Egy teljesen hétköznapi gyümölcs segíthet a pánikrohamon

GettyImages-1440704034
Olvasási idő kb. 6 perc

Verejtékezés, szapora szívverés, remegés, halálfélelem – a pánikrohamok emberek millióinak okoznak gondot, dacára annak, hogy közülük nem mindenki küzd mentális problémákkal. Egy pszichológus szerint viszont van egy mindenki háztartásában megtalálható gyümölcs, amely segíthet a kínzó tüneteken.

Jennifer Anders coloradói pszichológus állítja, mi több, Instagram-oldalán be is mutatja, hogyan lehet véget vetni egy pánikrohamnak egyetlen szelet citrommal.

Szorongással élők a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2019-ben 301 millió ember élt szorongásos zavarral, köztük 58 millió gyermek és serdülő. A szorongásos zavarokat a túlzott félelem és aggodalom, valamint az ehhez kapcsolódó viselkedési zavarok jellemzik, és számos fajtája is létezik. Ilyen például: a túlzott aggodalommal jellemzett generalizált szorongásos zavar, a pánikrohamokkal járó pánikbetegség, a szociális szorongásos zavar, amelyet társas helyzetekben túlzott félelem és aggodalom jellemez, vagy épp a szeparációs szorongásos zavar, amelyre a túlzott félelem vagy szorongás jellemző az azoktól való elszakadás miatt, akikhez a beteget mély érzelmi kötődés fűzi.

Vissza a jelenbe!

A pszichológus a mentálhigiénés tippjére a citromos pánikrohamhekk nevet aggatta, amely, bármilyen meglepő, tényleg hűen tükrözi azt, amit jelent. Jennifer Anders ugyanis azt tanácsolja a videójában, hogy kezdődő pánikrohamnál szeleteljünk fel egy citromot, és tegyünk a szánkba egy darabot belőle. De hogy e trükkben mi a jó, és hogyan fojthat el egy kezdődő pánikrohamot?

Anders szerint a citromos trükk tudatosságot hoz a fizikai testbe és a jelenbe azzal, hogy a gondolatokat a negatívoktól a mostba irányítja.

A savanyú íz tehát nem mást tesz, mint segít leválasztani az elmét a gondolatokról.

Mint mondta, ez a módszer támogatja az agyat és a testet abban, hogy egy pánikroham során visszatérjen a jelenbe, ám a szorongáson nem segít.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dr. Jennifer Anders, psy.D | Psychologist (@the.anxiety.doc) által megosztott bejegyzés

Hasznos beavatkozások

A pszichológus szerint az sem baj, ha nincs kéznél citrom, a módszer a savanyú cukorkákkal is működik. Noha Victoria Riordan, egy másik, mentális egészségügyi tanácsadással foglalkozó terapeuta a citrom használatáról még nem hallott, abban egyetért a kolléganőjével, hogy bizonyos ételekkel, például csokoládéval, el lehet kerülni a komolyabb rohamokat.

A szimpatikus idegrendszerünk egy ideghálózat, amely arra aktivál bennünket, hogy gyorsan reagálhassunk egy stresszes helyzetre. Mindazok a szenzoros beavatkozások – például egy íz vagy egy szag –, amelyek segít kirángatni a küzdelmes helyzetből, hasznosak. 

„Az érzékszervi tapasztalások kitűnőek erre, mert agyunk az érzékszervek segítségével határozza meg, hogy veszélyben vagyunk-e vagy sem” – tette hozzá Riordan.

Ez zajlik a testben, amikor citromba harapunk

Egy pánikroham alatt a szervezet nehezen tud különbséget tenni a tényleges veszély és a biztonság között.

Mert lehetünk mi teljesen biztonságos környezetben, ha az agyunk és a testünk fenyegetésként értelmezi a környezetünket.

Itt jön be egy szenzoros eszköz, jelen esetben a citrom. Ezt a módszert a tudomány földelési technikának is nevezi: megragadják a fizikai és mentális figyelmünket, hogy – hasonlóan az éberséghez – visszahozzák az elmét a jelen pillanatba. Anders szerint viszont mindez nem igaz azokra, akik egy intenzív élmény miatt kapnak pánikrohamot.

A pszichológus szerint a citrom íze visszahozza a testet és az agyat a jelenbe
A pszichológus szerint a citrom íze visszahozza a testet és az agyat a jelenbeenigma_images / Getty Images Hungary

Minden, ami a roham mögött van

Megkérdeztük minderről Hagymássy Zsuzsanna klinikai szakpszichológust és pszichoterapeutát is, aki szerint valóban léteznek „kizökkentő” technikák, de ezek is legfeljebb csak egy éppen kialakuló rohamnál segíthetnek.

A pánikroham egy rendkívül komoly, heves szívdobogással, verejtékezéssel, rosszulléttel, nagyon erős szorongással, halálfélelemmel járó folyamat, amelyben egyfelől a beteg a hétköznapi helyzeteket túlértékelt veszélyként éli meg, másfelől pedig a saját megküzdési képességét értékeli alul. 

Mindez pedig csak úgy orvosolható, ha feltárjuk a pánikrohamok mögött húzódó problémákat, és átstrukturáljuk az ezzel kapcsolatos hibás gondolkodást.

Ebben azonban sem egy citromba harapás, sem a roham kialakulásakor váratlanul megcsörrenő telefon nem tud segíteni, csakis egy szakember. 

„A leglényegesebb, hogy eljussunk a kiváltó okhoz, és megértsük, hogy az elkerülés nem a megfelelő módszer a szorongás kezelésére. Az emberek természetes hajlama ugyanis az, hogy amikor szorongást tapasztalnak, igyekeznek elkerülni a hasonló helyzeteket” – tette hozzá Hagymássy Zsuzsanna. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek