Nekem aztán nem kell UV sugár!

Olvasási idő kb. 7 perc

tengerparti_napozasLehet, hogy nem hiszed. Előfordulhat, hogy a legkevésbé sem érdekel. Azért jó, ha tudod: a hónapokon keresztül pulóverek alá rejtett, sápadt bőrödnek három hétre van szüksége ahhoz, hogy saját védelmi rendszerét kiépítse. Ellenkező esetben már az első napozás meghozza méltó eredményét: a leégést.

Na ne! – mondod erre. És igazad van, mert kinek is van három hete arra, hogy bőrét a naphoz szoktassa? Senkinek. Azért van más megoldás is. De mit kell tudnunk ahhoz, hogy ne égjünk szénné az első vízparton eltöltött, csodálatos napunkon?

Te melyik bőrtípusba tartozol?

A napozás egyik alapszabálya: tudd meg, milyen bőrtípusba tartozol, ez határozza meg ugyanis, hogy mennyi időt tölthetsz a napon, s hogy milyen fényvédő krémet használj.

arrow_orange1. típus: világos bőr, szőke/vörös haj, kék vagy zöld szem
A nyaralás első négy napján tíz percnél tovább nem tartózkodhat leégés nélkül a napon. Ilyenkor tanácsos 20–35-ös faktorú naptejet használni. Az ötödik naptól elég 16-os is.
arrow_orange2. típus: világos bőr, sötétszőke/világosbarna haj, szürke vagy barna szem
Az első napokban elég húszpercnyi napozás és 16–20-as fényvédő krém. Később elég a 12-es is.
arrow_orange3. típus: világosbarna bőr, sötétszőke/sötétbarna haj, barna szem
Az első négy napon elég 25 perc a napon, 12-es fényvédő krém, utána 10-es.
arrow_orange4. típus: barna bőr, sötétbarna/fekete haj, barna szem
Az első napokban 30 perc megengedett 8-as fényvédő krémmel, később a 6-os is elég. 

Akarod tudni, mennyi az UVB-érték?

A napfény különböző hullámhosszú sugárzások együttese. Az UV sugarak hullámhossza rövidebb, mint a látható fényé. Az ózonréteg elvékonyodása miatt az UV sugarak napjainkban kevésbé megszűrten, nagyobb mennyiségben jutnak el hozzánk. Közvetlenül a napozás után persze még nem látszik, hogy maradandó a károsodás. Bezzeg este, bezzeg másnap, bezzeg tíz év múlva! Míg az UVB sugárzás a leégés kiváltója, az UVA sugarak a bőr idő előtti elöregedéséhez vezetnek – és az immunrendszer működését zavarják.

Éppen ezért fokozott figyelmmel és óvatossággal kell napozniuk azoknak, akiknek bőrén nagyszámú festékes anyajegy található, a fehér bőrűeknek, valamint azoknak, akiknek a családjában bőrrák fordult elő. Ha óvintézkedéseink ellenére mégis leégnénk – vörösödés, fájdalom az érintett bőrterületen –, a fájdalom 1 nap alatt éri el tetőfokát, aztán fokozatosan csökken, és 2-3 hét alatt lehámlik vagy lebarnul a bőr. A tünetek enyhíthetők kamillás hideg borogatással, belsőleg adott fájdalomcsillapítókkal. Hólyagosodó esetben azonban forduljunk orvoshoz! Napozás után tusoljunk le, és E-vitaminos testápolóval és arckrémmel kenjük be bőrünket.

Magyarországon a nyári hónapokban az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített UV-térkép az egész országra kiszámított értékek alapján készül, és a másnapra vonatkozó előrejelzéseket mutatja.

Külföldön járva ne feledkezzetek meg arról, hogy a tőlünk délre fekvő országokban a déli órákban az UV sugárzás értéke a hazai (maximum 8 körüli) értékeket több fokozattal is túllépheti. Különösen tó- vagy tengerparton erős a UV sugárzás, a fodrozódó, nagy vízfelületről az UV sugarak nagy része visszatükröződik, és a Napból közvetlenül érkező UV sugárzás erejét ezzel akár több fokozattal is megnövelheti.

Mi is van az ózonréteggel?

Például az, hogy vastagabb, mint tíz évvel ezelőtt. A klórt és fluort tartalmazó szénvegyületek a sztratoszférába jutva az ultraibolya sugarak hatására elbomlanak, így felszabadulnak belőlük az ózonrétegre veszélyes összetevők, amelyek gyorsítják az ózon bomlását. 1987-ben Montrealban a világ vezető ipari hatalmai vállalták, hogy leállítják az ilyen vegyi anyagok előállítását. A gyártás leállításával megszűnt a direkt kibocsátás, és az 1990-es évek közepétől az ózonréteg lassú, de folyamatos regenerációja figyelhető meg. A becslések szerint az évszázad közepére a felső légkörben az ózonréteg visszanyerheti a múlt század közepe előtti szintet, és ezzel párhuzamosan a sarkvidékek felett tapasztalható ózonlyuk is megszűnik.

Azok a bűvös faktorok

Mit is jelentenek a fényvédő krémeken feltüntetett faktorszámok? A fényvédő készítmények „vegyi szűrőanyagok”, melyek felfogják a nap káros sugarait. leeges_ellenFaktorszámuk azt jelzi, hányszor több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk.
A védőhatás jellege alapján megkülönböztetünk fizikai és kémiai szűrőket. A klasszikus kémiai szűrők hátránya, hogy gyakrabban allergizálnak, és napozás közben lebomlanak, elveszítik fényvédő képességüket. Ha biztonságban akarjuk érezni magunkat, olyan napvédő szert kell használni, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz. Ez a fényvédőrendszer nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UVA és UVB sugárzás ellen. A nagyon világos bőrre 20–22-es, a világosra 15–20-as, sötétebb bőrre 10–15-ös, a sötét, csaknem kreol bőrre 5–7-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott.

Számítsd ki, milyen védelem kell neked!

Az alábbi összefoglaló alapján könnyedén kiszámíthatod, hányas faktorszámú fényvédőt ajánlott használnod. Add össze a válaszaid alapján megkapott pontokat, és kiderül.

A hajad színe
szőke/vörös – 1 p, barna – 2 p,  sötétbarna – 3 p
A szemed színe
kék – 1 p, zöld – 2 p, barna – 3 p
A bőröd színe
tejfehér – 1 p, világos – 2 p, sötétbarna – 3 p
Hol élsz?
városban – 1 p, vidéken (falu, kisebb város) – 2 p, tengerparton/hegyekben – 3 p
Barnulásod üteme
gyors – 3 p, közepes – 2 p, lassú – 1 p


   1. hét 2. hét 3. hét
5–7 pont 30-as 30-as 25-ös
8–9 pont 30-as 25-ös 20-as
10–11 pont 25-ös 20-as 15-ös
12–13 pont 25-as 20-as 12-es
14–15 pont 20-as 15-ös 8-as

A jó minőségű fényvédő készítmények ma már E-vitamint, növényi olajokat, zsiradékokat is tartalmaznak, melyek fokozzák a védő hatást.
Visszatérve a faktorszámra: ha érintetlen, téli, hófehérke bőröd az első bevetésen 20 perc múlva vörösre sülne, akkor egy hatos számú készítménnyel 120 perc után teszi meg ugyanezt. Azt sem árt tudnod, hogy 11 és 15 óra között tenger mellett, magas hegyekben meg gumimatracon ringatózva akár másfélszer intenzívebb is lehet a sugárzás. Tanulság: maradj árnyékban, amikor magasan jár a nap. Minél kevésbé vagy hajlandó betartani ezt, annál magasabb faktorszámú készítményt használj. A gyerekekre még fürdés közben is adj vékony trikót, fejükre sapkát!
A legfontosabb, alapvető szabályokkal leégés nélkül telhet a nyár. Megéri, hidd el!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek