Ezek a legveszélyesebb munkahelyek Magyarországon

GettyImages-523143126

A legtöbb munkahelyi baleset a gépiparban, a legtöbb haláleset pedig az építőiparban történt. Noha kissé csökkent a sérülések száma, szakemberek szerint még bőven van lehetőség a fejlődésre, hogy kevésbé veszélyesek legyenek a munkakörülmények bizonyos ágazatokban.

A tavalyi év során összesen több mint 20 ezer munkahelyi baleset történt Magyarországon, és 67-en vesztették életüket munkavégzés közben – derül ki a HelloVidék cikkéből. A balesetek tekintetében a legveszélyesebb ágazatok a gépipar (3948 baleset), a feldolgozóipar (3483 baleset) és a kereskedelem (2355 baleset) voltak. A halállal végződő eseteket nézve máshogy alakul a kép: a legtöbben, 20-an az építőiparban vesztették életüket, ezt az ágazatot a szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés követte. Ráadásul a nyilvánosságra hozott számok nem mindig fedik a valóságot a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kovács László szerint, aki elmondta: a sok folyamatban levő ügy miatt a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok eltérhetnek egymástól. 

Pest vármegye a legveszélyesebb

Területi osztásban is érdemes megvizsgálni az adatokat. A halálozások tekintetében toronymagasan Pest vármegye vezet, 11 halálesettel. Ezt követi Budapest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar 5-5 végzetes kimenetelű balesettel. A szerencsétlenségek számát tekintve Budapest került az első helyre, 3433 balesettel, majd Pest (2707) és Győr-Moson-Sopron (1288) vármegyék következnek.

Az építőiparban vannak a legveszélyesebb munkahelyek
Az építőiparban vannak a legveszélyesebb munkahelyekPramote Polyamate / Getty Images Hungary

Kovács László szerint az adatokon leginkább szemléletváltással, a munkavédelmi normák követésével és több munkavédelmi képviselővel lehetne javítani. Noha a bírságok összege idén márciusban nagy mértékben emelkedett, a hatóságnak nincs elég embere ahhoz, hogy megfelelően ellenőrizze a szabályok betartását, így nem elég nagy a büntetések elrettentő hatása. Az sem segít a helyzeten, hogy ősztől nem lesz mindenhol kötelező a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, csak egyes munkakörökben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek