Gyorsan válts munkát, ha ezekben a szakmákban dolgozol

GettyImages-1204923122
Olvasási idő kb. 5 perc

A mesterséges intelligencia terjedéséve egyre bizonytalanabbá válik bizonyos munkakört betöltő alkalmazottak helyzete. Valóban tényleg van mitől félni?

Az évszázadok során számtalanszor alakult át a társadalmi szerkezet, újabbnál újabb szakmákat felemelve és maga alá temetve. Manapság a mesterséges intelligenciától – nem – várják ugyanezt. 

Munkakörök vélt vagy valós veszélyben

Elvesztjük a munkánkat – az újságírók közt is nagy riadalmat keltett a mesterséges intelligencia terjedése. Azonban a miénken kívül számos olyan szakma létezik, amelyben reális veszélyeket rejt a számítógép hatalmának terjedése. Vajon téged érint ez a fenyegetés?

Vajon a te munkakörödre mennyire veszélyes a mesterséges intelligencia?
Vajon a te munkakörödre mennyire veszélyes a mesterséges intelligencia?Monty Rakusen / Getty Images Hungary

A világ folyamatos változása hatással van arra is, mely szakmákat érdemes tanulni, s melyek azok, amikről bizton tudhatjuk, hogy pár év múlva nem lesz rájuk szükség. A mesterséges intelligencia terjedésével azonban elégé átalakult a feleslegesnek hitt foglalkozások köre, hiszen olyan, korábban nem is sejthető szakágakat vehet át a digitalizáció, melyek emberek ezreinek biztosítanak jelenleg megélhetést. 

Ugyan még gyerekcipőben jár a ChatGP és az AI, máris rengeteg ember retteg, hogy vajon valóban feleslegessé válik-e a munkája. Megkérdeztük személyesen a mesterséges intelligenciát is, ám nem sokkal jutottunk előrébb, lényegében minden fontosabb munkakört képes lenne saját maga szerint megoldani. De valóban így van ez? 

A számítógépes szakmák képviselői aggódhatnak
A számítógépes szakmák képviselői aggódhatnakBob Rowan / Getty Images Hungary

Van, aki szerint az MI messze nem tökéletes munkaerő

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy ugyan bizonyos fokig helyettesítheti a mesterséges intelligencia az emberi munkaerőt, ám a finomságokban még messze nem éri el a kívánalmakat. A kreativitást is csak hírből ismerő AI szerencsére messze van még attól, hogy ténylegesen embereket legyen képes helyettesíteni, ám pár éven belül sok szakmában már gondot okozhat. 

A Pennsylvaniai Egyetem készített tanulmányt arról, hogyan és milyen mértékben érinthetik a jövőben a munkaerőpiacot az OpenAI: ennek alapján mutatjuk be mi is a mesterséges intelligencia által leginkább veszélyeztetett szakmákat.

Könyvelő

Ugyan igencsak változatos és számtalan ember életét érintő szakma a könyvelőké, mely nagyfokú bizalmat feltételez a megbízói és igazán sokrétű tudást a szolgáltatói oldalról, minden tanulmány a könyvelői szakmát tartja leginkább veszélyeztetettnek.

Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy egy, a Dívány által megkérdezett könyvelő úgy fogalmazott: lehet, hogy a mesterséges intelligencia gyorsabban és hibamentesebben számol, de amikor olyan kérdésekről kell dönteni, hogy pontosan mi is képzi az adóalapot, szükség van olyan tudásra is, amelynek jelenleg csak emberek birtokosai.

Emiatt nem valószínű, hogy a jövőben pillanatok alatt elvégzi ezt a munkát emberi erőforrás helyett a mesterséges intelligencia is.

Adminisztrátor

A számok és rendszerek világa tényleg teljes mértékben digitalizálhatónak tűnik. Az adminisztrációs feladatokat végzők jelenleg tényleg aggódhatnak jövőbeni munkáik miatt. Vajon az emberi tényező erősebb lesz, mint amit a gépek képesek véghez vinni?

Meteorológusok és éghajlatelemzők

A meteorológia talán manapság, az éghajlatváltozás küszöbén a legtöbbeket érdeklő, feltörekvő tudományág. Már nemcsak a napi előrejelzést várjuk a televízióban, hanem rendszeresen csekkoljuk a helyi aktuális időjárást a telefonok különféle applikációiban, melyek tényleg csak ritkán tévednek. A műholdakkal és egyéb megfigyelőrendszerekkel összeköttetésben lévő appok percre pontosan képesek tájékoztatni.

Mindennek dacára a meteorológusok úgy vélik,

az ő előrejelzéseikre jelenleg még mindig jobban támaszkodhatunk, mint az MI-re, amely részfeladatok elvégzésével segítheti a meteorológia tudományát,

ezzel akár életeket is menthet, hiszen órákkal előbb kiadhatnak figyelmeztetéseket a gyors számolási folyamatok eredményeképp. 

Számolni az embereknél is jobban tud az AI?
Számolni az embereknél is jobban tud az AI?Justin Lewis / Getty Images Hungary

Adószakértők

A mesterséges intelligenciát a Magyar Könyvvizsgálói Kamara is megkérdezte arról, vajon van-e félnivalójuk a szakmaiságot tekintve, s az erről szóló cikkük alapján kiderült, hogy itt is az emberi tényezők azok, amelyek nem helyettesíthetők a számítógépekkel.

Az empátia, az ügyfélre szabott kommunikáció és a megoldandó probléma alapos megismerésére irányuló tanácsadói igény emberi szakértelmet igényel.

Maga az adószakértés nyers valója azonban tényleg működhet emberek nélkül. Szerencsére azonban ennél a szakmánál is jobban igényeljük annál az aktív kapcsolatot, hogy azonnal megszűnhetne. 

Matematikusok

Bizonyos jellegű feladatokban a mesterséges intelligencia már jobb, mint a BA-képzésen részt vevő egyetemi hallgatók. Vajon tényleg nem lesz szükségünk az új korok Pitagoraszaira és Bolyaijaira?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek