Munkahelyváltás: ezeket gondold át, mielőtt új állás után nézel

Úgy érzed, a munkád olyan része az életednek, ahol ki tudsz teljesedni, elégedettséggel és energiával tölt fel? Úgy érzed, mind anyagilag, mind emberileg meg vagy becsülve? Akkor valószínűleg nagyon szerencsés vagy.

Sokakat azonban nem öröm tölt el, amikor a munkájukra gondolnak. A stressz, a szorongás, a kiégés a mindennapjaik része. Ha te is úgy érzed, hogy inkább ezeknek az embereknek a táborát erősíted, gondold végig a következő pontokat.

#1 A jelenlegi helyzetedben mi az, amin leginkább változtatni szeretnél?

Ez lehet a munkaidő, a mindennapos ingázás, a napi feladatok mennyisége, a főnököd személye, de akár a teljes terület is, amin dolgozol.

#2 Ha a fenti dolgok megváltoznának, maradnál a mostani pozíciódban?

Ha új főnököd lenne, kevesebbet kellene dolgoznod vagy közelebb lenne a munkahelyed, megoldódnának a problémáid?

#3 Van rá esély, hogy ezek a dolgok hónapokon belül megváltoznak?

Akár az iroda, akár te tervezel költözést a következő hónapokban? Volt szó róla, hogy elmegy a főnököd? Esetleg arról, hogy új pozíciót kapsz?

#4 Teljesülnének ezek az elvárásaid az új munkahelyeden?

Vedd számba azokat a követelményeket, amik a mostani helyen nem teljesülnek, majd gondold végig, hogy ezek közül mik azok, amik biztosítottak a kiszemelt munkahelyeden. Van olyan, ami mindenképp más lesz? Esetleg olyan, amire van esély, hogy jobb lesz?

#5 Biztos, ami biztos

Ha van lehetőséged, beszélgess azokkal az emberekkel, akik már az új helyen dolgoznak. Ha nem tudod felvenni velük a kapcsolatot, szedd össze azokat a dolgokat, amik biztosan jobbak lesznek az új helyen – legyen szó kevesebb utazásról, változatosabb feladatokról vagy magasabb fizetésről.

A fenti kérdések segítenek abban, hogy tisztázd magadban a helyzetet. Gondold végig, hogy mi az, ami valóban fontos neked, és mik azok, amikben várható változás a következő hónapokban. Mi kellene ahhoz, hogy ki tudj teljesedni, miközben úgy érzed, hogy megbecsülnek a munkahelyeden? Ha megvan a válasz, és ezek elérésére látsz lehetőséget a jelenlegi helyeden, ülj le a főnököddel és beszélgessetek őszintén. Ha pedig esélytelennek érzed a dolgot, ideje új munkahely után nézni.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a munkavégzés a legtöbb esetben folyamatos tanulási és fejlődési folyamat, ezzel együtt pedig változnak a preferenciáid és a prioritásaid is. A munkával való elégedettség egyik legfontosabb tényezője, hogy teljesüljenek ezek a preferenciák és prioritások, miközben haladsz előre a karrierlétrán.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra