Nettó egymilliós fizetés jár ezért a munkáért, sok embert keresnek

GettyImages-1470322723
Olvasási idő kb. 2 perc

Busásan megfizetik a nyári szezonban az idénymunkásokat Horvátországban, ahol a szakácsok és a felszolgálók a legkeresettebbek. Mutatjuk a részleteket.

Akár nettó 3000 eurót, vagyis nagyjából 1,2 millió forintot is kereshetnek a csúcsidőben a vendéglátóiparban dolgozók az egyébként munkaerőhiánnyal küzdő Adrián – adta hírül az Index a belgrádi Vremében megjelent cikkre hivatkozva. Mint írták,

a munkaadók Horvátország nyugati félszigetén, az Isztrián a legbőkezűbbek, és itt van a legtöbb szabad munkahely is.

Nem kevés kereset jár az adriai munkáért

A lap szerint a séfek és a felszolgálók töltik be a leggyorsabban az állásokat, de az április óta tartó toborzás során folyamatosan keresik a konyhai kisegítőket, a szobalányokat, a pizzasütőket, valamint a grillszakácsokat. Noha a fizetés természetesen függ az állást betöltő tapasztalatától és a munkaidőtől is, általánosságban elmondható, hogy

egy séf havonta 2500-3000 eurót, vagyis 1-1,2 millió forintot vihet haza,

de a pincérek is megkereshetik a maguk havi 1500-1800 euróját, azaz 600-720 ezer forintot. A fizetés azonban nem minden: a munkaadók a dolgozóiknak napi két- három ingyenes étkezést is biztosítanak, emellett állják az egy évre szóló munkavállalási engedélyüket és minden más kiadásukat is.

A vendéglátóipari dolgozók nem panaszkodhatnak a keresetükre, munkájukért jó fizetést kapnak az Adrián
A vendéglátóipari dolgozók nem panaszkodhatnak a keresetükre, munkájukért jó fizetést kapnak az Adriángpointstudio / Getty Images Hungary

Az elvárások sem megugorhatatlanok

Noha – mint írták – a munkáltatók alig egyharmada vár el általában rövid tapasztalatot hasonló munkakörben, és az állást hirdetők 29 százalékának a szakképesítés sem fontos,

a felszolgálók esetében a német mellett jobbára követelmény egy másik idegen nyelv ismerete.

A frekventáltabb helyeken elvárják a pincértől azt is, hogy el tudja igazítani a vendégeket többek között az à la carte ételek és az italok kiválasztásában, de az állás betöltése során nagyobb előnnyel indul az is, aki az éhes vendég szeme láttára például képes kifilézni a hófehér húsú tengeri sügért.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek