Fejlemény a HÉV peronján lebénuló férfit hazaszállító mentős ügyében

GettyImages-107796917

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat egy mentőápoló ellen, aki a lebénult beteget nem egészségügyi intézménybe szállította, hanem annak otthonába, ellátását pedig meg sem történtként dokumentálta.

Még 2022 szeptemberében történt a felkavaró eset, melyben az elkövető ápoló - a főügyész szerint - nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, szabálysértése pedig alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére - derül ki az Index összefoglalójából.

Egy szigetszentmiklósi HÉV-állomásra 2022. szeptember 18-án hajnalban, egy földön fekvő férfihez mentőt hívtak.

A mentő kiérkezésekor a sértett már bénult lehetett, a vád alá helyezett ápoló mégsem szállította kórházba őt
A mentő kiérkezésekor a sértett már bénult lehetett, a vád alá helyezett ápoló mégsem szállította kórházba őtPeter Zelei Images / Getty Images Hungary

A férfit a mentő kiérkezésére a peronon segítséggel egy padra ültették. Az ápoló, miután megvizsgálta, úgy döntött, nem egészségügyi intézménybe, hanem a férfi otthonába szállítják a beteget. Az ittas állapotú férfit otthonában édesanyjának átadták, s arra kérték a nőt, ha a férfi lábzsibbadásos, végtagfázásos tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá ismét mentőt. Ezek után, az ápoló úgy töltötte ki helyszínre vonulásuk dokumentációját, mintha ott már ellátandó személyt nem találtak volna. A férfi panaszai továbbra is fennálltak, ezért később édesanyja újra mentőt hívott hozzá. A kórházban műtétre került sor, s megállapították, hogy esése következtében

két csigolyája eltört, gerincvelője károsodást szenvedett, így alsó testfele már a HÉV-megállóban lebénult.

A kórházi kezelés közben később a férfi életét vesztette, de halála nem hozható összefüggésbe az ápoló rossz döntéseinek sorával. A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a mentőápoló ellen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek