Marie Kondo 5 legjobb tippje a rendrakáshoz – még nem késted le a karácsonyi nagytakarítást

GettyImages-1156464390

Ha túl soknak tűnik egyszerre Marie Kondo egész rendrakási módszere, ezzel az 5 tippel vágj bele a karácsonyi nagytakarításba.

Az ünnepek előtt jóleső lelki megtisztulás a lakás kitakarítása a legkisebb saroktól a legmagasabb lámpabúráig, ezzel együtt rendbe szedni a gondolatokat. Ha kicsit elmaradtál a karácsonyi takarítással, vagy csak most szeretnél nekiállni, a Homes & Gardens összeszedte Marie Kondo öt legtutibb takarítótippjét.

Ha még nem ismernéd Marie Kondót

A rendrakás guruja azóta alkot és oszt meg zseniális módszereket az élet egyszerűbbé és gördülékenyebbé tételére, amióta 2014-ben megjelent az Egyesült Államokban a The Life-Changing Magic of Tidying Up (Rend a lelke mindennek) című könyve. Azóta a minimalista megváltoztatta a hajtogatást, elindította műsorát a Netflixen – praktikusan Tidying up with Marie Kondo (Marie Kondo: Rakjunk rendet!) címet viseli a műsor –, és mindannyiunkat arra inspirált, hogy csökkentsük mindazt, ami nem „okoz örömöt”.

Ha a teljes KonMari (ahogy Kondo nevezi a rendrakási stílusát) jelenleg egy kicsit ijesztően soknak tűnik is, ez az öt ötlet segíthet megtisztítani az otthonodat és az elmédet, lépésről lépésre.

Mi az a KonMari-módszer?

A KonMari-módszer a rendrakás módszeres megközelítése: kategóriánként, nem pedig szobánként veszi számon az összegyűlt rumlit. Marie Kondo arra bátorít, hogy kezdjük a ruhákkal, majd a könyvekkel, papírokkal és különféle tárgyakkal, az érzelmi ingóságokkal zárjuk a sort. Azt javasolja, hogy csak azokat a dolgokat tartsuk meg, amelyek „örömet okoznak”. Azoknak, amelyek nem, azt javasolja, hogy keressünk új otthont.

Az egész lakást vegyük figyelembe rendrakáskor, ne csak az egyes szobákat
Az egész lakást vegyük figyelembe rendrakáskor, ne csak az egyes szobákatAnimaflora / Getty Images Hungary

1. Kategóriánkként, ne szobánként haladjunk

A legtöbb ember gondolatával ellentétben Kondo azt tanácsolja, hogy inkább kategóriánként dolgozzuk végig otthonunkat, mintsem hogy egy egész szobával foglalkozzunk.

Bár úgy tűnhet, hogy több értelme van szobánként rendezni, és például külön-külön konyhai tárolási ötleteken gondolkodni, Kondo rámutat, hogy így nehéz igazán sokat elérni.

Amikor egy adott tárgy tárolását szétszórjuk a házban, és egyszerre csak egy-egy helyet teszünk rendbe, sosem tudjuk felfogni a teljes mennyiséget, és ezért sosem tudunk végezni – mondja Kondo. „Hogy elkerüljük ezt a negatív spirált, ne helyenként, hanem kategóriánként rendezzünk.”

Vegyük például a törülközőket: több szobában is fellelhetőek, mint a konyhában, vagy a fürdőszobában. Ha nem szobánként haladsz, hanem a kategóriánként, jobban átlátod majd, hogy valójában mi van nálad, mondjuk mennyi és milyen állapotú törülköződ, és így hatékonyabban tudsz majd válogatni és rendszerezni.

Kondo úgy véli, érdemes a ruhákkal kezdeni, mivel kevésbé valószínű, hogy érzelmileg kötődsz hozzájuk, mint a későbbi kategóriákhoz, például a könyvekhez és a levelekhez.

Ebből kiindulva, ha téged általában véve sok érzelmi szál szokott egy-egy ruhaszetthez fűzni, lehet, hogy nem ezzel érdemes kezdened, hanem egy érzelmileg kevésbé megterhelő kategóriával.

A függőleges hajtogatással teret spórolhatunk
A függőleges hajtogatással teret spórolhatunkDamian Lugowski / Getty Images Hungary

2. Sajátítsd el a függőleges hajtogatás művészetét

A függőleges hajtogatás semmiképp sem maradhat le a listáról, amely Marie Kondo tippjeiről szól, ugyanis híres erről a technikáról a módszere.

Kondo szerint, ha függőlegesen rendezed el a ruháidat, törülközőidet és ruháidat, helyet takarítasz meg, és valóban sokkal könnyebb lesz megtalálni, amit keresel. Nem ez a leggyorsabb módszer, de a KonMari világában bevált.

A hajtogatás sokkal több annál, minthogy a ruhákat a tárolás érdekében tömörré tesszük – mondja Kondo. „Ez a gondoskodás aktusa, a szeretet és a megbecsülés kifejezése, ahogyan ezek a ruhák támogatják az életstílusodat.”

Miután gondosan összehajtogattad a ruháidat, Kondo azt tanácsolja, hogy használj dobozokat vagy fiókbeosztókat, hogy a dolgokat a helyükön tartsd. Valószínűleg kevesebb elosztóra lesz szükséged, mint gondolnád, mivel Kondo rámutat: „a ruháid rendezett összehajtogatásával szinte minden tárolással kapcsolatos problémát megoldhatsz”.

Érdemesebb egyedül hozzáállni a rendrakáshoz, hatékonyabb
Érdemesebb egyedül hozzáállni a rendrakáshoz, hatékonyabbmmpile / Getty Images Hungary

3. Csináld egyedül a szervezést és selejtezést

Meglepően fog hangzani, de Kondo azt tanácsolja, hogy végezd el egyedül a lomtalanítást. Ennek az az oka, hogy a szeretteid, különösen a családtagok szoronghatnak attól, hogy mennyi mindent dobsz ki, esetleg megpróbálhatnak bűntudatot ébreszteni benned, hogy tarts meg valamit, amiről már lemondtál.

Nagyon egyszerű tipp, de annál hatékonyabb. Az egyetlen kivételt a fényképek képzik. Gyűjts össze minél több családtagot, amikor a fényképeket rendezgeted, és így nemcsak rendet teszel, de még jól is fogod érezni magad közben.

Ne tartogasd feleslegesen azokat a tárgyakat, amelyekre már nem lesz szükséged és nem okoznak örömet többé
Ne tartogasd feleslegesen azokat a tárgyakat, amelyekre már nem lesz szükséged és nem okoznak örömet többéAlina Demidenko / Getty Images Hungary

4. Engedd el a múltat

Sokakban felmerülhet a bűntudat rendrakás és lomtalanítás közben.

„Kidobni, amire már nincs szükséged, nem pazarlás és nem szégyen – mondja Kondo. Engedd el őket, hálával. Nemcsak te, de a dolgaid is tisztának és felfrissültnek érzik majd magukat, amikor befejezed a rendrakást.”

Nem kell rosszul érezned magad, ha rendet teszel a teredben és megszabadulsz a holmiktól. Hiszen „ahhoz, hogy igazán megbecsüld a számodra fontos dolgokat, először ki kell dobnod azokat, amelyeknek már nem veszed hasznát” – mondja Kondo. „A térnek, amelyben élünk, azt a személyt kell szolgálnia, akivé most válunk, nem pedig annak, akik a múltban voltunk.”

Képzeljük csak el, mennyivel szebb lenne egy olyan otthonban élni, amely csak olyan tárgyakkal van tele, amelyek „örömöt sugároznak”, nem pedig olyan darabokkal, amelyek már nem tükrözik azt, hogy kik vagyunk.

Csak azután érdemes belekezdeni a rendszerezésbe, ha már átválogattuk a dolgainkat és leselejteztük a felesleget
Csak azután érdemes belekezdeni a rendszerezésbe, ha már átválogattuk a dolgainkat és leselejteztük a feleslegetKristin Mitchell / Getty Images Hungary

5. Hozd ki a legtöbbet a tárolási megoldásaidból

Mindannyian szeretjük a tárolási megoldásokat, de nem ajánlott addig hozzálátni ehhez, amíg nem végeztünk az alapos lomtalanítással.

„A dolgok elpakolása azt az illúziót kelti, hogy a rendetlenség problémája megoldódott – mondja Kondo. De előbb-utóbb az összes tárolóegység megtelik, a szobát ismét elárasztják a dolgok, és valami új, »egyszerű« tárolási módszerre lesz szükség, ami negatív spirált hoz létre. … Önuralmat kell gyakorolnunk, és ellen kell állnunk a holmink tárolásának, amíg nem végeztünk annak meghatározásával, hogy mit akarunk valójában megtartani, és mire van szükségünk valójában.”

Kondo a Container store-ral együttműködve egy vadonatúj, saját termékcsaládot hozott létre, amely segít az otthonod rendszerezésében, a rendguru ezt javasolja mindenkinek. A Container Store x KonMari-kollekció több mint 100 terméket tartalmaz, amelyek segítenek rendet tenni a konyhában, irodában, szekrényben és hálószobában.

Marie Kondo szerint érdemes a ruhákkal kezdeni a selejtezést
Marie Kondo szerint érdemes a ruhákkal kezdeni a selejtezéstJakovo / Getty Images Hungary

Mi az a „KonMari ellenőrző lista”?

A KonMari ellenőrző lista egész egyszerűen Kondo lomtalanítási listája, amelyet katonás fegyelmezettséggel közelít meg. Azt javasolja, hogy válogasd át, dobd ki a nem használt vagy nem szeretett tárgyakat, majd tartsd meg azokat, amelyek „örömet okoznak”. Kategorizáld őket, és használd a KonMari hajtogatási és iktatási trükkjeit, hogy a jövőben könnyen hozzáférhetők és rendben tarthatók legyenek.

A KonMari ellenőrzési lista a ruhákkal, könyvekkel és papírokkal kezdődik, majd azt javasolja, hogy térjünk át az általános tárgyakra, a gyerekszobákra és az otthoni irodai rendetlenségére. Ezután a konyhát, a dekorációs elemeket (pl.: képek) a garázst és a fürdőszobát ajánlja. Végezetül a szentimentális tárgyakra érdemes rátérni, amelyektől, mint tudjuk, a legnehezebb megválni.

Ezt az öt takarítási alapelvet a szemed előtt tartva könnyen felülkerekedhetsz a felgyülemlett rendetlenségen. A rendezettebb, letisztult karácsonyi hangulathoz és az új évi megfrissüléséhez keresve sem találhatnál jobb rendszerezési és takarítási útmutatót.

Ha szeretnél bővebben olvasni a KonMari ellenőrző listáról, figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkünket, amely részletesebben számol be erről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra