18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért lépünk félre valójában: nem csak a szex az oka

GettyImages-1330925355

A megcsalást máig a legnagyobb, párkapcsolaton belül elkövethető árulásnak tartjuk. Nem csak saját magunkat féltjük ettől, a napvilágra kerülő afférok mindig címlapokra kerülnek, ha híres emberekről esik szó.

Nagyon sok félreértés övezi a félrelépést – eleve vajon ugyanazt jelenti, mint a megcsalás? Ha csupán a két szót elemezzük, a félrelépés már egy megbocsátó hangnemű, kedves kifejezés, az illető csak „megbotlott”, talán nem is tehet róla. A megcsalás viszont az árulást szimbolizálja, a partnerünk ígért, mutatott valamit valóságként, és közben hazudott. Nevezzük akárhogy, ezek után nem csoda, hogy ez fájdalmat okoz és felháborodást vált ki az emberekből. No de mégis miért teszünk ilyet, miért lesz valaki más vonzóbb, mint a saját partnerünk? Mit keresünk, amit – ahogy mondani szokták – otthon „nem kapunk meg”?

Nem csak a szex miatt létezik megcsalás

Nagy félreértéshez érkeztünk, ugyanis a szex csupán a félrelépések húsz százalékáért felelős. Így az az átlagos nézet, hogy jellemzően a férfiak képtelen ellenállni a vágyaiknak, és biológiailag így vannak kódolva – amivel azért lehetne és kellene vitatkozni –, megdőlni látszik. Sokkal fontosabb tényezőt jelentenek az érzelmek, az esetek egyharmadában az emocionális hűtlenség szerepel fő okként. De akkor mégis miről szól egy affér valójában?

Általában annak a jele, hogy az illető párkapcsolatában a dolgok nem stimmelnek.

A problémákat viszont nem fejezik ki és nem orvosolják, így a kielégítetlen igényeivel (legyenek akármilyen természetűek) a partner inkább viszonyba bonyolódik. 

A megcsalás okai között nem szerepel az ízléstelen zokni és cipő
A megcsalás okai között nem szerepel az ízléstelen zokni és cipőPeter Cade / Getty Images Hungary

A megcsalás okai

Számos tanulmányt készítettek már arról, mik ezek a problémák, illetve ha jelen is vannak, hogy lehet, hogy az egyik ember hűséges marad, a másik pedig nem. Egyesek szerint azok lépnek félre, akikből hiányoznak az olyan tulajdonságok, mint a kedvesség, elkötelezettség és a lelkiismeretesség, illetve nagyobb valószínűséggel élnek szabados nemi életet. A neurotikus és narcisztikus partnerek is hajlamosabbak rá. 

Más tanulmányok szerint a hűtlenség nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál az embereknél, akik nem szűk korlátok között értelmezik a hűség és a szex fogalmát.

Ugyanakkor egy megbeszélten nyílt párkapcsolatban a megcsalás nem jön létre attól, hogy az illető lefeküdt valaki mással. Az árulást mindig az adott párkapcsolatban közösen hozott szabályok áthágása jelenti. 

Mennyi az annyi?

Egy 5000 ember bevonásával készült felmérés az Egyesült Királyságon belül feltűnő párhuzamot talált a férfiak és a nők hűtlenségének okai között, és itt sem a szex volt a fő kiváltó ok. A félrelépő nők öt leggyakoribb oka az érzelmi intimitás hiánya (84%), a kapcsolaton belüli kommunikáció hiánya (75%), a fáradtság (32%), a rossz szex vagy bántalmazás (26%), végül az érdeklődés hiánya voltak. A férfiak a kommunikáció hiányolták (68%), de nagy szerepet játszott hűtlenségükben a stressz (63%), a kapcsolatban fennálló szexuális zavar (44%), az érzelmi intimitás hiánya (38%) és a fáradtság (31%). A legfajsúlyosabb okot azonban az jelenti, hogy az illető korábban már lépett félre másik kapcsolatában. Ez valószínűsítheti, hogy újra meg fogja tenni.

Feltárás és terápia

A legtöbben csendben, orvul lépnek félre, hogy megkíméljék magukat a szembesítés bonyodalmaitól, illetve sokan élvezik a titkolózás izgalmát is. A leggyakoribb indok arra, miért nem mondják el párjuknak hűtlenségüket, az, hogy nem akarják őt megbántani. Csakhogy nem az őszinte beszámolóval okoznak neki fájdalmat, hanem azzal, hogy folyamatosan hazudnak.

A titkolózás állandósítja az árulást.

Amennyiben az illető szeretne a meglévő kapcsolatában maradni, akkor teszi a legjobbat, ha elindít egy őszinte kommunikációt, vállalja a következményeket, és lehetőleg terápiás segítséget kér. Ugyanis nemcsak az rendül meg ilyenkor, akit megcsaltak, de a vétkes fél is úgy érezheti, kirántották a talajt a lába alól. Jó hír viszont, hogy a legtöbb megcsalásos probléma javítható, ha mindkét fél elkötelezi magát a közös, jobb jövő mellett.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra