Pusztító multitasking – Akár IQ-pontokat is veszíthetsz vele

GettyImages-1302325694

Mindannyian harcolunk az idővel. Egyre több szerepben, egyre több feladatot szükséges megoldanunk. Mi sem tűnhet jobb ötletnek, mint a multitasking: időt spórolunk, miközben több dolgot is megoldunk vagy elintézünk egyszerre. Sajnos a multitasking is az a jelenség, amire azt mondhatjuk, hogy túl szép, hogy igaz legyen.

A multitasking angol kifejezés tipikusan az utóbbi évtizedekben épült be a magyar nyelvbe, hogy ki tudjuk fejezni, milyen, amikor egyszerre több dolgot csinálunk. Ez a fajta működés már nemcsak a munka világában van velünk, de akár a szabadidőnkben is megjelenhet. Mennyire jó egyszerre letudni a főzést és meghallgatni a kedvenc podcastunkat, vagy milyen hasznos munkaerő válhat belőlünk, ha adminisztráció közben egy telefonhívást is elintézhetünk. 

A multitasking mítosza

Igazán varázslatos elképzelés, hogy a multitasking erejével nem egy, hanem akár két- vagy háromembernyi feladatot is magunk mögött tudhatunk egy nap alatt. Sajnos ez valóban csak varázslat, mert a valóságban a multitaskingnak nincsen természetfeletti ereje. A figyelmünknek annál inkább. Mindannyian rendelkezünk egyfajta figyelmi kapacitással, aminek mértéke személyenként kissé eltérő lehet, abban azonban hasonlítunk egymásra, hogy a figyelmünk mértéke korlátozott.

A figyelmi kapacitásunk akár valutaként is értelmezhető, amivel fizetünk minden elvégzett feladat vagy tevékenység után. Ebből a megvilágításból egy nagyon értékes valutáról beszélünk, hiszen folyton minden és mindenki azért áhítozik körülöttünk, hogy a figyelmünket megszerezze. Csakúgy, mint ahogyan azt a pénzünkkel tesszük, a figyelmi kapacitásunkat is érdemes gondosan őrizni, költségvetést készíteni rá, és a megfelelő helyen befektetni. Multitasking során a figyelmi kapacitásiunk úgy ürül ki, mintha az ablakon borítanánk ki a bankszámlánk tartalmát. Minden egyes feladatváltással értékes valutát veszítünk, és szinte esélytelen annak hatékony beosztása.

A multitasking a mítosz ellenére romboló hatással lehet hatékonyságunkra
A multitasking a mítosz ellenére romboló hatással lehet hatékonyságunkraAndreyPopov / Getty Images Hungary

A szétmorzsolódásnak ára van

A multitasking azért csábít minket bűnre, mert a siker érzetét kelti bennünk, miközben valójában kevésbé vagyunk hatékonyak. Valójában nem több feladatot csinálunk egyszerre, hanem a figyelmünkkel ugrálunk a feladatok között, ami az aranyat érő figyelmünket teljesen felemészti. Hiányos megértést, pontatlanságot, felszínességet hagy maga után. A figyelmi fáradtság hatására akár fontos kérdésekben is hozhatunk rossz döntéseket. 

A multitaskingnak azért is lehet nagy ára, mert a nap végén azt az érzetet keltheti, hogy mi magunk nem vagyunk elég jók bizonyos feladatokra, miközben a valóságban olyan, mintha üres pénztárcával mennénk bevásárolni. Ennek tudatosítása nélkül a multitasking életmód rányomhatja a bélyegét az önértékelésünkre, és akár krónikus stresszhez is vezethet. Emellett sajnos úgy, mint egy rossz hitelnél, amit muszáj felvennünk, ha elfogyott a pénzünk, a kimerített figyelmi kapacitáson túl, a kognitív képességeinket is kezdjük felmorzsolni. Angol tudósok kutatási eredményei azt mutatják, hogy a multitasking hatására IQ-pontokat is veszíthetünk. 

Ha több feladatot csinálunk egyszerre, az hasonló eredményt hozhat, mint ha egy egész éjszakás virrasztás után kezdenénk bele egy feladatba. Akár 15 IQ-ponttal is megrövidíthetjük magunkat!

Törjünk ki az időrablók fogságából

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mit tehetünk a multitasking felszámolásáért. Az egyik leggyilkosabb és egyben leginkább rejtőzködő multitasking tevékenység az olyan időrablók használata, amik valójában céltalanok, és nem szolgálják a feladataink ellátását, sőt, ha pihenésre használjuk őket, a feltöltődésünket sem. Ilyen például a közösségi média használata, az állandó jelenlét a chatfelületeken, a sorozatok pörgetése vagy az állandó hírolvasás. Ez a felsorolás biztos hosszasan bővíthető lenne, ami azt is jelzi, hogy mit és mennyit érdemes elhagyni a mindennapokból.

Sok-sok figyelmi kapacitást ajándékozhatunk önmagunk számára, ha magunk helyett időrablóinkat tesszük rács mögé. Ha feladatainkra fókuszálunk, és nem engedünk be ebbe a figyelmi térbe semmi mást, csak azt, amire a feladat elvégzéséhez szükségünk van, akkor sokkal hatékonyabbak lehetünk. Kezdjük kis lépésekben a változást, amiben sokat segíthet, ha megtervezzük a mindennapjainkat. Szánjunk időt mindarra, ami fontos és sürgős lehet, és szortírozzuk ki a kevésbé fontos dolgokat.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra