A ciklussal megy a férj is? Ha erre figyelsz, nem megy tönkre a párkapcsolatod a változókorral

GettyImages-1401665938
Olvasási idő kb. 6 perc

A változókor sokszor nemcsak kellemetlen, hanem akár életminőséget rontó tünetekkel is járhat, melyektől a becslések szerint csak hazánkban több százezrek szenvednek. Ezek a problémák a párkapcsolat minőségére is rányomhatják a bélyegüket, és akár súlyos kapcsolati gondokat is okozhatnak. Azonban, ha felismerjük a menopauza jeleit, és tudatosan kezeljük őket, segíthetünk a párunknak az időszak átvészelésében, és akár házasságunkat is megmenthetjük.

Egy házasságban az évek, évtizedek során többször is előfordulhatnak olyan nehéz helyzetek, amelyek megingathatják a kapcsolat stabilitását. Ilyen szempontból a menopauza különösen nagy veszélyt jelent, miután fizikai, mentális és érzelmi tünetei gyakran a legstabilabb párkapcsolatokat is megrengethetik. Mindezt statisztikai adatok is bizonyítják, hiszen a válások jelentős része a nők változókori időszakára esik. De vajon a kritikus helyzetben hogyan menthető meg a párkapcsolat? 

Segítség, mi történik a párommal, a házasságommal? 

Hazánkban több százezer nő van abban az életkorban, amikor a változókor tünetei szenvedést okozhatnak. Ezek a panaszok gyakran hirtelen lépnek fel és drasztikusnak tűnnek. A bonyolult hormonális változással járó időszak kellemetlen, vagy akár életminőséget rontó tüneteinek okát azonban sokszor nem ismerik fel, pedig ezek a párkapcsolat minőségét is befolyásolhatják, és akár súlyos kapcsolati gondokat is okozhatnak. 

A nők menopauza során végbemenő hormonális változása nem csak a hangulatváltozást befolyásolja
A nők menopauza során végbemenő hormonális változása nem csak a hangulatváltozást befolyásoljaVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

A menopauza Magyarországon átlagosan 51 éves korban következik be, a definíció szerint egyéves vérzéskimaradást követően. A petefészkek működésének csökkenése a nők nagy részénél ösztrogénszint-csökkenéssel és a folliculus stimuláló hormon (FSH) szintjének emelkedésével jár. 

A változókor során fellépő kellemetlen tünetekért az ösztrogénszint csökkenése tehető felelőssé.

Ezek a panaszok azonban a menopauzát akár évekkel is megelőzhetik. Ezt az időszakot nevezzük perimenopauzának, ami évekig változatos tünetekkel járhat. 

Ebben az időszakban számos folyamat zajlik a szervezetben, melyek befolyásolhatják az érintett nők életminőségét. A rendszertelenné váló menstruációs ciklusok mellé hőhullámok, idegesség, alvászavar, depresszió, vizelettartási problémák és hüvelyszárazság társulhat, emellett lelassul az anyagcsere. 

Ha az említett tünetek miatt a viselkedésváltozást „drámázásnak vagy hisztinek” tekintjük, akkor nagyon megnehezíthetjük a párkapcsolatunkat, és garantáltan nem a megfelelő megoldást választjuk.

Ezeket minden férfinak tudnia kell a menopauzáról

Fontos tisztázni, hogy maga a menopauza nem közvetlen kiváltó oka a házasságok felbomlásának, sokkal inkább felerősíti a már meglévő feszültségeket, a fokozódó vitákat, melyek végül csendes közönnyé válnak, és a párok elhidegülnek egymástól. Ez a folyamat azonban nem kell, hogy törvényszerűen bekövetkezzen. Az aktív kommunikáció, a másik megértése, a felekben végbemenő testi és lelki okok őszinte tisztázása segíthet átvészelni kritikus időszakot. 

A kommunikáció, egymás megértése sokat segíthet a kritikus helyzet túlélésén egy házasságban
A kommunikáció, egymás megértése sokat segíthet a kritikus helyzet túlélésén egy házasságbanAMR Image / Getty Images Hungary

A tapasztalatok szerint a férfiaknak különösen nagy empátiára van szükségük. Ám az együttérzés mellett jó, ha tisztában vannak azzal is, hogy menopauza idején milyen fizikai változások befolyásolják a nők viselkedésének átalakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legmeghatározóbbakat.

Hüvelyszárazság

Az ösztrogénszint csökkenése kihat bizonyos szövetek funkciójára is, így például befolyásolja a hüvelyszárazságot, ami nehézséget okozhat a szexuális együttlét során. 

A házasság elején megélt ifjonti hév nem tart örökké
A házasság elején megélt ifjonti hév nem tart örökkéwundervisuals / Getty Images Hungary

„Ne piszkáljuk a párunkat, ha azt érezzük, jócskán visszavett az ifjonti hévből! Jó eséllyel épp nőisége elvesztéseként éli meg ezt az időszakot – mondja el dr. Balogh Beatrix, az RMC Clinics szülész-nőgyógyásza. A hüvely falának szövete ebben az időszakban vékonyabbá és sérülékenyebbé válik. Ez irritációval, égő, viszkető érzéssel, csökkent szexuális vággyal és gyakoribb húgyúti fertőzésekkel járhat, a tüneteket súlyosbítja a stressz és a depresszió. A fájdalmas közösülés egyértelműen rontja az életminőséget.”

A panaszokkal érdemes nőgyógyászhoz fordulni, hiszen okozhatják fertőzések, vagy a flóra egyensúlyának felbomlása is.

Változó test, felkúszó kilók

A változókor kezdete egy új életszakasz nyitánya, melyben a nők felnőtt életük akár felét is töltik majd, ugyanakkor az átmenet hosszú és nehézségekkel tarkított. A fizikai és lelki tünetek mellett általában ekkor változhatnak a családi körülményeik is, mind a kamasz gyerekek, mind idősödő szüleik révén számos nehézséggel nézhetnek szembe. Ezeket tetézheti testsúlygyarapodás, és emiatt csökkenhet az önbecsülésük is.

Ám tévhit, hogy a változókori hízás törvényszerű.

A hormonháztartás megváltozása hatással van az anyagcsere-folyamatokra, de általában az életkor, és életmód változása, és nem pusztán a menopauza hat a testsúly növekedésére.

Életmódváltással, rendszeres mozgással elkerülhető a testsúlynövekedés a változókor idején is
Életmódváltással, rendszeres mozgással elkerülhető a testsúlynövekedés a változókor idején isTatiana Soares / EyeEm / Getty Images Hungary

Az életkorral csökken az izomtömeg, a mozgásszegény életmód és túlzott kalóriabevitel ilyenkorra érezteti hatását. A felszedett túlsúly a női test más részein rakódik le, mint korábban, jellemzőbbé válik a hasi elhízás. Ennek elkerülése érdekében érdemes olyan edzésformát választani, amely segít az izomtömeg megtartásában vagy akár a növelésében.

Alvászavarok

A nők esetében a perimenopauzában is jelentkező depresszió, hőhullámok, szorongás együttesen rossz minőségű alváshoz, elalvási nehézségekhez vezethetnek. Az éjszaka jelentkező hőhullámok pedig megszakítják az alvást, majd lehetetlenné teszik a visszaalvást. Az alvásminőséget javíthatja a rendszeres mozgás és a meditáció is. 

A jó minőségű alvás könnyíthet a menopauza lefolyásán
A jó minőségű alvás könnyíthet a menopauza lefolyásánBsip / Getty Images Hungary

„Az ösztrogénhiány tüneteinek enyhítésére hormonpótló terápia is javasolható, mely a többi kellemetlen tünet enyhítése mellett például az alvással kapcsolatos panaszokon is segíthet” – mondja dr. Baló Tímea, az RMC Clinics Menopauza Programjának vezető orvosa, hozzátéve, hogy a terápiát az utolsó menstruációs vérzéstől számítva tíz éven belül el kell kezdeni, és csak a hatvan év alatti pácienseknél javasolható. A hormonpótlás az alvászavarok megszüntetése mellett segít a hőhullámok, a hangulatingadozás, a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság megelőzésében is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek