Miért egyre vastagabb a paradicsom héja?

Voltak bizony olyan idők, amikor decemberben nem lehetett paprikát, paradicsomot kapni, és ki lehetett bírni valahogy – most bezzeg van, de milyen!?!

cikk-tious-rovid

 


A hosszú, paradicsom-paprika nélkül telt régesrégi teleken már alig vártuk a tavaszt, és vele együtt az első haza primőrt. Fantasztikusan finom íze volt, és éppen csak egy-egy darabot engedhetett meg magának az ember. 

Mostanában minden évszakban ott vannak a húsos, csalogatóan gyönyörű paprikák és paradicsomok a polcokon. Csak éppen íztelenek, és a héjuk olyan vastag, hogy szinte megemészthetetlen. De miért?

Azért, mert az import élelmiszerek esetében az alapanyagokat – növényeket, húst – rendszerint természetidegen módszerekkel termesztik, tenyésztik. Jelentős mennyiségű vegyszerrel segítik, hogy egyenformát, egyenszínt érjenek el. Az import termékekben jóval magasabb a vegyszerek aránya, mint a hazaiakban. A hosszú szállítás miatt vegyszerekkel tartósítják az élelmiszert, sőt, gyakori, hogy már a nemesítési eljárásoknál figyelnek a szállítást segítő tulajdonságokra. Nem véletlen, hogy a mai paradicsom és paprika héja jóval vastagabb mint 15-20 évvel ezelőtt.

Mustra