4 ok, amiért egy egészséges kapcsolat unalmasnak tűnik egy mérgező viszony után

GettyImages-1313143902

Kihívást jelenthet egy traumatikus és mérgező helyzet után alkalmazkodni egy normális kapcsolathoz, és meg is van, hogy miért.

Van az az izgalom, ami a mérgező kapcsolatokkal jár. Az az igazság, hogy az állandó ismeretlenség, a hullámvölgyek és a szenvedélynek álcázott dühkitörések rendkívül addiktívak lehetnek. Ez benne az óriási becsapás. De ettől még az a kapcsolat rombol, kizsigerel és összetör. Ezt az izgalmat muszáj lecserélni a normalitásra, még ha az eleinte unalmasnak is tűnik. Már ha nem akarunk tönkremenni. 

 #1 Nem lesz ugyanolyan a szex

Amikor egy narcisztikus emberrel vagyunk intim kapcsolatban, fontos, hogy felismerjük, hogy mitől olyan jó a szex. Nem azért, mert a partnerünk odafigyel, hiszen a narcisztikusok jellemzően rendkívül önzők az ágyban. Egy mérgező kapcsolat általában sokkal nagyobb szenvedéllyel és gyorsabb tempóval indul, mint egy egészséges viszony, és éppen ez a szenvedély az, aminek a visszatérésére várunk, akkor is, ha a partnerünk már egyre kevésbé odaadó.

#2 Hullámvasút

Arról sokkal kevesebbet beszélünk, hogy a rossz időszakok után milyen magasra tud emelni az érzelmi hullámvasút. A veszekedések utáni kibékülések időről időre megadják annak a reményét, hogy a dolgok meg fognak változni. Ez pedig olyan, mint a drog. Nem kell sok idő ahhoz, hogy kialakuljon a traumás kötődés, aminek következtében az ember úgy érzi, hogy a partnere nélkül elképzelni sem tudja az életet.

#3 Teátrális gesztusok

Ha egy mérgező kapcsolat után elkezdesz találkozgatni valakivel, akivel egészséges viszonyt tudsz folytatni, aki nyugodt, kiegyensúlyozott és tisztelettudó, előfordulhat, hogy hiányozni fognak a veszekedések utáni békülések, a bántalmazó időszakokat követő, úgynevezett mézes napok.

#4 A dráma normális

Abban a hitben növünk fel, hogy a szerelem fáj, amiből egyenesen következik, hogy a dráma és a mérgező viselkedés annyira normális, hogy nincs más dolgunk, mint elfogadni. Ez azonban egyáltalán nem igaz!

Komoly önismereti munkára van szükség ahhoz, hogy felülírjuk a berögzült mintákat és képesek legyünk egy egészséges kapcsolatot működtetni, de mindenképppen megéri. Ne dőlj be a függőséget kialakító érzelmeknek, és hidd el, egy egészséges kapcsolatban is lehet szenvedély.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra