Zanza!

buvar-kicsiHajóroncsok bejárása, éjszakai merülés, víz alatti fotózás vár rád, ha elvégzed a kezdő, majd a haladó búvártanfolyamot – amennyiben belevágnál, jó, ha tudod, milyen oktatási rendszerek között választhatsz.


Ha elkövetted azt a nagy hibát, hogy eddig nem nézted meg Luc Besson Nagy Kékség című filmjét, gyorsan pótold. Ha mástól nem, ettől és a sármos főszereplőktől (Jean-Marc Barr és Jean Reno) kedvet kapsz.

Itthon is jelentkezhetsz oktatásra, merülésre, de pikánsabb a Vörös-tenger partján, az Adrián vagy éppen Thaiföldön elvégezni a kezdő búvártanfolyamot. Persze jó ha tudod, milyen oktatási rendszerek közül is válogathatsz, és mit jelent PADI, NAUI, CMAS rövidítések.

 

Szigorú amerikai, liberális európai

Az elterjedtebb oktatási rendszereket két nagy csoportba (az európai és az amerikai típusú) lehet osztani. Míg Európához egyetlen vizsgarendszer kötődik (CMAS), az amerikai szisztémák közül kettőt a világ minden táján ismernek (a PADI és a NAUI). Az oktatási rendszerek közötti fő különbség, hogy mindegyiket az adott kontinensen élő emberek életviteléhez és tudásszintjéhez alakították. Az amerikai rendszer rengeteg tiltást foglal magában (többek között az egyik – de mindenképpen hasznos – alapszabálya: csak párokban szabad merülni) a búvár számára, addig az európai szisztéma sokkal liberálisabbnak tűnik.

PADI: évente 750 ezer képzés

A PADI, azaz a Nemzetközi Búvárképző és Oktató Szervezet (Professional Association of Diving Instructors) rendszerét a világ búvártársadalmának 75 százaléka használja. A PADI-t Jon Cronin és Ralph Erickson alapította 1967-ben. A PADI volt az első, amely szakított a búvárképzés régi, katonai felfogásával, és modern képzési tervet és módszert valósított meg. Jelenleg a világ több mint 220 országában és térségében mintegy 3 ezer búvárcentrumot és bázist működtet. A nemzetközi PADI-központok a világon évente több mint 750 ezer búvárt képeznek ki.

CMAS: a legendás Cousteau kapitány

A CMAS-t, azaz a Víz alatti Tevékenységek Világszövetségét (Confédération mondiale des activités subaquatiques) a legendás oceanográfus és búvár, Jacques-Yves Cousteau kapitány alapította 1959-ben Párizsban. Ma közel száz nemzet búvárszövetsége tagja a világszervezetnek, amelynek a vizsgarendszerében a búvárok tudásszintjüknek megfelelő számú csillagokat kapnak. A CMAS francia rendszer a kezdőket 50 méteres mélységig is leviszi, ellentétben a PADI-val.

NAUI: a haditengerészet polgári változata

A harmadik, szintén amerikai oktatási rendszer a NAUI, azaz a Víz alatti Oktatók Nemzeti Szövetsége (National Association of Underwater Instructors). Az 1960-ban létrehozott vizsgarendszer az Egyesült Államok haditengerészeti búvárkiképzésének polgári változata.

 

Határ a csillagos ég

A kezdő búvártanfolyam ára körülbelül 55-65 ezer forintra rúg, ám ehhez még hozzájön a regisztrációs díj, amely az adott nemzetközi szövetségtől (PADI, NAUI, CMAS) függően 7-10 ezer forint körüli összeg. A tengerparton akár 2-4 nap alatt is elvégezheted, aztán irány a nagy kékség! Persze csak az adott merülőhelyeket jól ismerő vezető kíséretében. Ha nemcsak pillanatnyi fellángolásból végzed el a tanfolyamot, hanem a későbbiekben is rendszeresen szeretnél merülni, akkor készülj fel arra, hogy a felszerelés és a búvártúrák költsége miatt mélyebben bele kell majd nyúlnod a pénztárcádba. Egy jó minőségű felszerelés (búvárruha és -cipő, -mellény, kézi computer, stb.) ára körülbelül félmillió forinttól indul és határ a csillagos ég. Ha nem ragaszkodsz saját felszereléshez, akkor olcsóbban is megúszhatod a merüléseket. Ugyanis a búvártanfolyam elvégzése után megkapott búvárigazolványod birtokában felszerelést bérelhetsz bármely hazai és a külföldi búvárközpontban.

Külföld: verhetetlen a Vörös-tenger

A magyar búvárok körében Egyiptom (a Vörös-tenger partján lévő Hurghada, Sharm El-Sheikh és Dahab) és Horvátország a legkedveltebb búvárkodási desztináció, de sokan utaznak Thaiföldre, a Maldív-szigetekre, Balira és Mexikóba is merülni. A búvárszezon Egyiptomban áprilisban kezdődik és novemberig tart (legkellemesebb ősszel merülni, most last minutban Mélydéli Hajós Szafarit kínálnak), míg az adriai búvárközpontok egészen október végéig-november elejéig nyitva tartanak.

Belföld: vedd célba Hévízt vagy Balatont

De ha csak hazai tanfolyamra van pénzed, akkor sem kell elszontyolodnod. A napokban is indul kezdők részére alapfokú képzés, ahol még a pénzed is visszakapod, ha nem vagy elégedett a tantermi képzéssel, vagy nem mégy át a vizsgán sikerrel. És itthon is vannak nagyszerű merülőhelyek, például Gyékényesen, Ecséden, Szalkszentmártonban, kedvelt a dogogi Palatinus-tó is, nem beszélve a Balatonról vagy Hévízről.

 

Információk

A világ legszebb merülőhelyei:

• Ras Mohamed (Sharm el-Sejk, Egyiptom)
• Blue Hole (Dahab, Egyiptom)
• Barracuda Point (Sipadan sziget, Borneó)
• Yongala-hajóroncs (Ausztrália)
• Liberty-hajóroncs (Bali)
• Blue Corner (Palau, Mikronézia)
• Protea Banks, Aliwal homokzátony (Dél-Afrika)

 

Kézikönyv búvároknak:

Monty Halls: Merülés
Alexandra Kiadó

Monty Halls a világ legszebb merülőhelyei közül választotta ki a 60 legszebbet (egyiptomi, mauritiusi, malajziai, mexikói, olaszországi, skóciai, stb.) és ajánlja kezdő és haladó búvároknak. A merülőhelyekre vonatkozó részletes leírások, praktikus információk (vízhőmérséklet, látótávolság, stb.) és térképek alapján könnyen megtervezhetjük a következő merülésünket. A csodálatos fotókkal illusztrált kézikönyv a helyi földrajzi adottságok mellett az adott merülőhely közelében lévő búvárközpontok és -szervezetek elérhetőségeit (cím, telefonszám, weboldal) is csokorba gyűjtötte.

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekere is:

Egy másik világ, egy ismeretlen dimenzió, barátok, veszélyek és gyönyörű, víz alatti felvételek – a mélységi filmezésről mesél a Díványon a búvárfilmes, az Arany Delfin-díjas, A sötétség hajói alkotója (hasznos és kimerítő búvárinfók, linkek, karrierindító tanácsok búvár filmezéshez):

• A sötétség hajói
• A sötétség hajói II.


Blogmustra