7 egyszerű fogás, ami tényleg isteni lesz a mikróban készítve is

Szabó Eszter

Mindannyian tudjuk, hogy a tojásból gumi, a pizzaszeletből pedig egy könnyebb kalapácsfej lesz a mikróban, ha csak úgy bedobjuk az alapanyagokat néhány perce. De vajon akad-e bármilyen fogás, ami végül nemcsak ehető, hanem igazán finom lesz ebben az eszközben készítve is, így megmentve minket a sietős reggelek közben és hosszú napok után?

Annyi biztos, hogy nem véletlen a jobb éttermeknek az a szokása, hogy nem mikróban dobják össze a vacsoránkat. Ebben a sütőben a legtöbb fogás egy kicsit szárazabb lesz, és úgy általában kevésbé jó állagú, mint ha hagyományos elkészítési mód szerint születik meg. Akad azonban néhány finomság, amik mikróban is jól sikerülnek majd – ezekből szemezgettünk a hétre. 

1. Frittata

A Power Hungry egy kétperces, mikrohullámú sütőben, bögrében elkészíthető frittatát kínál a tojás mellett krémes túró, paprika, brokkoli és kelkáposzta felhasználásával. Csak keverd el ízlés szerint a felvert tojást az alapanyagokkal, sózd és borsozd, adj hozzá egy nagy evőkanál olvasztott vajat, és süsd készre. Három-négy perc alatt elkészül majd, és tökéletes hozzá egy bögre, vagy akár egy kisebb hőálló tál is. A túró és a zsiradék nedvesen és puhán tartja majd a tojást, ami ha nem sül túl, akkor tökéletes állagú lesz a mikróban is. 

Van, ami mikrósan is élvezhető
Van, ami mikrósan is élvezhetőOstill / Getty Images Hungary

2. Rakott francia pirítós, csészében

Míg a francia pirítós és testvére, a bundás kenyér általában tűzhelyen készül, addig a ropogós változatot akár mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük.

A Budget Bytes egy egyszerű receptet ajánl, amely a maradék kenyeret javasolja a francia pirítóshoz. A recept szerint a tojással jól elkevert, édesített és fahéjjal fűszerezett kenyérkockákat egy csészébe kell helyezni, és öt percre betenni a mikrohullámú sütőbe. Szerintünk egy kis tejszín is elfér a tojásos keverékben a kiszáradás elkerülése miatt, de ha ropogósan szereted, a tojásos verzió is működik.

„Ez a kis adagban készült francia pirítós (vagy kenyérpuding) egy bögrében összedobva kiváló módja annak, hogy ne csak gyorsan készítsünk valami finomat, hanem felhasználjuk a maradékot és csökkentsük az élelmiszer pazarlását” – érvelt Beth Moncel, a Budget Bytes írója és séfje. 

3. Ebédre könnyebb ételeket is készíthetsz, például sült édesburgonyát

A legegyszerűbb sült édesburgonya receptje mindössze vajat, sót és borsot igényel, és előtte néhány perc mikrózást. Ha öt percre betesszük a burgonyát a mikrohullámú sütőbe, finom sült batátát kapunk – sütés nélkül. 

„Rajongva szeretjük az édesburgonyát fehérje, zöldségek és sajt keverékével kiegészíteni, hogy még finomabb legyen” – írta a receptről Lena Abraham, a Delish szerkesztője, aki szerint akkor a legfinomabb, ha elkészülte után elfelezed, majd vajjal és fűszerekkel ízesíted. Jól illik hozzá ezenkívül mindenféle maradék ragu, olvadt sajtokból készült szósz és akár egy jéghideg, csípős salsa is. 

4. A mikrohullámú sütőben sütött sajtos makaróni is remek fogás lehet

Bár a séfek ettől jó eséllyel a fejüket fogják, egyszemélyes adagban azért mégis van értelme ennek a fogásnak is, főleg akkor, ha az ember csak mikróval rendelkezik, vagy a mosogatást igyekszik elkerülni. Az Ella Claire az otthoni szakácsok számára egy nagyon gyors mac and cheese-t javasol, amely 10 perc alatt elkészíthető mikrohullámú sütőben egy kis csészében, teljes kiőrlésű szarvacskatésztával és cheddar sajttal. 

Csak főzd meg a miniszarvacskát nagyjából 6 perc alatt a mikróban egy nagy bögre vízben, majd ha megpuhult, csak egy kevés vizet hagyj az alján. Erre mehet egy nagy marék sajt, egy kevés tej, vagy tejszín, és már el is készültél. Ha ezt a receptet egy magasabb szintre szeretnéd emelni, válassz többféle sajtot a fogáshoz. Egy szakács előtt valóságos szégyen, ahogy készül, de ha egyedül vagy, és egy bögrében dobnál össze valamit 6 perc alatt, érdemes titokban kipróbálnod, mert ugyanolyan finom lesz, mint a hagyományosan készült változat.

5. Ha szereted a levest ebédre, készíthetsz mexikói bablevest a mikróban

A Taste of Home egy nagyon egyszerű receptet kínál a fekete babból készült leveshez, amelyhez az összes hozzávalót egy tálba kell tenni, és a mikrohullámú sütőben két percig főzni. 

„Ez a leves percek alatt elkészül” – mondta Sharon Ullyot Taste of Home-nak. „Imádom! Készíts mellé egy nagy adag salátát, azzal lesz igazán ízletes” – javasolja a szerző.

A recept szerint nincs más dolgod, csak a konzervbabból egy adagot egy gigantikus bögrében alaplével felönteni, fűszerezni, és hozzáadni csemegekukoricát és egy-két nagyobb kanál salsát. Forrald össze, és kész a mexikói hangulatú leves, ami néhány falat tortillával tálalva lesz a legfinomabb. 

6. Uzsonnára süthetsz egy adag zöldségcsipszet a mikrohullámú sütőben

A Skinny Kitchen egy egyszerű receptet ajánl, amely az összes zöldséget finom, ropogós nassolnivalóvá varázsolja. Mindössze annyit kell tenned, hogy feldarabolod a kívánt zöldségeket, megszórod kedvenc fűszereiddel (a cajuntól a barbecue-ig), és a mikrohullámú sütőben ropogósra sütöd – általában 5 perc alatt. Mivel a mikró remekül kiszárít mindent, a csipszek készítésére nincs is ennél alkalmasabb eszköz.

„Az elmúlt héten naponta legalább egyszer ettem ilyet, és nem tervezem, hogy egyhamar abbahagyom” – írta a Skinny Kitchen szerzője, aki mindig igyekszik variálni a mártásokat és a fűszereket kedvence mellett. 

7. Ha szereted a csokis sütit desszertként, de épp egy adag is elég lenne, helló!

A legtöbb, mikrohullámú sütőben készült recept szerint csak néhány hozzávalóra és egy bögrére lesz szükséged. Miután összekeverted a hozzávalókat a bögrében, tedd be a mikrohullámú sütőbe, majd nézz rá kétpercenként, nehogy túlsüljön és kiszáradjon.

Egy egyszemélyes, mini, bögrés csokitortához keverj össze egy tojást, egy fél bögre lisztet, egy nagy kanál tejfölt, két kanál puha vajat, két evőkanál kakaóport, három nagy evőkanál porcukrot, egy mokkáskanál sót és egy kisebb adag ristrettót. Ha van otthon vaníliakivonat, abból is adj hozzá. Ha a süti elkészült, és kihűlt, házilag felvert, friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel a tetején tálalhatod.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra