Ez nem a világvége: mit tehetsz a vizsgaszorongás ellen?

Berényi Bianka
GettyImages-1143521612
Olvasási idő kb. 4 perc

Épphogy vége az ünnepeknek, máris nyakunkon a vizsgaszezon. A diákoknak ez mindig stresszes és megterhelő időszak – és ha a diák stresszes, akkor a környezete és a szülő is az lesz.

Sajnos akarva-akaratlanul ragadós a vizsgadrukk miatti, ilyenkor szokásos, esetleges világvégét idéző hangulat, de semmi pánik, szakértők véleményei alapján összegyűjtöttünk néhány apró trükköt, amelyekkel valóban oldható a vizsgaláz elleni szorongás, és a családi béke is megmarad.

Ha vizsgázol, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod:

Légy rendezett

Itt most nem a hajad rendezettségére gondolunk, hanem a környezetedére. Készíts rövid jegyzeteket, oszd fel a nagyobb feladatokat kisebb egységekre, így kevésbé lesznek ijesztőek. A határidőkkel nem árt tisztában lenni, ezért az legyen az első, hogy azokat külön kiírod magadnak, így az mindig előtted lesz, és tudat alatt spanolhatod magad, hogy minden időre kész legyen. Készíts vázlatot a napi feladataidról, így te is jobban látni fogod, hogy mi vár rád aznap!

Legyen énidőd is

Nem szabad, hogy a tanulás hevében megfeledkezzünk arról, hogy emberek vagyunk. Kell apró tanulási szüneteket beiktatni, és mondjuk, ha már másfél órája görnyedünk a könyvek és  jegyzetek felett, menjünk ki a friss levegőre sétálni! Mindegy, hogy mit, csak mozogjunk, mert így felfrissítjük az energiáinkat, másrészt utána sokkal jobban fogjuk érezni magunkat,  és a koncentrálás is jobban megy majd. 

Ne hanyagold el a tested egészségét

Gondolj a testedre úgy, mint egy autóra. Ha rossz minőségű üzemanyagot (értsd:táplálékot) tankolsz bele, nem tesz jót a kocsinak sem. Egyél rendszeresen, ne csak gyorskajákon élj, igyál sok folyadékot (főképp vizet és teát), és ne feledkezz meg az alvásról sem! Ezek létfontosságú alapdolgok,  és sok diák az utolsó pillanatra hagyott tanulási kapkodás miatt nem eszik, nem alszik, amitől viszont csak rosszat tesz magának. 

A vizsgadrukk miatti rossz hangulat a szülőre és a környezetre is átragad
A vizsgadrukk miatti rossz hangulat a szülőre és a környezetre is átragadAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Tanulj kreatívan

Tudjuk, hogy a vizsgaidőszak nem éppen a barátokkal való lógás korszaka, de miért ne köthetnétek össze a kellemeset a hasznossal? Ha egy cipőben jártok a barátaiddal, és ők is azokra a vizsgákra készülnek, amikre te is, tanuljatok együtt! Akár beültök egy kávézóba ehhez, akár egyikőtöknél gyűltök össze tanulni, a lényeg, hogy garantáltan jól fogjátok érezni magatokat, de közben mégis tanultok, tehát hasznosan telik az idő. A kreativitásnak van másik oldala is. Ha nehezebben magolsz, és egyszerűen nem tudod megtanulni a „száraz” tananyagokat, akkor vesd be a játékos oldalad! Miért ne írhatnál verset, vagy akár dalt a tananyagból? Így sokkal könnyebben megragad majd. 

Jelölj ki időket a tanulásra

Nem vagyunk robotok. Nem lehet mindennap minden percében magunkba szívni a tudást, így javasoljuk, hogy jelölj ki intervallumokat a tanulásra, és ahhoz igazodj, így neked is könnyebb lesz.

Használj stresszlabdát

Néha jó ha az embernek van egy „dilibogyója”, és ezzel le tudja vezetni a felgyülemlett stresszt. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha csak van egy stresszlabdád pl., amit kedvedre nyomogathatsz.

Légy pozitív

Tudjuk, hogy ilyenkor szinte szokás magunkat ostorozni, de mi lenne, ha fordítanánk a technikán? Dicsérjük magunkat! Mantrázzuk azt, hogy „menni fog, meg tudom csinálni, túl leszek rajta, minden ok lesz”, és máris sokat tettünk azért, hogy ne hülyüljünk bele ebbe az időszakba.

Alkalmazz relaxációs technikákat

Meditálj,  jógázz, tornázz, vagy csak végezz légzési gyakorlatokat, ezek is sokat segítenek 5 percekre kikapcsolódni a tanulás közben.

Beszéld ki

Ha már azt érzed, hogy begolyózol a sok tanagyagtól, beszélgess a szüleiddel, egy barátoddal, vagy akár a tanároddal erről. Ne félj ettől, és ne szégyelld magad, ilyenkor hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy nem fog sikerülni a vizsga, de néha egy jó beszélgetés is segíthet. 

Találd meg a saját tanulási stílusod

Különbözőek vagyunk. Így a tanulási stílusunk is eltérő lehet. Tapasztald ki, hogy mennyi ideig tudsz maximálisan koncentrálni valamire egyhuzamban, mennyi pihenésre van szükséged, nézd meg, hogy neked mi válik be. Ne érdekeljen, hogy mások mit csinálnak, tanulj úgy, ahogy neked jó!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek