Mi az a jónitojás, és miért helyezik nők a vaginájukba?

GettyImages-1344891620

2017-től került be a köztudatba a jónitojás, de vajon honnan ered, mire használható, és biztonságos dolog-e?

Nem régóta került a köztudatba a jónitojás kifejezés. Ha eddig mégsem hallottál volna róla, most megtudhatod, miről szól a fáma.

Mióta terjedt el a jónitojás kifejezés?

A jónitojások sima felületű, tojás alakú kövek, amelyeket a vaginába helyezve Kegel-tornára lehet használni – írja a Cosmopolitan. Először Gwyneth Paltrow Goop nevű cége kezdte el árulni őket 2017-ben. Jádetojásnak is hívják a jónitojásokat, bár nem kell feltétlenül jádéból készülniük, akár ametisztből, kvarcból vagy egyéb „gyógyító kristályból” is készülhetnek. A Goop honlapján körülbelül 18 000-21 000 forintért kelnek el a különböző ásványból készült tojások.

Ősi kínai módszer, vagy modern találmány?

A Goop 2017-ben egy olyan interjút tett közzé, amelyben azt állították, a jónitojás ókori kínai ágyasok titka volt. Nem csak ízléstelenül romantikusan állították be a rabszolga sorsú nők szexuális kihasználását, még az is kiderült, hogy egyáltalán semmi köze a jónitojásoknak az ókori Kínához. Egy 2019-es kutatásban több mint 5000 kínai ereklyét vizsgáltak meg kutatók, és egy darab jónitojást sem találtak közöttük.

De vajon hasznosak-e a jónitojások?

A Kegel-gyakorlatokhoz megfelelő eszközök. Kristály mivoltuk azonban nem valószínű, hogy bármiben is segíthet használójuknak. A medencefenék izmait erősítik meg a Kegel-gyakorlatok, amelyek segítenek az inkontinencia elleni küzdelemben, és a gyakorlatokat végző nő szexuális élvezetének javítására is alkalmasak többek között.

A jónitojások különböző kristályokból készülhetnek
A jónitojások különböző kristályokból készülhetnekyebeka / Getty Images Hungary

Biztonságosak a jónitojások?

Ha valóban sima a felületük és nincsenek rajta hajszálrepedések sem, ami gyakran előfordul azoknál a köveknél, amelyekből jónitojásokat csinálnak, megfelelő tisztítás mellett biztonságosak lehetnek. Ha nem teljesen simák, a baktériumok nagyon könnyen megtelepszenek a repedésekben. Meleg vízzel, szappannal szokás tisztítani őket, szárítás után síkosító használata mellett szabad felhelyezni a jónitojást. Ha valaki nem szeretne a kristályokkal kockáztatni, rengeteg rozsdamentes acél és szilikon Kegel-termék fellelhető a piacon.

Mindenesetre, ha még olcsóbban szeretnéd kipróbálni a Kegel-tornát, szerencsére segédeszközök nélkül is gyakorolható. De ha mindenképp szeretnél trendi lenni, vagy csak elbűvölnek a különböző kristályból készült jónitojások, érdemes fokozottan figyelni tisztításukra, és hogy ne legyen sérült a felületük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra