Miért csalja meg olyan sok híresség a párját? A hűtlenség pszichológiája

GettyImages-1206920611

A hírességeket nem csak azért irigyeljük gyakran, mert jól keresnek, vagy széles körben elismertek: sokkal könnyebben ismerkednek, rajonganak értük, így úgy képzeljük, életük egy folyamatos svédasztal körül telik. No de mi történik, ha szerelmesek lesznek? Automatikusan jön a hűtlenség és a megcsalás?

Ahogy minden ember, úgy a hírességek is vágynak a kötődésre, intimitásra, a tartós kapcsolatra, családra. Mégis úton-útfélen arról olvasunk, hogy szakítanak, válnak, vagy megcsalták partnerüket. Ez egyrészt pont abból adódik, mert a figyelem központjában állnak: valószínűleg nem minden sztár csélcsap, de annyira nyomon követik a kamerák e világ minden rezdülését, hogy szinte mindenről értesülünk. Miközben a valódi életben is gyakori a hűtlenség, csak arról nem írnak az újságok címlapon minden alkalommal. No persze ez nem jelenti azt, hogy a sztárvilágban ne lenne nehezebb ellenállni a kísértésnek. 

Gary W. Lewandowski Jr. pszichológus szerint alapvetően nehezebb egy olyan embernek hűséges párkapcsolatokban élnie, aki vonzóbb, mint az átlagember. Emiatt sokkal több ajánlatot kap, szélesebb körben meríthet, ha ki szeretné élni a vágyait. Még talán egyfajta elvárás is feléjük, hogy mindig szédítően nézzenek ki, mindig adják meg nekünk azt az illúziót, amit várunk tőlük. A vonzó külső mellett tovább fokozza a kísértést az is, hogy az ismert ember mellett rengetegen megfordulnak: folyamatosan érintkezésben van szebbnél szebb, tehetségesebbnél tehetségesebb kollégákkal, ismer meg újabb, fiatalabb, érdekesebb embereket. Nagyon könnyű hűségesnek lenni egy pár ezer fős faluban élve, ahol mindenki ismer mindenkit, s ahol párválasztáskor a lehető legjobb döntést hoztuk, azóta pedig nem találkoztunk más ismerkedési lehetőségekkel. Jóval nehezebb a dolga egy olyan nőnek vagy férfinak, aki a forgatások és különböző események, partik kapcsán sok száz emberrel ismerkedik rendszeresen. Köztük olyanokkal, akik potenciális partnerek is lehetnének.

A megcsalás, a hűtlenség gyakoribb a hírességek körében. De minden sztár csélcsap?
A megcsalás, a hűtlenség gyakoribb a hírességek körében. De minden sztár csélcsap?ShaneKato / Getty Images Hungary

Sztárok és hűtlenség: a rajongók hatása

Tehát a legtriviálisabb válasz arra a kérdésre, miért hűtlenek a hírességek, ez: sokkal több lehetőségük van rá. Jóval több nagyszerű partnerjelöltet ismernek, ami csökkentheti a párkapcsolatuk iránti elkötelezettség érzését. Mindig van egy szebb, jobb, fiatalabb, vagy egyszerűen csak másmilyen ember. A rajongókról nem is beszélve, akik folyamatosan azt az érzést erősítik, hogy az adott sztár milyen kívánatos. Közülük sokan bármire hajlandóak, csak hogy imádottjuk közelében legyenek – ha ez nem kísértés, akkor nem tudjuk, mi az. 

Nincs olyan vonzó híresség, akit ne unna már valaki

A tartós, elkötelezett kapcsolatban egy bizonyos idő után óhatatlanul megtörik az újdonság varázsa, két ember együttélését teljesen természetes módon kompromisszumok, viták kísérik. A családalapítás ugyan érzelmi és elkötelezettségbeli pluszt jelent, ugyanakkor további terheket is róhat a kapcsolatra. A hírességek pont ugyanúgy lesznek szerelmesek és küzdenek a mindennapokkal a kapcsolataikban, mint bárki más. Csakhogy közben egy sereg jelentkező várja az első olyan estét, amikor épp elegük van az otthon tapasztalt aktuális légkörből. Pontosan tudják, hogy ha az adott kapcsolatból kilépnének, szinte garantáltan találnának hasonlóan nagyszerű partnert – a szakértő ezt úgy fogalmazta meg, hogy ha le is robbanna a Teslájuk, még mindig könnyen átülhetnek egy Bentley-be. 

Semmivel sem vagyunk jobbak náluk

Nagyon könnyű a sztárvilág romlottságán keseregni, de nem tudhatjuk, mi hogy reagálnánk, ha abba a közegbe kerülnénk. Mi, „normális emberek” ugyan kapaszkodhatunk abba az illúzióba, hogy pénz, hatalom és siker helyett legalább erkölcseink és erényeink vannak. Ám messze nem ugyanazok a kísértések és lehetőségek vesznek minket körbe, vagy ha mégis, nem vagyunk képesek kihasználni azokat. Amikor a Southern Methodist University kutatói egy kísérlet során párkapcsolatban élő egyetemisták elkötelezettségi szintjét mérték, érdekes eredményeket kaptak. Azok, akik a kapcsolatuk elején kevésbé érezték elkötelezettnek magukat, a szemeszter végére gyakrabban is csalták meg partnerüket. A tavaszi szünetben pedig, amikor mindenki jóval több potenciális partner vagy egyszerűen vonzó fiatal közelében volt, fizikailag vagy érzelmileg túl közel kerültek másokhoz, azaz megcsalták társukat. 

Mihez lehet kezdeni a kísértéssel?

Nem minden sztár csalja meg a partnerét. Azaz élnek köztük jó páran olyanok, akik valahogy megbirkóznak a kísértéssel. A szakértő szerint az igazán elkötelezett kapcsolatban élők  nem veszik észre az alternatívákat, vagy ha igen, gyorsan hibákat keresnek – és találnak – bennük, ami segít kevésbé kívánatosnak látni őket. Néha ezek az indokok nem is igazak vagy épp gyengék, de ahhoz elegek, hogy kizárják az adott ismerőst a potenciális partnerek köréből. Ráadásul azok az emberek, akik elégedettek voltak saját házasságukkal vagy komoly kapcsolatukkal, hajlamosabbak voltak kevésbé vonzónak látni másokat. Végső soron a megcsalás egy választás. Ha több lehetőség és kísértés vesz körül, nehezebb lehet megtartóztatni magunkat. Pusztán ez azonban nem garantálja, hogy egy híresség hűtlen lesz. A vonzónak tűnő alternatívák az alacsony elkötelezettségű, elégedettséget kevéssé nyújtó, problémás, gyenge párkapcsolatokra jelentenek igazi veszélyt. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra