Ezzel a 7 dologgal csak rontasz a helyzeten megcsalás után: tipikus hibák, amiket kerülj el

GettyImages-1138570891

A megcsalás után is van még esély a kapcsolat megtartására. Ha te voltál a hűtlen fél, és nem szeretnéd elveszíteni a párodat, érdemes elkerülnöd ezt a 7 hibát.

Ha a párkapcsolatban az egyik fél megcsalja a másikat, atombombát robbant a kapcsolat biztos talaján, és fenekestül felforgatja a pár életét. Azonban nem minden pár dönt a végleges szakítás mellett, egy 2014-es felmérés szerint az esetek több mint felében a házastársak ezután is együtt maradnak. Ha te sem szeretnéd, hogy a hűtlenséged a párkapcsolatod, házasságod végét jelentse, akkor alaposan meg kell dolgoznod az elveszett bizalom visszaépítésén, és érdemes erre a 7 dologra odafigyelned a klinikai szexológus és gyakorló pszichoterapeuta dr. Robert Weiss szerint.

A megcsalás nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét

A megcsalást kiváltó okok egyénenként változhatnak. Ugyan első hallásra azt gondolnánk, hogy a szerelem végének előszele a megcsalás, azonban a szakemberek szerint olyan emberek is félreléphetnek, akik saját bevallásuk szerint soha nem is szerettek ki a partnerükből. Gyakran egy belső, a kapcsolattól független hiány vezethet ilyen esetekhez, például, ha alacsony az önbecsülése valakinek, vagy megoldatlan korai traumái vannak, de a jogosultságérzet vagy a másikkal szemben támasztott irreális elvárások is előidézhetik a „szeretlek, de megcsaltalak” furcsa helyzetét, amelyet az elkövető számára is nehéz lehet feldolgozni.

Nem lehetetlen, hogy megcsalás után is folytatódjon egy kapcsolat: egy felmérés szerint a házaspárok fele dönt az együtt maradás mellett
Nem lehetetlen, hogy megcsalás után is folytatódjon egy kapcsolat: egy felmérés szerint a házaspárok fele dönt az együtt maradás mellettMartin Dimitrov / Getty Images Hungary

Egy friss kutatás szerint négy kapcsolati probléma felbukkanására érdemes odafigyelnünk, hogy elkerüljük a mindenki számára fájdalmas hűtlenség idegcincáló következményeit. A kapcsolati elégedetlenség a legnagyobb mozgatórugója a megcsalásnak, bár önmagában ez egyedül nem feltétlenül vezet félrelépéshez. Ha egyre kevésbé veszik figyelembe egymást a pár tagjai, egyre kevesebb idő töltenek együtt, és egyre kevesebbszer fejezik ki törődésüket egymás iránt, akkor szintén érdemes megelőző csapásokon gondolkozni. A nagy libidókülönbségek és az egyik fél számára nem eléggé kielégítő szexuális élet is vészjelzések lehetnek, ha a pár tagjai nem tudják átbeszélni a problémát kölcsönösen elfogadható megoldást találva.

Ha már fény derült a megcsalásra, és szeretnétek együtt maradni

Ha a megelőzés lehetősége már rég a kuka mélyén rohad, és megesett a baj, de nem szeretnétek elválni pároddal, készülj fel arra, hogy valószínűleg sok belefektetett energiát és időt fog igénybe venni, hogy visszaépítsétek a kettőtök között felrobbantott hidakat. Érdemes felkeresni egy párterapeutát, aki segíti a megcsalástrauma feldolgozását és a visszatalálásotokat egymáshoz. Továbbá, dr. Weiss szerint a megcsaló félnek muszáj elfogadnia, hogy a párja nem fog tudni rögtön megbízni az adott szavában, és esetleg érzelmi hullámvasútszerű úton közeledik egyre inkább a megbocsátáshoz (amennyiben képes lesz erre bármikor is). Ha a megcsaló fél szeretné újraépíteni a lerombolt intimitást párjával, akkor erre a 7 dologra kell odafigyelnie a közös gyógyulás során:

Megcsalás után hosszabb időt és sok befektetett energiát vehet igénybe, hogy a kapcsolatba visszatérjen a bizalom
Megcsalás után hosszabb időt és sok befektetett energiát vehet igénybe, hogy a kapcsolatba visszatérjen a bizalomfizkes / Getty Images Hungary

1. Ne folytasd a megcsalást

Ha tényleg szeretnéd megmenteni az eredeti kapcsolatodat, akkor ez nem lehet alku tárgya. Ha már lebuktál a partnered előtt, biztosan le fogsz bukni másodjára is, mivel ő árgus szemmel fogja figyelni minden apró lépésedet a hűtlenség jele után kutatva, ráadásul sokkal nagyobb fájdalmat fogsz ezzel okozni neki, mint az első lebukásod alkalmával.

2. Hagyd abba a hazudozást

Még ha a hűtlenségnek véget is vetsz, de továbbra sem hagyod abba a hazudozást, a féligazságok szövését és a titkolózást az életed más területeivel kapcsolatban is, akkor megnehezíted a kölcsönös bizalom újjáélesztését. A legtöbb megcsalt fél számára fájdalmasabbak ezek a fajta őszintétlenségek, mint azok a viselkedések, tények, amelyeket a másik el akar titkolni.

3. Ne hibáztass másokat a saját cselekedeteid miatt

A félrelépés ideje alatt és annak lelepleződését követően is gyakran hibáztatnak másokat tetteikért azok, akik megcsalták párjukat, hogy igazolják tetteiket. Azonban a kapcsolat gyógyulása érdekében felelősséget kell vállalniuk saját tetteikért, nem pedig elsikálni azokat.

4. Ne várd el, hogy a párod rögtön megbocsásson, miután bocsánatot kértél tőle

Ne vedd zokon, ha a párod nem ad elismerést a bizalom visszaépítésébe fektetett erőfeszítéseidért. Az ő szemszögéből nem érdemelsz dicséretet azért, hogy végre betartod a kapcsolatotok alapvető megállapodását, amely a hűségességet illeti. Ha szükséged van arra, hogy valaki pozitív visszajelzést adjon ez ügyben, keress meg másokat ezzel az igényeddel, például a támogató baráti körödet vagy a terapeutádat.

Légy türelmes és együttérző pároddal, ha a megcsalása után is folytatni akarjátok a kapcsolatotokat – időbe telhet a közös gyógyulás
Légy türelmes és együttérző pároddal, ha a megcsalása után is folytatni akarjátok a kapcsolatotokat – időbe telhet a közös gyógyulásEkaterina Demidova / Getty Images Hungary

5. Ne próbáld megvenni a párod megbocsátását

A megcsaló felek gyakran esnek abba a hibába, hogy megpróbálják „kivásárolni magukat” a helyzetből, amelybe saját magukat sodorták. Azonban a drága ajándékok és utazások nem fogják megadni a vágyott feloldozást, sokkal inkább gyenge próbálkozásnak tűnnek, amelyek a szőnyeg alá söprős mentalitást jelképezik. Ha elsődlegesen ajándékozással szoktad kimutatni a szeretetedet másoknak, akkor érdemes kiemelten figyelned arra, hogy az ösztönösen jövő megoldás helyett most másféleképp próbáld meg kimutatni.

6. Ne kezdj el fenyegetőzni, kerüld az agressziót

Néhány félrelépő egy idő után megelégszik azzal, hogy párja még mindig nem bocsátott meg neki, főleg, hogy amúgy is szégyelli, amit korábban tett, ezért agresszívvé válik. Fenyegetőzni kezd akár válással, akár a másik pénzügyi támogatásának megvonásával, vagy többel. Még ha ideiglenesen behódolásra is bírhatja a párját, nem fog örökké működni a megfélemlítési taktika. És egyébként is, ki akarna egy ilyen légkörű kapcsolatban élni?

7. Ne próbáld meg lenyugtatni a párodat

Hacsak nem akarsz feléd repülő tányérok elől hajolgatni, ne próbáld meg lenyugtatni párodat, amikor feldúlt, mivel ezzel azt üzenheted tudattalanul is a másiknak, hogy lekicsinyled, nem veszed komolyan az érzelmeit. Ehelyett próbáld meg meghallani, hogy mit mond, ne arra reagálj, ahogyan azt éppen kifejezi, és próbálj meg empatizálni a fájdalmával.

Összességében, ha megcsaltad párodat, de nem szeretnéd elhagyni, és inkább visszaépítenéd a feldúlt intimitást kettőtök között, akkor légy türelmes, együttérző, valamint tartsd tiszteletben a másikat és az érzéseit. Egyikőtök sem azzal a reménnyel vágott bele a kapcsolatotokba, hogy majd milyen szépen túllendültök egyikőtök hűtlenségén. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra