Szó szerint az agyadra mehet a menopauza: ezek a tünetek

GettyImages-1175063745 (2)

Egy kutatás nemrég kiderítette, hogy a menopauza nem csupán a nők méhére és petefészkére, hanem az agyára is jelentős hatással van. Mindezért egyetlen hormon felelős.

A menopauza, amely a nők reproduktív életének végét jelzi, olyan hormonális változás, melyen nagyjából a lakosság fele fog átmenni élete folyamán. A tudománynak köszönhetően azonban erre a mai napig sok titkot rejtő és felfedezésre váró életszakaszra fel lehet készülni.

A menopauza átalakítja a nők agyát

A hormonok közül elsősorban az ösztrogén csökkenése az oka az olyan jellegzetes, menopauzára utaló tüneteknek, mint a termékenység csökkenése, vagy a perimenopauzában tapasztalható hőhullámok, agyi köd, hangulati ingadozás, kimerültség és alvászavar. Ám a kutatók csak nemrégiben fedezték fel, hogy az ösztrogén hatása a méhen és a petefészkeken túl is érezhető.

A hormonrendszer működése sok szempontból hatással van a nők életére
A hormonrendszer működése sok szempontból hatással van a nők életéreizusek / Getty Images Hungary

Az idegtudomány amerikai kutatóorvosai több mint 160, 40 és 65 év közötti nő agyát vizsgálták meg. A nők között voltak premenopauzás – még mindig rendszeres menstruációjuk volt –, perimenopauzás és posztmenopauzás – több mint egy éve nem menstruáltak – életszakaszban lévők is.
A kutatás során a szakemberek elmondásuk szerint megdöbbentő eredményre jutottak, amit ők maguk forradalmi felfedezésként említenek.

A jelenség, amire rábukkantak, nem más, mint hogy a menopauza hatására a nők agya átalakult.

Ez azt jelenti, hogy az agy egyes területei zsugorodtak, mások nőttek, és az agyi pályák is átkötődtek. A felfedezés óta ismert, hogy a női agy három különböző életfázisban alakul át. A menopauza a harmadik, az első a pubertás, a második pedig a terhesség vagy a perimenopauza. Ez a három fázis nagyon eltérő lehet egymástól, hiszen befolyásolhatják kulturális, társadalmi és akár neurológiai tényezők is. Egy azonban mindenképpen közös minden nőben: az adott életszakaszokban az agy is változik.

A hormonok a memória működését is befolyásolják
A hormonok a memória működését is befolyásoljákelenaleonova / Getty Images Hungary

A témát kutató Lisa Mosconi és csapat arra a megállapításra jutott, hogy az agy és a petefészkek szoros összeköttetésben vannak, és folyamatosan kommunikálnak egymással. Ez a kapcsolat elengedhetetlen a szaporodás, vagyis a fogantatás és a zavartalan terhesség érdekében. Erre a kapocsra azonban már nincs szükség, ha a női szervezet már nem képes az utódnemzésre.
Az orvos kiemelte: ami a menopauza alatt történik, az nem csupán a változókori agyi működést befolyásolja, hanem hatással lehet az agy egészségére a későbbi években is. 

A menopauza alatti agyi átalakulás kevésbé okoz zavart a mindennapokban, ha az alábbi tanácsokat megfogadják az érintett életszakaszba érő nők.

Hagyjuk abba a dohányzást

Mosconi első számú javaslata a jó közérzet érdekében, hogy kerüljük el a cigarettázást, sőt még a passzív dohányzást is, ugyanis a füst méreg a petefészek számára. Szó szerint megzavarja a petefészekszövetet, és rontja a menstruációs folyamatot. 

Éppen ez az oka annak, hogy az erős dohányosok körében már fiatalabb korban jelentkezik a menopauza.

Ráadásul a dohányzás ronthatja a menopauza tüneteit, de az agy egészsége szempontjából is rossz hatást fejt ki, ugyanis fokozza az oxidációt és a szabad gyökök termelését az egész testben és az agyban is, ami felgyorsítja a sejtek öregedését. 

Fontos a rendszeres testmozgás

A fizikai aktivitás valóban támogatja a hormonális egészséget és az agy egészségét. A legjobb eredmény elérése érdekében az aerob gyakorlatok – beleértve a tempós gyaloglást is – szolgálhatják a legjobb megoldást. Ezzel csökkenthető a hőhullámok intenzitása, kezeli az agyi ködöt és a memóriazavarokat, valamint javítja a kognitív funkciókat. A jobb alvás, a rugalmasság, a stressz csökkentése és az egyensúly érdekében az orvos a jógát vagy a pilatest ajánlja, de a súlyzós edzések is hasznunkra válhatnak.

A könnyű testmozgás enyhítheti a menopauza kellemetlen tüneteit
A könnyű testmozgás enyhítheti a menopauza kellemetlen tüneteitAleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

Tudatos táplálkozás

A teljes értékű, kiegyensúlyozott, egészséges, főként növényi alapú élelmiszereket tartalmazó étrend mindenkinek előnyére válhat. Mosconi szerint különösen nagy jelentősége van a rostban gazdag ételeknek, miután a rost segíti a vérben szabályozni az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron szintjét.

Az alvás legyen pihentető

Az alvás nagyon fontos a hormonális egészség szempontjából is, továbbá ez képes helyreállítani az agy és a test egészségét, beleértve az immunrendszer helyes működését, az egészséges testsúly megőrzését és a jó memóriát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra