Miért csaljuk meg azokat, akiket szeretünk?

GettyImages-1094027410
Berényi Bianka

Ha valaki megcsalja partnerét, azzal akár komoly meghasonlásba is kerülhet magával pszichésen, ugyanis kutatások szerint a hűtlenségnek nem feltétlenül a rossz párkapcsolat a kiváltó oka. A szerelmünk elleni árulás pedig mély sebeket tud okozni mindkét fél számára. De miért csalunk meg valakit, ha erre látszólag nincsen semmi okunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és az eredmény meglepő.

Miután közel három évtizeden át kezelte azokat az egyéneket, akik megcsalták partnerüket, teljes bizonyossággal kijelentette Robert Weiss hűtlenségszakértő és író, hogy a hűtlenség nem mindig a rossz kapcsolatból fakad. Valójában az esetek többségében a hűtlen felek, akikkel beszélt, azt mondták neki, hogy szeretik a párjukat, vonzónak találják partnerüket, értékelik kapcsolatukat, és nem akarják tönkretenni azt az életet, amelyet ők és partnerük együtt teremtettek, mégis megtörtént a baj.

Csak külsőleg jó minden?

Az egyik lehető legkárosabb módon árulták el azt a személyt, akit szerettek, és most (érthető módon) jelentősen megromlott a kapcsolatuk a házastárssal. Elárult partnerük már nem bízik semmiben, amit mondanak vagy tesznek, és ami még rosszabb, már abban sem hisznek, amit a múltban mondtak vagy tettek. Az egész kapcsolat kérdésessé válik. A megcsaló fél az eset után sokszor azon töpreng, hogy miért tette, amit tett, és miért veszélyeztette életük legfontosabb oldalát, a stabil és boldog párkapcsolatukat.

Természetesen nem csak a megcsalók akarnak választ kapni ezekre a kérdésekre. Az elárult partnerek is tudni akarják, miért történt, ami történt. Gyakran rengeteg időt és energiát fektettek abba, hogy a „mi” lehető legjobb változatát építsék fel, és most az életről alkotott víziójuk szertefoszlott. És ezzel összetörhet az önbecsülésük is. Elkerülhetetlen, hogy sokszor a megcsalás után azon tűnődnek, hogy ők mit csináltak vajon rosszul, pedig valójában semmi közük nem volt partnerük hűtlenségéhez –mondja a szakértő.

A hűtlenség nem mindig azért következik be, amikre elsőre gondolnánk
A hűtlenség nem mindig azért következik be, amikre elsőre gondolnánk10'000 Hours / Getty Images Hungary

Ki tehet róla?

Kétségtelen, hogy néha az emberek úgy döntenek, hogy megcsalják párjukat, mert úgy érzik, rossz kapcsolatban vannak, és ki akarnak belőle lépni. Néha úgy érzik, bedarálták őket a szürke hétköznapok, a szerelem már oda, és a gyerekek, a pénzügyek, a társadalmi szokások és egyéb hétköznapi tényezők miatt már nem érzik magukat boldognak. Ezért a megcsaláshoz folyamodnak, hogy a kapcsolatra, az intimitásra és az érvényesítésre vonatkozó szükségleteiket a házastársukon kívül valaki mással elégítsék ki.

De ugyanilyen gyakran a megcsalók érzelmileg egészséges párkapcsolatban élnek olyan emberrel, akit szeretnek, törődnek velük,

és akiket nem akarnak bántani, mégis megteszik a megcsalás által.

Nyolc ok, amiért az emberek megcsalják azt, akit szeretnek

Akkor mégis miért? Miért választják még mindig a hűtlenséget azok az emberek, akik szeretik a partnerüket? Általában a következő okok miatt teszik:

 1. Önfeltárás: Egyesek számára a megcsalás az én elfojtott részeinek felfedezésére szolgál. Ezek a csalók valójában nem akarják megváltoztatni kilétük lényegét; csak egy kis időre el akarnak menekülni a korlátaik elől. Nem keresnek másik személyt tartósan, csak önmaguk rejtett változatait keresik valaki másban.
 2. Bizonytalanság: A csalók néha alacsony önbecsüléssel küszködnek. Nem érzik magukat vonzónak, erősnek, okosnak vagy fiatalnak. Tehát megcsalással keresik az érvényesülést és a rajongást. Az érdeklődés halvány szikráját is arra használják, hogy vágyottnak, kívánatosnak és méltónak érezzék magukat.
 3. A törvényszegés felfedezése: Ezek a csalók olyanok, mint a gyerekek, akik ellopnak egy sütit, amiről az anyjuk azt mondja, hogy nem kaphatják meg. A süti tiltott jellege rendkívül kívánatossá teszi azt. A hűtlenség ugyanezen az elven működik számukra. Mivel a csalóknak nem szabadna csalniuk, a megcsalás lehetősége rendkívül különlegesnek és kívánatosnak tűnik számukra.
 4. Megoldatlan korai trauma: Néha a csalók újrajátsszák vagy látensen reagálnak a megoldatlan gyermekkori traumákra elhanyagolás, érzelmi bántalmazás, fizikai vagy szexuális bántalmazás stb.
 5. A meg nem élt élet vágya: Itt az élet képe, ami akár lehetett volna. A csaló nem mindig elégedetlen jelenlegi életével, de kíváncsi arra, hogy milyen lehetett volna az élete, ha más utat választ.
 6. Irreális elvárások: Vannak, akik azért döntenek a megcsalás mellett, mert irreális elvárásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy partnerüknek és elsődleges kapcsolatuknak mit kellene nyújtania. Azt gondolhatják, hogy partnerüknek minden szükségletét és vágyát ki kell elégíteniük, ami számukra lehetetlen mérce, és nyomasztja őket. Ekkor szokott az előfordulni, hogy ha nincsenek közeli barátaik és családtagjaik, akik bele tudnak lépni ebbe az időnkénti űrbe, akkor belehajszolhatják magukat egy harmadik félbe.
 7. Intenzív érzelmek átélése: Amikor az elsődleges kapcsolatok a hosszú távú szerelem komfortzónájába esnek át, a csalók meg akarják érezni egy újonnan kialakult kapcsolat intenzitását is (annak ellenére, hogy a jelenlegi kapcsolatban nincs semmi baj).
 8. Az eredendő önzés/jogosultság: 

  Egyes csalók annak ellenére, hogy szeretik partnerüket és élvezik kapcsolatukat, úgy érzik, hogy annál többet érdemelnek.

   Ahelyett, hogy hűségesküjüket a kapcsolatukért hozott áldozatnak tekintenék, úgy tekintenek rá, mint egy béklyóra, amely gúzsba köti őket.
Mi elől menekülnek a hűtlenek?
Mi elől menekülnek a hűtlenek?Charles Gullung / Getty Images Hungary

Jó hír azonban, hogy bármi is legyen a megcsalás oka, az efféle árulás nem jelenti mindig automatikusan egy kapcsolat végét. Ez különösen igaz, ha a kapcsolat viszonylag erős volt. Érdekes, de sok pár úgy érzi, hogy kapcsolatuk erősebb lesz a megcsalás után, mint a megcsalás felfedezése előtt volt. Ennek oka abból ered, hogy ha a pár úgy dönt, hogy megküzd az árulással, újabb határokat állít fel, újjáépíti a bizalmat egymás között (szigorú őszinteséggel), és megnyitja az érzelmileg intim kommunikáció vonalait, akkor kapcsolatukat újra is tudják kezdeni, immár új alapokra helyezve.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra