A férfiak sem ússzák meg a menopauzát

GettyImages-529992829
Olvasási idő kb. 4 perc

A nőkhöz hasonlóan a férfiak is jelentős hormonális változásokon mennek keresztül az életkor előrehaladtával. Ez a szervezetben végbemenő fordulat igen jelentős mértékben meghatározza az életminőségüket, és sokszor nem is tudják, miért lesznek ingerlékenyebbek, vagy miért szakad hirtelen róluk a víz.

A férfiklimax megértése és a hormonális változás okozta panaszok enyhítésének ismerete kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a változókorba lépő férfiak megőrizzék egészségüket és vitalitásukat.

A változás oka a tesztoszteron 

A tesztoszteron mindvégig létfontosságú szerepet játszik a férfiak életében. A hormon szintje az életkorral eleinte növekszik, majd természetesen csökken. A tesztoszterontermelés a pubertástól kezdve fokozatosan emelkedik 30 éves korig. Ezt követően évente egy százalékkal csökkenhet, míg hetvenéves korra néhány férfi tesztoszteronszintje akár a felére is csökkenhet ahhoz képest, mint amikor élete és ereje teljében volt.

Az ereje teljében lévő férfiak tesztoszteronszintje a legmagasabb
Az ereje teljében lévő férfiak tesztoszteronszintje a legmagasabbGoodLifeStudio / Getty Images Hungary

A tesztoszteron hormon jelen van mind a nők, mind a férfiak szervezetében, de hatását tekintve a nemek közötti szintje és szerepe is eltérő. Férfiaknál, ahol ez az elsődleges hormon, az életkorral összefüggő csökkenése jelentősen befolyásolja a szexuális funkciót és a fizikai tulajdonságokat. A természetesen alacsonyabb tesztoszteronnal rendelkező nők kevésbé veszik észre a hormonszint csökkenését, hiszen szervezetük szinte egész életükben alkalmazkodik az olyan hormonális változásokhoz, mint a menstruáció és a menopauza. 

A nők tesztoszteronja a csontok egészsége, az izmok karbantartása és az energia szempontjából létfontosságú.

A menopauza valóságával a férfiaknak is szembe kell nézni

A férfimenopauza nem csupán mítosz, igen sok hatvan év feletti férfi szenved alacsony tesztoszteronszinttől, és arányuk az életkor emelkedésével egyre csak növekszik. A férfiklimax olyan tünetekkel jelentkezik, mint a csökkent libidó, fáradtság, hangulatváltozások, merevedési zavarok, hőhullámok, izzadékonyság, ingerlékenység, de miután csökken az izomerő, hanyatlik a fizikai aktivitás is, továbbá a koncentrálóképesség is romlik. Mindezek pedig jelentősen befolyásolják az életminőséget.

A változókori tünetek a férfiak életét is megnehezíthetik
A változókori tünetek a férfiak életét is megnehezíthetikPeopleImages / Getty Images Hungary

A tüneteket tovább fokozhatja a helytelen életmód, illetve számos krónikus betegség is. A kezeletlen klimax csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, az immunrendszer működésének romlásához vezethet. A betegségek rendszeres orvosi ellenőrzés mellett megelőzhetők, ahogyan a férfimenopauza tüneteinek enyhítésében is urológus tud segíteni, például hormonpótlással. 

A megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokon 40 év felett akkor is érdemes rendszeresen részt venni, ha még a fenti tünetek egyike sem jelentkezett.

Az életmód a hormontermelést is befolyásolja

Az alacsony tesztoszteronszint kezelése nem csak hormonterápiával lehetséges, az életmód is döntő szerepet játszik benne. Az orvosok megfigyelték, hogy például az elhízás összefüggésbe hozható az alacsonyabb tesztoszteronszinttel, ám a fogyás növelheti a hormontermelést.
A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a jó alvás nem csak a szervezetnek tesz jót. Ezek a szokások hozzájárulnak az egészséges tesztoszteronszint fenntartásához is. 

Kutatások igazolják, hogy a pisztácia kifejezetten jót tesz a férfiaknak. Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen hatással bír, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek