéletében, addig a nőknek csak mintegy ötöde tudott azonosulni ezzel a szemlélettel. Egyéb, kapcsolati elvárásokban is mutatkoztak markáns különbségek.

Míg a kutatásban részt vevő nők kétharmad részénél is többen vágynak a kapcsolatban egyenlő elbírálásra és közös döntéshozatalra, addig a megkérdezett férfiak több mint fele, 52%-uk, kenyérkeresőként kíván családjukban fellépni, s az otthoni teendőket és a gyermeknevelést nejük vagy élettársuk gondjaira bízni.

A verbális bántalmazás is okozhat fizikai elváltozásokat
A verbális bántalmazás is okozhat fizikai elváltozásokatJustin Paget / Getty Images Hungary

A kutatás adatai a tények tükrében

Mindezen vélemények mellett a lakosság számát tekintve (ami 2021-es adatok szerint 83,2 millió főt jelent) „mindössze” 115 000 nő esett párkapcsolati erőszak áldozatává a német szövetségi bűnügyi rendőrség (BKA) nyilvántartása szerint. 

Ez nincs összhangban a kutatás eredményeivel,

aminek az egyik oka az lehet, hogy a bántalmazottak csak kevés esetben fordulnak a hatóságokhoz, a bekövetkezett agresszió így nem kerül regisztrálásra, nem rontja a hivatalos statisztikákat.

Ami viszont szintén rendőrségi nyilvántartásbeli adat, és ennél sokkal ijesztőbb is, az az, hogy egész Európán belül a nőgyilkosságok aránya Németországban volt az egyik legmagasabb már 2021-ben is, s a helyzet azóta csak súlyosbodott.

Magyarországon, a 2022-ben közzétett adatok szerint, a NANE (Nők a Nőkért Egyesület) több mint 226 000 fizikai bántalmazó kapcsolatban élő nőt tart nyilván, s ennél többen, nagyjából minden ötödik nő szenved el élete során valamilyen fizikai agressziót párkapcsolatában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra